Kas notiek ar krūtīm grūtniecības laikā?

Kas notiek ar krūtīm grūtniecības laikā?

23. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecība kopumā tiek sadalīta 3 trimestros. Uzzināsim, kā katrā no tiem mainās topošās māmiņas krūtis!

Pirmais trimestris

Pirmajā grūtniecības trimestrī hormonu iespaidā krūtis palielinās izmēros, kļūst jūtīgākas - nereti izmaiņas krūtīs tieši liecina par grūtniecības iestāšanos. 

Aktīvs krūšu audu, piena ceļu augšanas periods ir līdz apmēram grūtniecības 10.nedēļai, un pēc tam tas turpinās jau ap dzemdību laiku. 

Uz krūtīm izteiktāk redzams kļūst venozais sietiņš, spēcīgāka kļūst arī krūts galu un areolu pigmentācija, bet ap krūšu galiem redzami palielināti piena dziedzeri.

Otrais trimestris

Otrajā grūtniecības trimestrī var sākt izdalīties no krūts galiem dzeltenīgs šķīdums - pirmpiens. 

Tā daudzums ir individuāls un tas nav rādītājs tam, cik daudz māmiņai piena būs pēc dzemdībām. 

Piena izdalīšanās nereti novērojama kopā ar niezi. Ja piena ir daudz, var izmantot speciālus krūšturu ieliktnīšus, bet atslaukt pirmpienu nav ieteicams. 

Trešais trimestris

Tuvojoties dzemdībām, krūtis vajadzētu sagatavot krūts ēdināšanas procesam. 

NAV vērts nodarboties ar eksperimentālo metodiku, piemēram, aktīvu krūšu berzēšanu, cietu marlīšu vai speciālu ieliktnīšu likšanu krūšturī un citiem krūšu galu stimulēšanas veidiem, tas nav droši, jo izraisa oksitocīna izdalīšanos. 

Šis hormons ne tikai atbild par piena izdalīšanos, ja piena pieplūdums ir samazinājies, bet tas veicina arī dzemdes muskuļu saraušanos, kā sekas var būt grūtniecības pārtraukšana vai priekšlaicīgu dzemdību risks. 

Brīnišķīga sagatavošanās krūts ēdināšanas procesam ir gaisa peldes, ūdens peldes, fiziski vingrinājumi, kontrastdušas. 

Ļoti svarīga ir pareiza krūštura izvēle: tas nedrīkst spiest krūtis, tam ir jābūt no dabīgiem materiāliem: zīds, kokvilna, bez metāla stieplēm un tam ir jābūt ar pietiekami platām lencītēm, nekādi porolona vai silikona polsteri nav ieteicami, ļoti labi ir "sporta krūšturi".

Un noslēgumā gribu uzsvērt, ka nav vērts pārdzīvot, ja jums ir mazas krūtis - piena daudzums nav atkarīgs no krūšu izmēra!

Oksana Babula, ginekoloģe