Ieteikumi, kā mazināt ikrīta nelabumus jeb toksikozi

Ieteikumi, kā mazināt ikrīta nelabumus jeb toksikozi

09. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Toksikoze ir viena no pirmajām grūtniecības pazīmēm, kura novērojama daļai topošo māmiņu. Rīta nelabumi lielākoties parādās pirmajās gaidību nedēļās un var ilgt līdz pat pirmā trimestra beigām. Tiesa, cik daudz ir māmiņu, kuru grūtniecības sākumu pavada slikta dūša, tikpat daudz ir arī to grūtnieču, kurām šis simptoms netiek novērots.

Rīta nelabumi rada diskomfortu un grūtniecības sākumu var padarīt vēl nogurdinošāku, līdzi nesot apetītes zudumu, arī vājumu.

Kā skaidro speciālisti, toksikozes rašanos ietekmē topošās māmiņas organismā notiekošās hormonālās izmaiņas, tāpat arī to var veicināt pārāk bieža un ilga uzturēšanās telpās. Tāpēc, lai mazinātu nelabumus, centies doties regulārās pastaigās, sekot līdzi savam uzturam.

Ieteikumi, lai mazinātu ikrīta nelabumus:

  • Vairāk laika pavadi svaigā gaisā. Centies iespēju robežās no punkta A uz punktu B nokļūt ar kājām nevis katru reizi izmanto automašīnu vai arī sabiedrisko transportu.
  • No rītiem pēc pamošanās uzreiz nelec ārā no gultas. Iestati, lai tavs modinātājs no rīta zvana 15 minūtes agrāk nekā parasti, un šo laiku pavadi, lai nesteidzīgi pamostos. Jau iepriekšējā vakarā pie gultas noliec glāzi ūdens, pāris riekstiņus, sausiņus vai krekerus. Šajās piecpadsmit minūtēs nesteidzīgi apēd cepumu, iemalko ūdeni un tikai tad celies.
  • Ja jūti, ka tuvojas nelabumi, pamēģini sūkāt apelsīna vai citrona šķelīti, jo skābais palīdzēs atvairīt nelabumu. Tiesa, šī metode iedarbojas ne visām sievietēm.
  • Neatkarīgi no tā, cik sagurusi tu būtu, tu nedrīksti pilnībā atteikties no ēdiena. Sadali maltītes vairākās mazās daļās, ieturoties biežāk, bet ar mazākām porcijām.
  • Dod priekšroku ēdieniem, kas bagāti ar olbaltumvielām  - zivīm, gaļai, pākšaugiem, riekstiem -, tāpat arī iekļauj uzturā piena produktus, jo kalcijs ir svarīgs gan topošajai māmiņai, gan puncī augošajam bērniņam.
  • Centies no uztura izslēgt pārāk treknus un pikantus ēdienus.
  • Nelabumu palīdz mazināt arī piparmētra. Tāpēc iedzer tasi smaržīgās piparmētru tējas vai arī turi somiņā piparmētru konfektes.
  • Toksikozi palīdz mazināt daži malki mineralizēta ūdens. Tiesa, nepārspīlē ar daudzumu un atceries, ka minerālūdens jādzer mazos daudzumos.