Jaundzimušā 12 nedēļas: dzemdības jeb kā pasaulē nāca Katrīna

24. Nov 2013, 16:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmās 12 dzīves nedēļas ir unikāla stāstu sērija Māmiņu Klubā, kuras laikā uzzināsim, kas notiek ar bērniņu uzreiz pēc piedzimšanas un turpmākajās nedēļās – ko bērniņš jūt, redz, dzird, kā mums par mazulīti rūpēties, lai viņš adaptētos šajā pasaulē pēs iespējas vieglāk. Mēs nesen iepazināmies ar topošajiem vecākiem – Ingūnu un Romānu, kuri labprāt izdzīvos sava bērniņa piedzimšanu un pirmās viņa dzīves nedēļas kopā ar mums.

Tuvojoties četrdesmit otrās grūtniecības nedēļas izskaņai, māmiņa un tētis kļuva arvien nepacietīgāki – kāpēc mazulītis kavējas. Tomēr ilgi vairs nenācās gaidīt, kādā oktobra pēcpusdienā bēbītis deva par sevi ziņu – esmu gatavs ierasties, tāpēc līdz ar tumsas iestāšanos topošā māmiņa Ingūna un tētis Romāns ieradās Rīgas Dzemdību namā, kuru bija izvēlējušies par sava mazulīša dzimšanas vietu.

Soli pa solītim pretim mazulītim

Viss sākās uzņemšanas nodaļā – topošo māmiņu un tēti sagaidīja dežūrpersonāls, māmiņa tika izjautāta par to, kā sākusāš sāpītes, kā šobrīd viņa jūtas un tad tika aicināta uz pirmajām apskatēm. Uzņemšanas nodaļā māmiņām parasti tiek nomērīti punči, tiek izklausīta mazulīša sirsniņa, māmiņas nosver un mēra asinsspiedienu. Lai topošo māmiņu uzņemtu dzemdību nodaļā, līdzi jābūt visiem nepieciešamajiem dokumentiem. Māmiņa Ingūna ik pa brīdim sajūt – mazulītis ir ceļā. Topošais tētis Romāns, lai gan uztraucies, tomēr ir liels atbalsts māmiņai. Pēc pirmajām apskatēm uzņemšanas nodaļā, topošā māmiņa un tētis nonāca dzemdību nodaļā.

Dzemdību namā jau kādu laiku dzemdību zāles ir apvienotas ar pirmsdzemdību istabām – tur māmiņa un tētis sagaida savu mazulīti un uzturas vēl pāris stundas pēc bērniņa piedzimšanas.

"Sāpes mijas ar baiļu sajūtu, baidoties, kā viss norisināsies, tāpēc cenšos sevi mierināt,ka viss būs labi, domājot par brīdi, kad meitiņu turēšu rokās un viss būs kārtībā," emocijas atklāj Ingūna.

Galvenais dzemdībās - atbalsts

Dzemdību pirmais periods māmiņai Ingūnai paiet mierīgi, mēģinot atrast ērtākās pozas un labāko veidu, kā pārdzīvot kontrakciju sāpes. Ļoti palīdz lielā bumba un, protams, arī elpošana. Ģimenes dzemdībās liela nozīme ir topošajam tētim, jo arī tēti var palīdzēt māmiņām tikt galā ar uzdevumu, kas patiesībā nav nemaz tik viegls.

Lai arī topošais tētis Romāns bija ļoti atbalstošs un gatavs palīdzēt māmiņai pārdzīvot dzemdību sāpes, tomēr māmiņa labāk jutās tiekot ar tām galā pati, uzklausot vecmātes ieteikumus. 

Dzemdību laikā bērniņam bieži tiek klausīti sirdstonīši, jo jāsaprot, kā mazulītis jūtas un kā reaģē uz dzemdes kontrakcijām. Tā kā kontrakcijas samazina skābekļa daudzumu, kuru saņem mazulītis, speciālistiem jābūt drošiem, ka bērniņš jūtas labi. Kamēr mazulītis atrodas māmiņas dzemdē, skābeklis pie bēbīša nokļūst ar placentas palīdzību.Tiklīdz bērniņš būs piedzimis, elpošanas funkciju pārņems viņa plaušas. 

Katra nākamā kontrakcija kļūst arvien stiprāka un garāka. Vecmāce Līga dzemdību laikā nepārtraukti atgādina māmiņai par elpošanu.

Kas var palīdzēt atslābināties?

Dzemdībās elpošana ir viena no svarīgākajām lietām, lai process virzītos uz priekšu. Pareiza elpošana palīdz mums atslābināties, līdz ar to arī bērniņam ir vieglāk virzīties pa dzemdību ceļiem.

Tāpat liels palīgs dzedmībās ir ūdens, tāpēc māmiņa Ingūna izmantoja iespēju iet dušā. Pa to laiku topošais tētis Romāns kopā ar vecmāti sakārtoja visas nepieciešamās lietas bērniņam – pirmās drēbītes, zeķītes, autiņbiksītes. 

Kamēr topošā māmiņa Ingūna pārdzīvoja kontrakciju pēc kontrakcijas, topošais tētis satraukti dzemdību nodaļas gaitenī gaidīja jaunumus.

Bērniņš dzemdību laikā ļoti palīdz māmiņai. Kustoties un grozoties viņš meklē vieglāko ceļu, kā izslīdēt cauri dzemdību ceļiem. Dzemdībās lielu darbu padara ne tikai māmiņa, bet arī bērniņš.

Variants B 

Tā kā topošās māmiņas Ingūnas spēki bija tuvu izsīkumam, taču dzemdību process uz priekšu nevirzījās, dzemdību speciālistiem radās nopietnas bažas par notiekošo, tāpēc tika pieņemts lēmums – māmiņa un tētis savu mazulīti satiks ar ķeizargrieziena operācijas palīdzību.

Tā kā operācijā tētis Romāns nevarēja piedalīties, viņš satraukti gaidīja dzemdību nodaļas gaitenī.

Nepagāja ilgs laiks, līdz tētis satika savu lolojumu, un 

Pulksten 2:16 29.oktobra naktī, kad aiz loga plosījās vētra, mazulīte Katrīna bija ieradusies: "Esi sveicināta lielajā pasaulē. Mēs tevi ļoti gaidījām!"

 

Kad bērniņš jau piedzimis..

Kad bērniņš ieraudzījis dienasgaismu, sekoja pirmā bēbītes svēršanās. Un, protams, arī mērīšanās – mazā Katrīna piedzima 55 centimetrus gara. Laiks arī pirmajai apkopei – tika iztīrītas mazās actiņas un katra ādas krociņa. Bērniņam tās nav patīkamas sajūtas, jo pēkšņi no drošas un siltas vides, mazulītis ir nonācis plašajā pasaulē, kura ir pilna nezināmā.

Viss notiek pirmo reizi – mūsu pieskārieni, balsis, skatieni. 

Bērniņš māmiņas puncī atrodas augļūdeņos, kas ir 37 grādus silti, taču piedzimstot, viņš ienāk telpā, kurā ir nedaudz vairāk par 20 grādiem pēc celsija. Kā mazulis spēj pielāgoties? Izrādās talkā nāk mazulīša vairogdziedzeris, kurš strādā paaugstinātā režīmā un nodrošina siltuma saglabāšanos mazajā ķermenītī ārpus māmiņas punča.

Lai mazulītei Katrīnai palīdzētu uzlabot asinsriti, vecmāte maigi pamasē mazās pēdiņas.

Pirmajām autiņbiksītēm ir ļoti liela nozīme tikko dzimuša bērniņa sajūtās – tām jābūt maigām, mīkstām, elpojošām, ar elastīgu muguras jostiņu, vēlams no dabīgiem materiāliem, lai maigā bērniņa āda būtu pasargāta.

Pēc veiksmīgas meitiņas pirmās ģērbšanas mācībstundas, tētis var droši uzelpot – viss grūtais jau ir aiz muguras. 

Noteikti katra topošā māmiņa prāto – kā viens vairākus kilogramus smags mazulis spēj iziet cauri mūsu dzemdību ceļiem un ienākt šajā pasaulē. Taču daba ir parūpējusies par to, lai jaundzimušā galvaskauss būtu tik mīksts, lai tas spētu mainīt savu formu, ieņemot konusam līdzīgu veidolu, kas pāris dienu laikā pēc dzemdībām atgriežas savā ierastajā izskatā. Mazulītim, kurš pasaulē ierodas ķeizargrieziena operācijas laikā, galviņa neieņem konusveidīgu formu, jo viņš nav piedzīvojis izstumšanas periodu.

Ķeizarbērniņš  Katrīna

Bērniņš, kurš piedzimis ķeizargrieziena laikā, var elpot nedaudz straujāk nekā dabīgā ceļā dzimis mazulis, jo viņa plaušiņas nav piedzīvojušas dzemdības, tām iespējams būs nepieciešamas 24 līdz 48 stundas laika, lai šķidrums, kas tās pildījis gaidību laikā, uzsūktos pilnībā.

Ķeizargrieziena operācija šajā gadījumā bija ļoti pārdomāts lēmums, jo meitiņa piedzima sveika un vesela.

Pēc apgara skalas mazā Katrīna saņēma novērtējumu 7/8 balles, kas ir ļoti labi. Šo novērtējumu mazulītim dod ārsts neonatologs.

Pasaulē ir ieradies vēl viens bērniņš – vēl viens mazs eņģelis, kurš māmiņai un tētim ir pats dārgākais. Lai arī pasaule sākumā škiet liela un nedroša, mēs esam tie, kas mazulītim var radīt drošības sajūtu, jo viņam nav nekā svarīgāka par mums – māmiņu un tēti. Paldies, ka tu mūs izvēlējies, mazulīt!

Māmiņu Klubs

SKATIES UNIKĀLUS DZEMDĪBU KADRUS, KĀ PASAULI IERAUDZĪJA KATRĪNA!

20131115112130-36574.jpg