Kāpēc topošajām māmiņām vajadzētu apmeklēt grūtnieču jogu?

Kāpēc topošajām māmiņām vajadzētu apmeklēt grūtnieču jogu?

02. Sep 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

JOGA TOPOŠAJĀM MĀMIŅĀM MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ

Ar ko īpaša ir joga, kas paredzēta speciāli grūtniecēm?

Jogas nodarbībās, ko vadu topošajām māmiņām, tiek pielietotas atšķirīgas pozas un elpošanas tehnikas, kā arī ir citāda pieeja. Šīm nodarbībām noteikti ir jābūt individuālākām, tāpēc tajās vajadzētu piedalīties ne vairāk kā piecām septiņām grūtniecēm.

Katrai sievietei gaidību laiks ir citādāks, ar nedaudz atšķirīgām sajūtām, tādēļ katrai nodarbības apmeklētājai nepieciešama īpaša, individuāla uzmanība.

Vai grūtnieču jogu drīkst apmeklēt jebkura topošā māmiņa?

Tad, ja topošā māmiņa jogot vēlas grūtniecības sākumā, viņai par to būtu jāinformē savs ārsts un jālūdz atļauja šajās nodarbībās piedalīties.  

Parasti ārsti to ļauj pēc 12.nedēļas jeb pēc pirmā trimestra, kad stāvoklis ir stabilāks, tomēr šajā brīdī svarīgi ir ieklausīties arī pašai savās sajūtās un intuīcijā.  

Ja līdz grūtniecībai sieviete bijusi pietiekami aktīva, un ārsts atzinis, ka nekādu, ar grūtniecību saistītu draudu nav, nav arī iemesla nenodarboties ar jogu, gaidot mazulīti! 

Kādēļ ir vērts atnākt uz grūtnieču jogu Māmiņu Klubā?

Grūtniecība ir īpašs laiks, ko sievietei veltīt sev pašai un gaidāmajam mazulim. Tad nu joga, kas paredzēta topošajām māmiņām, sievietei palīdz labāk apzināties jauno lomu un grūtniecības procesu kā tādu.

Var teikt, ka grūtnieču joga sievietei palīdz iemācīties pielāgoties šīm lielajām pārmaiņām, ar tām sadzīvot un būt harmonijā, lai grūtniecība un dzemdības būtu liels, skaists un harmonisks notikums!

Tomēr jogai, kas paredzēta topošajām māmiņām, ir arī praktisks labums! Šajās nodarbībās tiek pielietotas dažādas elpošanas tehnikas, fiziskās pozas un vingrinājumi, kas palīdz gan grūtniecības laikā, gan dzemdību sagatavošanās procesā, gan pašās dzemdībās.

Piemēram, fiziskās pozīcijas jeb asanas palīdz sadzīvot un pieņemt ķermeniskās pārmaiņas, ko sieviete piedzīvo grūtniecības laikā, tāpat palīdz atbrīvoties no tūskas un krampjiem, kā arī atrast grūtniecības laikam un arī dzemdību brīdim ērtāko pozu. Tādēļ grūtnieču jogas nodarbībās tiek izmantoti maksimāli daudz, dažādi spilveni, polsteri, kluči un pufi.

Kas darbā ar grūtniecēm ir pats aizraujošākais?

Protams, ka ļoti patīkami ir vadīt jebkuru jogas nodarbību, kuras rezultātā jūtu, ka varu cilvēkiem palīdzēt. Tomēr, lai arī darbā ar topošajām māmiņām ir lielāka atbildība, varu teikt, ka ar viņām, īpaši tām, kuras gaida pirmo bērniņu, strādāt ir vieglāk.

Grūtnieces vairāk ieklausās un ļaujas šim procesam, un tam ir vairāk gatavas.

Arī gandarījumu par savu darbu, strādājot tieši ar grūtniecēm, izjūtu ātrāk. Man topošās māmiņas ir mīļas, un man patīk tas, ko daru, tādēļ šajā jomā turpinu attīstīties un šobrīd mācos par dūlu.

Māmiņu Klubs

JOGA TOPOŠAJĀM MĀMIŅĀM MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ

Eksperts

Liene Bogdanova

diplomēta masiere un jogas pasniedzēja
Liene Bogdanova Vecāku skolā