Nepilnīga placentas atdalīšanās

Nepilnīga placentas atdalīšanās

07. Mar 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par nepilnīgu placentas atdalīšanos sauc stāvokli, kurā pēdējā dzemdību etapā dzemdē paliek visa placenta vai kāda tās daļa. Noslēdzošais ir tieši trešais dzemdību periods, kurā notiek placentas dzimšana. Nepilnīga placentas atdalīšanās ir signāls - nepieciešama medicīniskā palīdzība, ko mediķi dzemdību iestādē nekavējoties arī sniedz.

Normālos apstākļos dzemdību trešais periods bez medicīniskas iejaukšanās ilgst 10-20 minūtes. Šajā laikā varat izjust kontrakcijas un vēlmi spiest, tas, saprotams, palīdz placentai atdalīties. Dažreiz process var ieilgt līdz pat stundai, un tad nākas placentas dzimšanu pasteidzināt ar dzemdību stimulāciju. 
Ja placenta neatdalās pilnībā, jums tiek sniegta medicīniskā palīdzība, neatkarīgi ne no kā, stimulācija tiek veikta: 

  • pusstundas - stundas laikā pēc dzemdībām
  • tiklīdz tiek konstatēta placentas nepilnīga atdalīšanās

Kāpēc daļa placentas paliek dzemdē?

Pamatā ir 3 iemesli:

  • zems dzemdes tonuss – dzemde pārstāj sarauties pēc dzemdībām, vai arī saraujas tik vāji, ka placenta nevar atdalīties no dzemdes sienām
  • placentas aizture – placenta pilnībā atdalās no dzemdes sienām, bet nedzimst, jo to aiztur dzemdes kakls
  • placentas pieaugšana – daļa placentas pārāk spēcīgi piestiprinājusies pie dzemdes sienām un nespēja atdalīties.

Dažkārt arī pilns urīnpūslis traucē placentas kustībai. Tādā gadījumā vecmāte liek katetru urīnpūslī, lai iztukšotu to. 

Kādas ir sekas nepilnīgas placentas atdalīšanās gadījumā?

Normālā gadījumā pēc placentas dzimšanas dzemde sāk sarauties, lai apturētu lēnām asiņošanu. Bet, ja daļa placentas palikusi iekšā, pilnīga dzemdes saraušanās nenotiek un spēcīga asiņošana turpinās. 
Ja, neskatoties uz tehnoloģiju pielietojumu trešajā dzemdību posmā, placentas atdalīšanās ilgst vairāk kā pusstundu, pieaug dzemdes asiņošanas risks. Spēcīgu asiņošanu pēc dzemdībām sauc arī par pēcdzemdību asiņošanu.
Ja savlaicīgi neizdodas no dzemdes atdalīt placentas fragnemtus, var sākties ļoti smaga asiņošana, kāda ir tikai aptuveni 1% gadījumu. 

Kā ārstēt?

Ja dzemdību pēdējais posms ievelkas, ieteicams pielikt mazuli pie krūts vai stimulēt krūts galus pašai mammai, jo šis process sekmē dzemdes saraušanos un placentas atdalīšanos. Iespēju robežās ideāls būtu arī vertikāls stāvoklis, kas, pamatojoties uz zemes pievilkšanas spēku, var nostrādāt par labu situācijai. 
Var tikt arī injicēts oksitocīns, un vecmāte tad placentu velk ārā aiz nabassaites. Ja arī tas nelīdz, nākas placentu atdalīt ar rokām. Tādā gadījumā tiek veikta spinālā vai epidurālā anestēzija vai pat vispārējā narkoze. 
Pirms placentas atdalīšanas vecmāte var ievietot katetru, lai iztukšotu urīnpūsli, kā arī var injicēt antibiotikas, lai novērstu infekcijas iespējamību. Pēc tam, kad placenta atdalīta, iekšķīgi tiek ievadītas makstī zāles, kas palīdz makstij sarauties. 
Ja asiņošana pēc dzemdībām ilgst vairākas nedēļas, jūs var nosūtīt uz USG, lai konstatētu, vai dzemdē nav palikuši kādi placentas fragmenti. Ja aizdomas apstiprinās, jūs nosūta uz slimnīcu, kur tiek ķirurģiski no dzemdes virsmas atdalīti placentas pārpalikumi. Operācija tiek veikta ar anestēziju, un tiek ievadītas arī antibiotikas. 

Ja pirmajās dzemdībās bijusi nepilnīga placentas atdalīšanās, vai pastāv risks, ka tā būs arī otrajās?

Diemžēl, ja jums bijusi nepilnīga placentas atdalīšanās pirmajās dzemdībās, pastāv risks, ka tāpat notiks arī otrajās dzemdībās. Ja iepriekšējā gadījumā bijis tā, ka placenta pieaugusi, tad ir diezgan vājas izredzes cerēt, ka tā vairs nenotiks. Situāciju ietekmēt ir ļoti grūti. 
Nepilnīga atdalīšanās var būt arī priekšlaicīgu dzemdību gadījumā, jo nobriedusi placenta vieglāk atdalās no dzemdes sienām. Saprotams, ja arī nākošās dzemdības sākas priekšlaicīgi, analoģisks rezultāts visdrīzāk būs. 
Bez tam, ja iepriekšējā situācija bijusi saistīta ar stimulāciju un dzemdes kakls aizvēries pārāk ātri vai notrūkusi nabassaite, tad ar vecmāti būtu vērts apspriest iespēju neiejaukties procesā ar tehnikas palīdzību dzemdību trešajā posmā, jo, iespējams, konkrētajā gadījumā dabīgs iznākums būs labāks variants tieši tāpēc, ka šoreiz dzemdes kakls var neaizvērties pārāk ātri. 

Māmiņu Klubs