Tavu draudzeņu grūtniecības pieredze nav tavējā!

Tavu draudzeņu grūtniecības pieredze nav tavējā!

02. Nov 2015, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Draudzenes viena otrai ļoti labprāt atklāj savu pieredzi, apspriež dažādus aktuālos jautājumus un pārrunā savas problēmas. Arī grūtniecības laikā. Tomēr ne vienmēr topošo māmiņu pieredze ir pozitīva. Dažkārt no draudzenēm nākas dzirdēt arī šausmu stāstus par grūtniecības vai dzemdību norisi.

Kā neietekmēties no tā, ko stāsta draudzenes, stāsta psiholoģe Diāna Zande.

Katra grūtniece piedzīvo atšķirīgu grūtniecības un dzemdību norisi!

Ļoti svarīgi savu draudzeņu vidū meklēt tādus cilvēkus, kuri ir racionāli gan attiecībā uz grūtniecību, gan dzemdībām, gan periodu pēc bērna dzimšanas! Diemžēl ne vienmēr tas izdodas, tādēļ, brīdī, kad tava draudzene stāsta par saviem sliktajiem analīžu rezultātiem, tā vietā, lai satrauktos, svarīgi sev pajautāt, par kā analīžu rezultātiem ir runa: par maniem vai manas draudzenes?!

Psiholoģe Diāna Zande atgādina, ka ļoti svarīgi ir nejaukt divu cilvēku dažādās pieredzes un atcerēties, ka divas grūtnieces nepiedzīvo vienus analīžu rezultātus!

Būtiski atcerēties, ka gan internetā, gan draudzeņu vidū stāstītās pieredzes ir daudzu cilvēku, bet tajā pat laikā – tikai viena cilvēka piedzīvotais!

Uz šo informāciju noteikti nevajadzētu balstīties, jo tā, kā ir bijis kādai citai, tev noteikti nebūs. Tādēļ sev nemitīgi jāatgādina: „es piedzīvoju savu grūtniecību, nevis kādas citas sievietes grūtniecību” – to ir jāiemācās nošķirt!

„Tad, ja nevēlies klausīties kādas draudzenes klāstītajos „šausmu stāstos”, vari viņai ļoti konkrēti pateikt: „Pieļauju, ka tas, ko tu stāsti, ir ļoti aizraujoši, bet es tajā nevēlos klausīties, varbūt parunāsim labāk par”, un pati vari aizsākt kādu citu tematu,” iesaka Diāna Zande.

Apdomā, vai risks patiešām ir risks!  

Daudzas topošās māmiņas uztraucas un savā starpā apspriež arī dažādus, ar grūtniecību saistītus riskus. Lai no tā neietekmētos, šajā situācijā jāatceras, ka dzīve ir riskanta visu laiku, ne tikai grūtniecības periodā!

„Mēs taču apzināmies risku, ka ejot pa ielu, mums varētu uzbraukt automašīna, tomēr, cik liela ir šī iespēja? Vai tad tāpēc mēs vairs neizejam uz ielas?! Nē, mēs ejam, un turpinām dzīvot, zinot, ka šāds risks eksistē, tomēr nemitīgi par to nedomājam!

Ar grūtniecību ir tieši tāpat. Protams, tajā pastāv risks, ka kaut kas, iespējams, nenoritēs ideāli, tomēr, cik liels šis risks ir tieši tev?

Tad, ja nopietna pamata par kaut ko bažīties nav, ir vienkārši jādzīvo! Turpretī, ja grūtniece par kaut ko nemitīgi uztrauksies un meklēs informāciju, lai savas bailes apstiprinātu, viņa to noteikti atradīs.

Tādēļ topošajai māmiņai ļoti jāizvērtē, kādu informāciju viņa vēlas saņemt, jo tas, vai grūtniece izvēlēsies klausīties šausmu stāstus, vai vienkārši iznēsāt savu bērnu, ir viņas pašas atbildība,” uzskata Diāna Zande.

Māmiņu Klubs

Kā tu norobežojies no draudzeņu stāstītās grūtniecības un dzemdību pieredzes?  

NODARBĪBAS TOPOŠAJĀM MĀMIŅĀM MĀMIŅU KLUBĀ PAŠĀ RĪGAS CENTRĀ->>>

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā