Vai kalciju var uzņemt tikai ar pienu? NĒ!

Vai kalciju var uzņemt tikai ar pienu? NĒ!

30. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā ir svarīgi parūpēties, lai uzturs būtu sabalansēts un veselīgs, tā palīdzot topošajai mammai un viņas mazulim uzņemt visas vajadzīgās uzturvielas.

Gaidot pasaulē ierodamies bērniņu, māmiņa ar uzturu uzņem ne tikai sev, bet arī mazulim nepieciešamās barības vielas.  Ļoti liela nozīme attīstībā ir kalcijam, kas piedalās kaulu, zobu, nagu, mīksto audu veidošanā. Cilvēka dienas kalcija norma ir 1000mg, bet grūtniecības laikā tā ir augstāka – 1500mg diennaktī. Tāpēc ir svarīgi, lai topošā māmiņa parūpētos par uzturu, kas bagāts ar kalciju.

Visiem zināms, ka lielisks kalcija avots ir piens, piena produkti. Bet ko darīt, ja ar piena produktiem esi “uz jūs” vai arī tev ir piena produktu nepanesība? Ir varianti! Ir gana daudz dažādu produktu, kas kalciju satur tikpat bagātīgi kā piens.

Dārzeņi

Briseles kāposti, brokoļi, spināti – šie dārzeņi ir bagāti ar kalciju. Piemēram, 100gramos kāpostu ir 200mg kalciju. Turklāt, kas ne mazāk svarīgi, šos dārzeņus vari ēst gan sautētus, gan vārītus. 

Zaļumi

Pētersīļi, dilles, baziliks, mikrozaļumi – iekļauj tos savā ikdienas ēdienkartē, jo tie palīdzēs uzņemt vajadzīgo kalcija devu!

Mandeles

Rieksti ir ļoti vērtīgi, jo palīdz pazemināt holesterīna līmeni, tie ir bagāti ar magniju, dzelzi, uzlabo atmiņu, bet vai zināji, ka mandeles ir arī lielisks kalcija avots? 100gramos mandeļu ir pat 900g kalcija.

Sezama sēkliņas

Par šo mazo sēkliņu labo uzturvērtību tiek runāts maz, taču lieki! Papildini ar tām salātus, dekorē ar tām biezzupas.

Apelsīni

Apelsīni ir gardi, veselīgi augļi, kas sniedz mundrumu. Turklāt, ja tava grūtniecība noris ziemā, svaigus vietējos augļus iegādāties ir grūtāk, tāpēc veikalā, kad vēlies panašķoties, stiep roku pēc apelsīna. Apelsīni ir ne tikai C vitamīna, bet arī kalcija avots.

Kā redzi, ir gana daudz produktu, ar kuriem vari uzņemt kalciju. Šie ir tikai daži no tiem. Tāpēc, dodoties iepirkties un plānojot savas turpmākās maltītes, noteikti parūpējies, lai tajās būtu iekļauti zaļumi, dārzeņi, savukārt kā našķi izvēlies saujiņu mandeļu vai arī apelsīnu.

 

Lai skaists gaidību laiks!