Ultrasonogrāfija, kurā var ieraudzīt sava mazulīša pirmo smaidu. 4G USG. VIDEO

13. Feb 2018, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ārkārtīgi spilgtas un neaizmirstamas emocijas grūtniecības laikā daudzi topošie vecāki iegūst ultrasonogrāfijas apmeklējuma laikā. Kāpēc? Tā ir pirmā tikšanās ar mazulīti. Protams, ka šis izmeklējums ir nepieciešams arī ārstam, kurš ar šī izmeklējuma palīdzību var sekot līdzi mazulīša attīstībai un augšanai, tomēr jaunie vecāki - bieži vien notrauc pa kādai prieka asarai, pirmo reizi ieraugot mazulīti 4D ultrasonogrāfijas laikā. 

Māmiņu kluba raidījuma jaunajā sezonā mēs visi būsim kopā ar topošajiem vecākiem Melāniju un Artūru, lai būtu kopā viņu ģimenes svarīgākajos mirkļos. 

20180212234326-59491.jpg

Ir laiks noskaidrot, kas būs rubrikas "Laimīgā mazuļa dienasgrāmata" galvenais varonis - puisītis vai meitenīte, un to mums palīdzēs noskaidrot Veselības centra 4 vecmāte Elīna Tāre.  

Kāda ir atšķirība starp 3D un 4D izmeklējumiem?

  • 3D -redzam telpisku attēlu, kurš gan neļauj mums tuvāk iepazīt mazuļa sejas vaibstus
  • 4D - redzam reālā laikā, arī mazuļa kustības, nereti čāpstināšanu, kulaciņa savilkšanu un citas kustības
Ārsts šo tehnologiju var izmantot, lai redzētu arī mīksto audu pataloģijas

Vecmāte norāda, ka jaunajiem vecākiem nereti rodas satraukums apmeklējot šo izmeklējumu, dēļ attēla, ko tie ierauga sonogrāfijas iekārtas ekrānā. Attēls nav momentuzņēmums, tapēc, svarīgi zināt, ka sonogrāfijas laikā, veidojot mazuļa attēlu, tajā ir redzams viss, kas ir mammas puncī. Gan nabas saite, gan ēnas, kas veidojas puncī. Tāpat - ļoti konkrēti saskatāmas gan mazuļa rociņas, seja, lūpas. Viss, protams atkarīgs no tā, kā mazulītis tajā brīdī guļ māmiņas puncī. 

Kāds ir labākais laiks 4D sonogrāfijas veikšanai?

  • no 26 līdz 32. grūtniecības nedēļai

Jaunākā grūtniecības periodā mazulīti vēl nebūs pietiekami apvēlies, lai topošie vecāki to ieraudzītu jau stipri līdzīgu mazulītim, kāds tas būs dzimšanas brīdī, savukārt, dodoties uz šādu izmeklējumu pēc 32. grūtniecības nedēļas, iespēja skaidri apskatīt samazinās, 38 nedēļās arī ir iespēja šo pārbaudījumu veikt, tomēr tās vietiņas, kurās ir iespēja uzņemt mazulīša foto var būt arvien grūtāk saskatāmas, jo puncī vietas ir arvien mazāk un mazāk. 

20180212235032-49355.jpg

Sonogrāfijas pārbaude ikvienam topošajam vecākam sagādā ne mazums saviļņojošu brīžu. Viens no tiem ir mazulīša sirdspuktu klausīšanās. 

Topošā māmiņa šīs pārbaudes laikā var noskaidrot arī mazulīša gulēšanas virzienu. Vai tas jau ir pagriezies ar galviņu uz leju, proti, ieņēmis pareizo pozu, kādai tai būtu jābūt gatavojoties dzemdībām.

4D sonogrāfija - vai tā nav kaitīga? 

Izmeklēšanas metode nav kaitīga, ja tā netiek veikta ik pēc divām dienām. Vecmāte Elīna norāda, ka tāpat kā ikdienā mums ir jāievēro mērenība visās lietās, tāpat arī ar pārbaudēm. Viens apmeklējums virs ierastās ik trimestra pārbaudes, nekādi neietekmē mazulīša attīstību un veselību. 

20180212235551-60033.jpg

 Skatieties uzmanīgi, vai redzat, ko gaidām? Ir laiks noskaidrot, kas aug Melānijas puncī - puisītis vai meitenīte?

Ar vecāku atļauju atklājam arī Jums - Laimīgās mazuļa dienasgrāmatas galvenais varonis ir viņš - puisītis! 

Topošais tētis Artūrs un māmiņa Melānija ar nepacietību gaida lielo satikšanās mirkli. Tas būs jau pavisam drīz. Gaidīsim kopā! 

Tik nobeigumā vēl kāds ieteikums no vecmātes Elīnas - ja esat nolēmuši veikt 4D sonogrāfiju grūtniecības laikā un saņēmuši fotogrāfiju ar mazulīti, tad piedzimstot uzņemiet fotogrāfiju tādā pat leņķī, kā to ir izdarījis ārsts pārbaudes laikā. Kā atzīst vecmāte - daudzi vecāki netic, ka mazulītis puncī ko redzat grūtniecības laikā, ir tik ļoti līdzīgs pats sev piedzimstot!