Klāt arbūzu laiks! Vai grūtniece var ēst arbūzus?

Klāt arbūzu laiks! Vai grūtniece var ēst arbūzus?

21. Jul 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sulīgie arbūzi tā vien kārdina un sola veldzi karstajās vasaras dienās, taču, ja es gaidībās, varbūt pavīdēs jautājums, vai grūtnieces drīkst ēst arbūzus?

Protams, drīkst, taču, tāpat kā ar jebko citu, arī ar arbūziem vajag ievērot mērenību.

Arbūzi, lai arī šķiet, ka satur vien ūdeni, patiesībā, var dot arī daudz labuma topošajai māmiņai, piemēram:

  • Mazina dedzināšanu kuņģī. Topošās māmiņas nereti cieš no grēmām, dedzināšanas kuņģī. Arbūzs palīdz “nomierināt” barības vadu un kuņģi, tā mazinot nepatīkamo dedzināšanas sajūtu,
  • Samazina pietūkumu. Viegls roku un kāju pietūkums grūtniecības laikā, jo sevišķi vasarā, ir bieži sastopama parādība. Interesanti, ka arbūzā esošais ūdens palīdz tūsku samazināt.
  • Palīdz pret rīta nelabumu. Glāze arbūzu sulas vai arī gabaliņš arbūza no rīta ir laba ideja, jo ne tikai sniegs atsvaidzinošu efektu, bet arī palīdzēs mazināt rīta nelabumu jeb toksikozi.
  • Novērš dehidratāciju. Atūdeņošanās var izraisīt priekšlaicīgas dzemdes kontrakcijas un veicināt priekšlaicīgas dzemdības, tāpēc grūtniecēm vajadzētu ikdienā izdzert pietiekami daudz ūdens, lai izbēgtu no dehidratācijas. Arbūzs satur aptuveni 90% ūdens un var būt labs palīgs, lai izvairītos no atūdeņošanās. Tiesa, atceries, ka arī attiecībā uz arbūziem vajag ievērot mērenību!
  • Mazina muskuļu krampjus. Gaidību laikā topošās māmiņas ķermenis piedzīvo lielas pārmaiņas, tostarp svara pieaugums un hormonu svārstības ar izraisīt sāpes muskuļos. Iekļaujot ikdienas ēdienkartē gabaliņu arbūza, tas var palīdzēt krampjus un sāpes mazināt.
  • Diurētiska iedarbība. Šī iemesla dēļ tas palīdzēs no ķermeņa izvadīt kaitīgos toksīnus, stimulēs nieru darbību, attīrīs aknas.
  • Palielina enerģijas līmeni. Gaidot mazuli, noteikti brīžiem jūties nogurusi. Arbūzi satur daudz vērtīgu vielu – kāliju, magniju, tādus vitamīnus kā A, B1, B6. Šīs vielas ir īsti enerģijas stimulatori, tāpēc uzdāvini sev gabaliņu arbūza!
  • Palīdz mazināt preeklampsijas riskus. Arbūzā ir augsts likopēna līmenis, kas palīdz mazināt preeklampsijas risku gaidību laikā.

Tomēr visu ar mēru! Arbūzā ir tik daudz vērtīga un tas ir tik veldzējošs, ka brīžiem ir grūti apstāties, tāpēc vērts arī noskaidrot, kādas var būt blakusparādības no pārmērīgas arbūzu ēšanas.

  • Gestācijas diabēts. Pārmēru daudz arbūza var paaugstināt glikozes līmeni asinīs, kas, savukārt, veicina gestācijas diabētu.
  • Pārmērīga organisma attīrīšana. Arbūzs palīdz no organisma izvadīt toksīnus, taču, ja arbūzus ēdīsi pārāk daudz, tas var izvadīt arī pārmērīgi daudz organismam vajadzīgo vielu.
  • Kuņģa problēmas. Izvairies ēst arbūzu, kas sagriezts pārlieku ilgi stāvējis istabas temperatūrā, jo tas var izraisīt nelabumus, kuņģa-zarnu trakta traucējumus. Izvēlies tikai svaigu arbūzu!