MĀKSLAS TERAPIJA. Nomācam sliktas sajūtas gaidību laikā

01. Mar 2018, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu kluba TV raidījuma  rubrikas “Laimīga mazuļa diensgrāmata” topošā māmiņa Melānija šobrīd izbauda savu pirmo grūtniecību un ļaujas savām sajūtam un mācas tās iepazīt un pārstrādāt ar mākslas terapijas palīdzību.

Iespējams, arī Tev var palīdzēt mākslas terapija, Melānija to darīja pirmo reizi, bet noteikti ne pēdējo.  

Grūtniecības laiks ir īpašs periods, norāda ginekoloģe, mākslas terapeite Dita Baumane-Auza no diplomātiskā servisa medicīnas centra.  Topošā māmiņa grūtniecības laikā var saskarties ar dažādām sajūtām – bažām, bailēm, vainas apziņu un dusmām. Plašas un dažādas emocijas bieži vien ir saistītas ar to, ka sieviete nezina, kas ar viņu notiek grūtniecības laikā, kādas būs dzemdības. Sieviete baidās ne tikai par savu, bet arī gaidāmā mazuļa veselību. Jo skaidrs ir tas, ka pēc grūtniecības mainīsies gan māmiņa pati, gan augums, iespējams arī partnerattiecības. Un tas visas ir bažas, kas var nomākt.

20180227110746-50994.jpg

Grūtniecības laikā apmeklējot mākslas terapijas nodarbības, tiek piemērotas tādas tehnikas, kas būtu vērstas uz relaksāciju un tieši uz dzemdībām, kā arī mātes lomu, tomēr, pat ja topošā māmiņa neapmeklē nodarbības pie terapeita, viņa to drīkst darīt mājās.

Mākslas terapija – lielisks veids kā izpaust, izprast savas emocijas un pārstrādāt tās ar mākslas palīdzību.

Gleznošana, zīmēšana, rakstīšana – tas ir ļoti sievišķīgi un piestāv arī topošajām māmiņām. Tomēr ir skumji, ka pieaugot, mēs pazaudējam no savas ikdienas šo nodarbošanos, kas bērnībā aizņēma ļoti daudz – krāsošana un zīmēšana. Ir ļoti būtiski, ka arī pieaugot, mēs tam atrodam laiku uzsver Jeļena Grīnberga – mākslas studijas Idealist vadītāja.

20180227110812-48999.jpg

Mandalas zīmēšana – tas ir kaut kas līdzīgs meditācijai, bet meditācija uz papīra. Tas ir laiks, ko varam veltīt sev.

Mandala ir veids kā atklāt savas dvēseles noskaņojumu, attainot savas  sajūtas konkrētā brīdī.

Mandalās bieži tiek izmantotas dažādas ģeometriskas figūras, aplīši, kvadrāti, tāpat – izmantoti tiek arī dažādie dabas elementi. Viss balstās sajūtās, krāsās un formās.

Kā norāda speciālisti – ir interesanti pēc tam atskatīties uz grūtniecības laikā veidotajiem darbiem – to enerģētiskās sajūtas, krietni vien atšķiras no konkrētā brīža sajūtām.

20180227110845-64644.jpg

Zīmējot mandalas, nekad nav konkrēta plāna. Zīmēšana notiek spontāni, radoši un ar improvizāciju. Varam izmantot dažādus palīgmateriālus, cirkuli, krāsas, lineālu – nav nekādu konkrētu nosacījumu vai noteikumu. 

Ja sieviete zīmē pati mājās – viņa ar izvelēties ko.. Mandala – ļoti pateicīgs veids kā rast sevī iekšējo mieru kā iegūt šo mieru caur radošumu.

Topošās māmiņas Melānijas vārdiem sakot: “Tas laikam ir tas miers, kad vari aizmirst apkārtējo vidi, kad vari aizmirst visas būšanas un nebūšanas”

Māmiņu klubs, 2018