TOP padomi, ar ko grūtniecības laikā aizvietot iemīļotās kafijas dzeršanu

TOP padomi, ar ko grūtniecības laikā aizvietot iemīļotās kafijas dzeršanu

22. Feb 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā topošā māmiņa, kura līdz šim bijusi liela kafijas mīļotāja, nonāk dilemmas priekšā – vai atteikties no kafijas dzeršanas, vai arī aizstāt to ar kādu alternatīvu, kas satur mazāk kofeīna?

Lai gan vēl pavisam nesen ārsti bija kategoriski pret kafijas dzeršanu grūtniecības laikā, patlaban speciālisti kļuvuši nedaudz pielaidīgāki, iesakot ievērot tomēr dažus nosacījumus:

1.       Centies grūtniecības laikā izvairīties dzert kafiju, kurai pievienoti papildu aromatizētāji, garšas pastiprinātāji.

2.       To, vai dažkārt drīksti arī grūtniecības laikā izbaudīt pa tasītei kafijas, noteikti pārrunā ar savu ārstu, jo tikai speciālists vislabāk pārzina Tavu veselības stāvokli – Tavu asinsspiedienu, to, vai pastāv tūskas problēmas.

3.       Ja iepriekš kafiju dzēri daudz un bieži, tad līdz ar  grūtniecību tās patēriņu samazini pakāpeniski.

Grūtniecības laikā mainās sievietes smaržu un arī garšas uztvere, tāpēc iespējams, ka pirmajā trimestrī Tava vēlme pēc kafijas mazināsies pavisam dabiski, pašai pie tā nemaz īpaši nepiedomājot. To vēl vairāk var veicināt toksikoze. Tomēr, ja arī grūtniecības laikā nespēj pilnībā atteikties no kafijas malkošanas, lūk, alternatīvas – tikpat smaržīgi dzērieni, kurus lēnām izbaudīt, nesatraucoties par kofeīna ietekmi uz gaidāmo mazuli.

Tēja

Ir māmiņas, kuras grūtniecības laikā nespēj atturēties no ierastā kafijas dzeršanas rituāla, tā vietā izvēloties tā dēvēto bezkofeīna kafiju, taču izrādās, ka arī šī kafija satur kofeīnu, lai gan daudz mazākos daudzumos.

Tāpēc kā alternatīvu vari izvēlēties tēju, tiesa, ņem vērā, ka arī tējā ir kofeīns, visvairāk – melnajā tējā, bet zaļajā – mazāk. Interesanti, ka tējā un kafijā var būt pat vienāds daudzums kofeīna, taču paradokss slēpjas daudzumā, jo tējas pagatavošanai mēs ņemam tējkaroti tējas lapiņu, savukārt kafijas dzēriena pagatavošanai izmantotās kafijas apjoms ir pat divas vai trīs reizes lielāks nekā tējas gadījumā lapiņu daudzums.

Tāpēc izvēlies kafijas vietā kādu gardu tēju!

Augļu un dārzeņu sulas

Iespējams, pati iepriekš pat neesi domājusi par to, ka daudzkārt svarīgāks par uzņemto kofeīnu ir pats rituāls. Iespējams, Tu esi pieradusi savus rītus iesākt ar nesteidzīgu tasi kafijas, paralēli lasot e-pastus vai rīta ziņas. Ir vērts ieviest alternatīvu kafijai, lai jau ar kādu citu dzērienu rokās arī grūtniecības laikā saglabātu savu ikrīta rituālu, tiesa, ieviešot tajā veselīgāku alternatīvu.

Aizvieto kafijas tasi ar veselīgas sulas glāzi, kas nodrošinās Tevi un mazuli ar vitamīnu un nepieciešamo mikroelementu devu. Konsultējies ar ārstu, lai uzzinātu piemērotākās augļu un dārzeņu sulas.

Zāļu tējas

Konsultējoties ar savu ārstu, sastādi iemīļoto un noderīgo zāļu tēju sarakstu, kas Tavā ikdienā būs gards dzēriens vienlaikus ar pievienoto vērtību, palīdzot regulēt nervu sistēmu, sirdsdarbību, asinsriti.

Izvēloties zāļu tējas, vienmēr rūpīgi iepazīsties ar to iedarbību un vadies tikai no sava ārsta ieteikumiem, neļaujoties personīgiem eksperimentiem.

Citronmelisas, piparmētru, ingvera un kumelīšu tēja grūtniecības sākumā var līdzēt mazināt nelabumus, bet vīgriežu, liepziedu, vilkābeles un baldriāna tēja vakaros palīdzēs vieglāk aizmigt. Visu grūtniecības laiku var dzert arī gurķumētras un mārsila tēju, kas palīdzēs gan pie elpceļu iekaisumiem, gan arī modra gara uzturēšanai, savukārt ķimeņu tējai piemīt nomierinoša iedarbība.

Zinātāji iesaka grūtniecības laikā atsacīties no pelašķu, raudenes, kliņģerīšu tēju lietošanas, jo tās pastiprina dzemdes savilkšanos. Tāpat arī topošajai māmiņai jābūt piesardzīgai ar nātru tējas dzeršanu, jo sevišķi, ja ir paaugstināts dzemdes tonuss.

Atceries, ka lai arī cik garda būtu zāļu tēja,  ieteicams regulāri tās mainīt, visu laiku nedzerot tikai vienu tēju, un ikdienā dzert tās ar mēru – ne vairāk kā vienu vai divas krūzītes dienā.