Izdota grāmata bērniem “Maziņš puncītī”

Izdota grāmata bērniem “Maziņš puncītī”

14. May 13:20 Renāte Bērante Renāte Bērante

Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas “Jaunaudze” laureātes – rakstniece Renāte Bērante un ilustratore Sabīne Baumane izdod jau otro grāmatu “Montes stāstu” sērijā – “Maziņš puncītī”. Šajā stāstā galvenā varone Monte ir paaugusies un vēlas kļūt par lielo māsu, tā iepazīstot mazuļa gaidību laiku.

“Atbildes uz jautājumu, kā rodas bērni, katrā ģimenē ir atšķirīgas. Reizēm vecāki no šādiem jautājumiem izvairās, jo apmulst vai nespēj piemeklēt pareizos vārdus bērna vecumam atbilstošas atbildes formulēšanai. Vēlamies, lai Montes stāsts ir kā palīginstruments vecākiem, kuru bērni pavisam mazā vecumā ir sākuši uzdot šādus jautājumus. Pasakas ir lielisks veids, kā rosināt iztēli ne tikai bērniem, bet arī vecākiem – iespējams, pēc šī stāsta izlasīšanas, kopīgi rast atbildes arī uz citiem neērtajiem jautājumiem jaunajiem vecākiem vairs nešķitīs tik liels izaicinājums,” atklāj grāmatas stāsta autore Renāte Bērante.

2022. gadā pirmā Montes stāstu grāmata “Kur es biju, kad es nebiju” ieguva Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu “Jaunaudze” par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā un “LSM.lv” lasītāju simpātiju balvu. Grāmata “Maziņš puncītī” ir turpinājums pirmajam Montes stāstam “Kur es biju, kad es nebiju”, kurā galvenā varone skaidroja, kur viņa bija, kad vēl nebija piedzimusi. Nu Monte ir gatava kļūt par lielo māsu un noskaidrot, kā zvaigznīte nokļūst mammas puncī un kā aug mazulis, vēl esot vēderā. Grāmatas stāstā atklājas bērna radošā iztēles daba, mainīgās emocijas un sirsnīgā vēlme izzināt pasauli arvien no jauna.

“Tāpat kā mūsu debijas grāmatā, arī šoreiz ilustrācijās ietverta krāsainība un dažādu detaļu kopums, lai aizrautu bērnu lasītvēlmi un rosinātu lasītprieku. Ik reizi, kad bērns atvērs grāmatu, noteikti saskatīs, ko jaunu pētāmu un analizējamu. Līdz ar grāmatas radīšanu arī pati pirmo reizi kļuvu par mammu, tāpēc darbs pie ilustrācijām šķita ļoti personisks. Zīmējumos ietvēru daudz dzeltenīgo toņu, lai kopdarbs izstarotu siltumu un mīļumu, kas raksturīgs gaidību laikam,” skaidro grāmatas ilustratore Sabīne Baumane.

Grāmatu vērtē MA., MG. Psych., psihoterapijas speciāliste un smilšu spēles terapeite Inga Anna Birkmane: “Grāmatā Monte piedzīvo lielu un bērna prātam netveramu brīnumu – mazā brālīša ienākšanu pasaulē. Stāsts vijas no brīža, kad Monte vēl tikai sapņo kļūt par lielo māsu, līdz brīdim, kad abi satiekas. Montei ir daudz jautājumu, kurus viņas māmiņa un tētis atbild sirsnīgā, bērnam saprotamā valodā, saudzīgi un mierīgi sagatavojot mazo Monti lielajam notikumam. Kā bērnu terapeits ļoti pozitīvi vērtēju alegoriju par zvaigznīti, kas ierodas no debesīm. Šādas maigas, bērna psihi saudzējošas alegorijas aiztaupa fizioloģiskos bērnu rašanās skaidrojumus lielākai Montei, kad viņa paaugsies.”

11. maijā autores svinēja grāmatas atklāšanas svētkus veikalā “Hebe.Concept”. Pasākumu apmeklēja ģimenes ar bērniem, kuriem bija iespēja iepazīt ilustrāciju tapšanas procesu kopā ar grāmatas ilustratori un piedzīvot stāsta autores Renātes Bērantes pirmlasījumu grāmatai “Maziņš puncītī”. Vairāk par Montes stāstu grāmatām uzzini interneta vietnē www.montesstasti.lv.