Uzzini, kā notiek cilmes šūnu uzglabāšana!

07. Mar 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cilmes šūnu savākšana un uzglabāšana ir apdrošināšana nākotnei, un to atzīst arī ģimenes, kuras izvēlējušās vērtīgās šūnas pēc bērniņa piedzimšanas saglabāt.

Aleksas mammas Jeļena stāsta, ka, viņasprāt, cilmes šūnu uzglabāšana ir ļoti vērtīga bērna nākotnei, jo neviens nekad nezina, kas pēc laika var notikt, tāpēc labāk ir nodrošināties un dzīvot ar apziņu, ka nepieciešamības gadījumā šūnas ir pieejamas.

Tam piekrīt arī Mārtiņa un Valtera mamma Viktorija, kura teic, ka iepriekš bija daudz lasījusi par cilmes šūnu labajām īpašībām un šķita muļķīgi to neizmantot, vēl jo vairāk tāpēc, ka šūnas var savākt dzemdībās tepat Latvijā un tās tepat mūsu valstī arī uzglabāt, kas ir ļoti būtisks arguments, jo iepriekš šaubījusies, kā nepieciešamības gadījumā šūnas, ja tās tiks uzglabātas ārzemēs, gan varēs atrast. “Mans motīvs bija lasītā informācija par cilmes šūnu izmantošanas iespējām, un es vēlējos nodrošināt savu ģimeni ar iespējām, kuras pieejamas ārzemēs dzīvojošiem cilvēkiem,” savu izvēli pamato divu bērnu mamma.

Cilmes šūnas var uzglabāt Latvijā

“Kad mazulis ir piedzimis un ir savāktas viņa cilmes šūnas, koordinatori tās nogādā laboratorijā, kur tās tie izdalītas,” stāsta iVF RIGA cilmes šūnu laboratorijas vadītāja, molekulārā bioloģe Elīna Zandberga. Viņa skaidro, ka centrā tiek izdalītas divu veidu cilmes šūnas- no kurām vienas tiek atdalītas no nabassaites asinīm, bet otras – no nabassaites audiem. Kad cilmes šūnas tiek izdalītas, tiek veikta to kvalitātes kontrole. Tas nozīmē, ka tiek noteikts, cik daudz cilmes šūnas ir izdalītas, kāda ir to dzīvotspēja, ar kādu daudzumu ārstēšanas gadījumā var rēķināties. Laboratorijas vadītāja uzsver, ka cilmes šūnas tiek izdalītas sterilos apstākļos, un laboratorija ir izveidota tā, lai cilmes šūnas nekādā veidā netiktu piesārņotas.

Bieži vien svarīgs aspekts, lai nosliektos par labu cilmes šūnu uzglabāšanai, ir apstāklis, ka tās iespējams uzglabāt tepat uz vietas Latvijā. “Ja cilmes šūnas tiek paņemtas un apstrādātas tepat Latvijā, to dzīvotspēja ir daudz augstāka nekā vedot uz ārzemēm un apstrādājot tās tur, jo laika posms, kas tiek pavadīts ceļā, atstāj iespaidu uz šūnu kvalitāti,” stāsta iVF RIGA cilmes šūnu laboratorijas vadītāja, molekulārā bioloģe Elīna Zandberga.

Iespēja izstrādāt individualizētas zāles

Cilmes šūnas ir pamats jauna veida medicīnas nozarei, kuru dēvē arī par individualizēto medicīnu. “Ja runā par to, ka medikamentu metodikai jābūt pielāgotai  katram cilvēkam individuāli, mums vajadzētu pamatu, no kura veidot individualizētas zāles,” bilst iVF RIGA medicīnas direktore, reproduktoloģe un ginekoloģe - dzemdību speciāliste Dr. Violeta Fodina. Visā pasaulē ir pieņemts, ka zāles, kuras ražotas personalizētai medicīnai, ir ražotas no dažāda veida cilmes šūnas avotiem, tāpēc tās ir vērtīgi uzglabāt, sniedzot nodrošinājuma bērna un arī pārējo ģimenes locekļu nākotnes veselībai.

Cilmes šūnas ir izmantojamas gan lai sniegtu bērnam medicīnisko palīdzību, piemēram, cerebrālās triekas gadījumā, gan dažādu metabolisku saslimšanu gadījumā. Kā piemēru daktere min kādu gadījumu, kad bērnam bija iedzimta ģenētisku slimība, kas izpaudās kā vielmaiņas traucējumi, bet, pateicoties ārstēšanai ar cilmes šūnām, viņš pilnībā atveseļojās, neskatoties uz apstākli, ka nes ģenētiskas izmaiņas.

Vērtīgi zināt, ka nabassaites asinis der ne tikai pašam bērnam, bet 50% gadījumu arī brāļiem un māsām. Savukārt, runājot par nabassaites šūnām, kas iegūstamas no pašas nabassaites, ārste norāda, ka šīs šūnas ir unikālas un tās der gan brālim un māsai, gan mammai, tētim - visai ģimenei.