5 jautājumi, kurus labāk neuzdot sievietei gaidību pēdējā mēnesī

5 jautājumi, kurus labāk neuzdot sievietei gaidību pēdējā mēnesī

28. Oct 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības pēdējais mēnesis ir ļoti īpašs, jo līdz brīdim, kad jaunie vecāki satiksies ar savu ilgi gaidīto mazulīti, ir gandrīz klāt. Šajā brīdī topošajai māmiņai ir svarīgs apkārtējo atbalsts, kā arī iejūtīga attieksme.

Grūtniecības finiša taisnē gaidībās esošajai sievietei tiek pievērsta jo īpaša uzmanība, jo viņas puncītis vairs nav noslēpjams, arī ķermeņa gaita kļuvusi lēnīgāka. Protams, apkārtējiem bieži vien ir vēlme viņas grūtniecību komentēt, izteikt savu viedokli, padomus vai raizes. Bet lieki! Sievietes visa uzmanība ir koncentrēta tikai uz gaidāmo mazuli, tāpēc apkārtējo jautājumi, lai arī cik ieinteresēti vai labvēlīgi noskaņoti tie būtu, var radīt tikai pretēju efektu - topošajai mammai tā vien gribās, lai apkārtējie viņu vislabprātāk vienkārši liktu mierā.

Tāpēc mēs apkopojām piecus jautājumus, kuri visbiežāk tiek uzdoti sievietēm gaidību pēdējā mēnesī, un kuri visbiežāk nokaitina topošo māmiņu.

Var pieskarties vēderam? Nereti cilvēki vispirms izdara un tikai tad pavaicā, vai sievietei nebija iebildumu, ka tiek taustīts viņas grūtnieces vēders. Protams, topošā mamma, visticamāk, pieklājības pēc neteiktu nē, taču apdomājies, vai tev pašam patiktu, ja visi, kuriem vien nebūtu slinkums, vienkārši aiz intereses mestos taustīt tavu vēderu?

Vai tu esi gatava dzemdībām? Šis noteikti ir viens no TOP jautājumiem, pēc kura uzdošanas visas sievietes, kurām vien nav slinkums, pat bez vaicāšanas metas dalīties ar savu dzemdību pieredzi. Trīs reizes apdomā, vai topošā māmiņa to vēlas dzirdēt, vispirms pavaicājot viņai pašai viedokli, vai viņa vēlas uzklausīt tavu pieredzi, jo esam pārliecināti, ka pēdējo 9 mēnešu laikā viņa dzirdējusi ne vienu vien dzemdību stāstu un padomu. Visticamāk, apkārtējie šo jautājumu uzdod tikai intereses pēc bez īpaša nolūka, taču grūtniecības pēdējā trimestrī šo jautājumu topošā mamma noteikti ir dzirdējusi neskaitāmas reizes.

Tev nevajadzētu tik daudz strādāt, tā piepūlēties! Ir sievietes, kurām darbs ir neatņemama dzīves sastāvdaļa vai pat hobijs, tāpēc apkārtējiem nevajadzētu norādīt, kā viņai vislabāk rīkoties, jo topošā māmiņa vislabāk zinās, cik daudz spēj izdarīt, vai strādājot jūtas komfortabli. 

Tev vēderā, gadījumā, nav nevis viens, bet divi? Vaicātāji visbiežāk uzskata, ka šis ir lielisks jociņš, taču aplami! Šādi komentāri var tikai grūtniecei likt sajusties īpaši lielai un ieslīgt diskomfortā, lai gan tas ir lieki, jo gaidību laiks ir viens no skaistākajiem laikiem sievietes dzīvē.

Kāpēc tu vēl neesi piedzemdējusi? Būtu lieliski, ja, pirms uzdot šo jautājumu, vaicātājs būtu pieslēdzis savu saprātu un atcerētos, ka bērna piedzimšana nav kā pīrāgu recepte, kur visu var aprēķināt līdz pēdējam gramam. Topošie vecāki arī ar lielu nepacietību gaida mazuļa ierašanos pasaulē (tāpat kā visi šī jautājuma uzdevēji), taču bērniņš būs tas, kurš izvēlēsies savu piedzimšanas dienu, un šādu jautājumu uzdošana to nepadarīs ātrāku, tikai "uzvilks" topošās māmiņas nervus.