Rūpēs par topošo māmiņu laiku un ērtībām

Rūpēs par topošo māmiņu laiku un ērtībām

10. May 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar katru gadu grūtnieču aprūpes iespējas pilnveidojas un vairs nav iedomājamas bez medicīnas iekārtu klātbūtnes un atbalsta. Mūsdienu medicīnas pamats ir ārsta zināšanu, prasmju, medicīnas tehnoloģiju un zinātnisko atklājumu mijiedarbība. Par inovācijām šajā jomā stāsta Veselības centra 4 (VC4) ginekoloģe Marina Zamullo un VC4 grupas uzņēmuma Capital Clinic Riga ginekoloģe Diāna Strauberga.

Vai pēdējā laikā kaut kas krasi ir mainījies grūtnieču aprūpē?

Diāna Strauberga. (D. S.) Pirmkārt, ir ievērojami paplašinājusies grūtniecības novērošanas skrīninga programma. Otrkārt, ar katru gadu, pilnveidojoties tehnoloģijām, uzlabojas diagnostiskās iespējas. Ginekologiem, kuri vēl pirms divdesmit gadiem grūtnieces novēroja, paļaujoties uz savu redzi, dzirdi un tausti, tas ir liels atbalsts darbā. Turklāt arī topošajai māmiņai vairs nav tik bieži jādodas pie ārsta un tik ilgs laiks jāpavada viņa kabinetā kā iepriekš.

Grūtniecības uzraudzība mūsdienās nav iedomājama bez ultrasonogrāfijas (USG) izmeklējumiem, un "zelta standarts" visā pasaulē ir 2D USG izmeklējumi. Bet ko nozīmē 3D/ 4D augļa izmeklējums un, vai tos veic visām grūtniecēm?

Marina Zamullo. (M.Z.) Šis izmeklējums neietilpst valsts noteiktajā standarta grūtnieču aprūpes skrīninga programmā, taču šī padziļinātā 3D/4D augļa USG ievērojami paplašina diagnostikas iespējas. 3D/4D USG ļoti bieži pielieto diagnozes precizēšanai, ja, veicot 2D USG, ir radušās aizdomas par augļa attīstības anomāliju. Šis izmeklējums ir informatīvs virspusēji novietoto struktūru un mīksto audu apskatei (ekstremitātes, seja, mugurkauls utt). To rekomendē veikt arī, ja ģimenes anamnēzē ir kādi fiziskas attīstības traucējumi. Ja tiek atklātas kādas patoloģijas, vecāki jau laikus ir psiholoģiski sagatavoti un ārsti var sastādīt bērna ārstēšanas plānu pēc dzimšanas. Tomēr pārsvarā 4D izmeklējumu izvēlas topošie vecāki, kas reālā laikā - kā filmā vēlas aplūkot bērniņu, kustības, mīmiku vēl pirms viņa nākšanas pasaulē, un ierakstītus CD, saglabāt ģimenes arhīvā.

Cik bieži šos 4D USG izmeklējumus drīkst veikt?

M. Z. Ieteiktu atbildīgi izturēties pret USG biežumu grūtniecības laikā. Grūtniecības laikā 3D/4D USG vēlams veikt vienu reizi no 26. līdz 31. grūtniecības nedēļai, kad auglim ir vislabākā vizualizācija. 4 D augļa izmeklējums ilgst no 40 līdz 50 minūtēm. Jāatceras, ka ārsts pilnībā nevar arī garantēt attēla izdošanos, jo tas lielā mērā ir atkarīgs no augļa pozīcijas un augļūdens daudzuma.

VC4 pieejama jauna ultrasonogrāfijas iekārtaVolusonE10. Ar ko šī tehnoloģija atšķiras no citām?

M. Z. Tā šobrīd pasaulē ir modernākā ekspertklases tehnoloģija ar ļoti plašām iespējām diagnosticēt dažādas patoloģijas ginekoloģijā un dzemdniecībā. Visi mērījumi norit automātiski, līdz ar to izmeklējums ir ātrāks un ļauj izvairīties no dažām diagnostikām kļūdām. Šī augstā līmeņa tehnoloģija ar perfektu iekļūšanu audos un papildus programmām bez standarta izmeklējumiem nodrošina arī ļoti svarīgu papildizmeklējumu veikšanu. Piemēram, dzemdniecībā ar SonoNT programmas palīdzību iespējams veikt ļoti precīzu augļa kakla krokas mērījumu, kas ir nozīmīgs izmeklējuma rādītājs grūtniecības sākumposmā. HDliveTM- jaunās paaudzes rekonstrukcijas instruments garantē anatomiska novērtējuma precizitāti un augstu attēla izšķirtspēju. Tas ļauj novērtēt augli jau pirmajā grūtniecības trimestrī un agrīni konstatēt iespējamās augļa attīstības anomālijas. Savukārt HdliveFlow programma dod iespēju veikt doplerizmeklēšanu, ļoti precīzi novērtēt asinsvadu stāvokli un veikt arī augļa sirds izmeklēšanu.

VC4 kardiotokogrāfiju (KTG)veic ar telemedicīnas ierīci- Monica AN24™ - „KTG-ONLINE”. Ar ko šī kardiotokogrāfija ir novatoriska?

D.S. Ja iepriekš daudzos grūtniecības sarežģījumu gadījumos, lai vairākas reizes dienā atkārtoti veiktu KTG, topošo māmiņu nācās sūtīt uz stacionāru, tad šī ierīce nodrošina alternatīvu monitoringa risinājumu gan ambulatori, gan mājas apstākļos. Monica AN24™ ir ļoti ērta lietošanai, pateicoties ierīces nelielajam izmēram un bezjostas sistēmai. Turklāt topošajai māmiņai vairs nav jāguļ gultā pieslēgtai pie kardiotokogrāfa, bet viņa izmeklējuma laikā var brīvi pārvietoties. Arī augļa kustības neietekmē izmeklējuma rezultātus. Tāpat ir iespēja iegūt augstas kvalitātes izmeklējuma rezultātus grūtniecēm ar lieko svaru. Modulis apkopotos mērījumu rezultātus ļauj nosūtīt ārstējošajam ārstam automātiski un reāllaika režīmā, pārnesot datus uz elektronisko slimības vēsturi. Ierīci var izmantot ar jebkuru mūsdienu komunikatoru (mobilo tālruni vai planšetdatoru), kuri atbilst atbilstošām operatīvās sistēmas prasībām.

Vai vēl ir kādas šai tehnoloģijai raksturīgas priekšrocības salīdzinoši ar iepriekšējās paaudzes kardiotogogrāfijas iekārtām?

D.S. Ar šīs ierīces palīdzību iespējams veikt KTG izmeklējumu jau no grūtniecības 20 nedēļas un tā precīzi, reālā laikā fiksē ne tikai dzemdes aktivitāti un augļa sirdsdarbību, bet arī mātes sirdsdarbību un kustības, ļaujot tās diferencēt. Katrs izmeklējums tiek apstrādāts ar iebūvētu automatizētu (KRPA) algoritmu, kas ļauj saīsināt veicamā izmeklējuma laiku, sniedzot augstu augļa sirdsdarbības ritma un dzemdes aktivitātes mērījumu precizitāti.

Kā šīs jaunās iespējas vērtē pacientes?

M.Z. Sievietes novērtē to, ka VC4 lielāko daļu pārbaudes var veikt uz vietas. Arī standarta USG izmeklējuma laikā, ja ir kādas sūdzības, modernās tehnoloģijas dod iespēju veikt padziļinātu izmeklēšanu.

D. S. Šīs jaunākās tehnoloģijas noteikti grūtniecei sniedz drošības sajūtu, bet nesniedz atbildes uz visiem jautājumiem par to, kas notiek un notiks. Tāpēc ļoti lielu lomu spēlē arī ārsta saruna ar topošo māmiņu.

Lai gaidību laiks ir gaišs un prieka pilns!

 20150521152313-90349.jpg

3/ 4 D USG veic:

VC4 Ginekoloģijas dienestā Rīgā- K. Barona 117, tel. 67847109; Capital Clinic Riga, Duntes 15a, tel. 29 334 224; Welslim centrs, Brīvības 108, tel. 28 39 08 60; Diagnostikas centrs, Grebenšķikova 1, tel. 29296313.

Maijā- līdz 50 % atlaide 3/4 D augļa USG izmeklējumiem

KTG ar ierīci- Monica AN24™ veic:

VC4, K. Barona 117, tel. 67847109; Capital Clinic Riga, Duntes 15a, tel. 29 334 224