Kam obligāti jābūt dzemdību somā?

20. Mar 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jo tuvāk nāk noliktais dzemdību datums, jo lielāka ir māmiņas trauksme par to, kā viss būs. Un kur nu vēl uztraukums, vai dzemdību somā salikts viss nepieciešamais.

Vecmāte Elīza Romānova, kura Māmiņu Klubā pasniedz arī dzemdību sagatavošanās nodarbības, stāsta, ka pirmās svarīgākās lietas, kuras obligāti jāieliek dzemdību somā, ir:

  • personu apliecinošs dokuments māmiņai;
  • Mātes pase.

Nereti grūtnieces Mātes pasi atstāj mājās, taču tajā ir piefiksēta visa svarīgākā informācija par gaidību periodu, kas medicīnas personālam var būt ļoti noderīga.

Vēl dzemdību domā noteikti neaizmirsti ielikt arī:

  • ūdeni;
  • našķus;
  • pirmās drēbītes mazulim;
  • higiēnas lietas mammai;
  • maiņas drēbes atbalsta personai;
  • kleitu vai kreklu, kuru vilksi dzemdību laikā;
  • drēbes sev, kuras ģērbt pēc dzemdībām.

Ūdens

Elīza Romānova skaidro, ka ūdens dzemdību procesā ir vitāli svarīgs, tiesa, nav līdzi jāņem 3 vai 4l, tā vietā labāk paņemt pudeli, kuru pēc tam varēs nepieciešamības gadījumā atkārtoti uzpildīt ar ūdeni.

Našķi enerģijai

Tā kā dzemdības ir darbs, kas prasa daudz enerģijas, vērtīgi dzemdību somā ielikt arī našķus, kas palīdzēs ātri atgūt spēkus. Kā piemēru E. Romānova min enerģijas batoniņus, riekstus vai vismaz gabaliņu melnās šokolādes.

Apģērbs sev un atbalsta personai

Liekot dzemdību somā apģērbu, ieteicams neaizmirst arī par atbalsta personu, padomājot, lai līdzi būtu ērtas un elpojošas drēbes un čības atbalstošajam cilvēkam, savukārt pašai māmiņai sev dzemdību procesam jāsarūpē garāks krekls vai kleita, kurā sagaidīt ierodamies savu mazulīti.

Dzemdību komplekts nav obligāts

Daudzos sarakstos par dzemdību somu kārtošanu figurē arī "Dzemdību komplekts", tāpēc rodas jautājums, vai tas ir jāiegādājas un jāņem līdzi pašam, vai arī to nodrošinās dzemdību iestāde. Izrādās, kā skaidro Elīza Romānova, dzemdību komplekts nav obligāti jāpērk, jo dzemdību palīdzība Latvijā ir bez maksas un tas tiek nodrošināts uz vietas iestādē, taču vecmāte teic, ka nav slikti, ja šī lieta tomēr ir sarūpēta un ielikta somā, jo var noderēt.

Marķē, lai tētim vieglāk

Kārtojot dzemdību somu, vecmāte iesaka marķēt atsevišķos maisiņos pirmās lietiņas mazulim, bet atsevišķā maisiņā - nepieciešamo mammai, jo tas atvieglos tētim lietu meklēšanu dzemdību laikā.