Grūtniecība - laiks būt skaistai

Grūtniecība - laiks būt skaistai

07. May 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecība ir skaists laiks. Neskatoties uz visām fiziskajām un morālajām grūtībām, tas ir laiks, kad sievietes kļūst īpaši pievilcīgas un sievišķīgas. Acīs ielīst gaišums, bet smaidā - siltums. Un tomēr par šo skaistumu ir arī jārūpējas. Kā? Uz šo jautājumu mums atbildēt palīdzēs stiliste Kristīne Pridanova un kosmetoloģe Natālija Gerasimova. 

Rūpes par ādu

Grūtniecības laikā sievietes organismā notiek dažādas hormonālās pārmaiņas un saistībā ar tām sejas un ķermeņa āda kļūst krietni ievainojamāka un prasa īpašas rūpes. Lūk, ko rekomendē kosmetoloģe Natālija Gerasimova.

Sejas ādu jāattīra katru vakaru no netīrumiem un putekļiem, kas uz tās sakrājas dienas laikā. Grūtniecības laikā jālieto līdzekļi, kas nesatur spirtu, jo tas ādu sausina un var izraisīt arī kairinājumu. 

Ja jums ir sausa sejas āda, tā jāmitrina ar vieglas tekstūras krēmu, kas ir kā gēls vai serums. Grūtniecības laikā tiek ieteikti parasti lietot kosmētikas līdzekļi, kas paredzēti "jūtīgai ādai", jo tiem nav nekādu piedevu, ēterisko eļļu. 

Ja kādu iemeslu dēļ nevēlaties lietot krēmu, vienmēr var vērsties pie nekaitīgām tautas metodēm:

·     spīdumu no taukainas sejas ādas var palīdzēt noņemt citrons, ar kuru seju var tīrīt 1-2 reizes dienā

·     jūtīgu un normālu ādu var tīrīt ar pētersīļu novārījumā izmērcētu marlīti, arī 1-2x dienā

·     lai organismam palīdzētu cīnīties ar sausu ādu, jādzer vairāk ūdens. 

Nereti grūtniecības laikā sievietes saskaras ar tādām problēmām kā pigmentācijas plankumu parādīšanās vai izsitumi. 

Tādā gadījumā situāciju uzlabot palīdzēt var māla maska. Tās pagatavošanai vajadzēs mālu, ko var iegādāties jebkurā kosmētikas preču veikalā, kā arī vajag skābpiena produktu vai ūdeni. 

Sajaucam mālu ar skābpiena produktu (piemēram, jogurtu), līdz iegūstam vienmērīgu masu, uzsmērējam to uz sejas. Turam 15-20 minūtes, pēc tam noskalojam masku ar siltu ūdeni. 

Šāda maska attīra un mīkstina ādu. 

Pigmentācijas laukumi rodas no C vitamīna traūkuma organismā, attiecīgi arī citronu var izmantot, lai mazinātu šos te plankumus.

Ja ir spēcīgi izsitumi vai pigmentācijas plankumi, nav vērts nodarboties ar pašdarbību, vislabāk tad ir doties pie dermatologa. 

Lai āda izskatītos labi, jāievēro vien daži nosacījumi:

·     jāēd pēc iespējas mazāk trekni, cepti produkti, priekšroku jādod svaigiem augļiem un dārzeņiem

·     jālieto vitamīnu komplekss, ko ieteiks vislabāk ārsts

·     atrodoties saulē, jāizmanto aizsardzības krēmi. PIevērsiet uzmanību aizsargfaktoram krēmam, kuru grasāties iegādāties. Grūtniecības laikā ieteicams ir SPF30 faktors

·     daudz laika jāpavada svaigā gaisā

Ārējais izskats

Grūtniecības laikā ļoti svarīgi ir izvēlēties apģērbu, kurā ir ērti, bet kā apvienot ērtumu un skaistumu, noslēpjot liekos kilogramus? Ar savām zināšanām par modi un skaistumu dalās stiliste Kristīne Pridanova. 

Ja nevēlaties akcentēt uzmanību uz savu vēderiņu, jums jāzina:

- jebkurš spožs materiāls, tāpat kā materiāls, kura tekstūra it kā spīd un laistās, pasvītro ķermeņa aprises;

- materiāli ar pūkām, bārkstīm, kā arī gofrēta tekstūra vizuāli palielina apjomu, tāpēc tādi materiāli kā velvets, bārkstains audums, buklē, biezi un rupji adījumi, vilna mazāku vēderiņu nepadarīs;

- brīvs siluets uz kādu laiku var noslēpt interesanto stāvokli. Un tomēr, izvēloties brīvu fasonu, jānovērtē materiāla kvalitāte, īpašu uzmanību pievēršot drapējumam. Audumi, kas labi padodas, vienmēr ir labāki par tiem, kas ir cieti vai tieši otrādi  - uzpūšas. 

Krāsa jāizvēlas tāda, kas būtu piemērota ar jūsu krāsu tipu, tā būtu labākā izvēle neatkarīgi no tā, sieviete ir stāvoklī, vai nav.

Jāizgaiņā beidzot stereotips, ka melna krāsa piestāv visām un tā slaidina. Šī krāsa pat ne tuvu visām, īpaši gaišmatainām meitenēm, līdzīgi kā gaišā tipa "pavasara" sievietēm ir kategoriski jāaizliedz. Vizuāli "slaiduma efektu" var sniegt jebkura cita tumša krāsa.

Kas attiecas uz modi, tad šajā sezonā ir modē košas un pozitīvas krāsas. Trenda krāsas ir koraļļu, oranža, persiku, dzeltena, salātzaļa,  krāsa. Moderni ir vienā komplektā savienot vairākas košas krāsas. 

Jebkurā komplektā jāizvēlas atbilstoši aksesuāri, tas ir elements, kas papildina un izveido koptēlu. Tagad modē ir kuloni garā ķēdītē. Tie var būd jebkādas formas, izmēra. Vislabāk kulons izskatās kopā ar vienkrāsainu apģērbu. 

Nu un, protams, joprojām modē ir lakati, šalles, ko var jau sākt uzskatīt par klasiku. 

Jebkurā tērpā svarīgi ir apavi - grūtniecības laikā apaviem jābūt ne tikai skaistiem, bet arī ērtiem, praktiskiem. 

Apavu izvēle ir individuāla, viss ir atkarīgs no topošās māmiņas sajūtām. Ir sievietes, kas gandrīz visu grūtniecības laiku iemanās staigāt augstpapēžu apavos, bet ir tādas, kas principā tāda veida apavus nenēsā un uzskata augstpapēžu apavus par neērtiem un nepraktiskiem apaviem, sevišķi - grūtniecības laikā. 

Sievietēm grūtniecības laikā staigāt augstpapēžu apavos ir, jāsaka - kaitīgi veselībai, tas ir pat pierādīts, tāpat kā neveselīgi ir atrasties apavos, kam ir pilnīgi taisna zole. Tāpēc optimālākais variants ir papēdītis, kas būtu 3-5cm augsts, vai arī iekšzole ar paaugstinājumu. 

Apaviem, tāpat kā apģērbiem, šajā sezonā jābūt krāsainiem, košiem. 

Ļoti svarīgi ir izvēlēties piemērota garuma svārkus un kleitas, kas attiecas uz modi - asimetrisks garums (priekšā īsāki, aizmugurē garāki), ieņem pirmo vietu. 

Bet, diemžēl, šī modernā piegriezuma kleitu, svārku garums nebūs pats veiksmīgākais grūtniecēm, jo šķitīs, ka svārki ir sarāvušies uz augšu puncīša dēļ. Vislabāko garumu jāizvēlas ir pašai, ņemot vērā savas figūras specifiku, apjomu un augumu kopumā. 

Par galveno skaistuma recepti ikviens stilists uzskata - sevis kopšanu: tīri mati, kopta sejas āda, koriģētas uzacis, tīri un vienāda garuma nagi (pat, ja tie ir ļoti īsiņi)

Jāmīl sevi un jāatrod laiks sev! Divas reizes dienā jāmazgā seja, katru dienu tā jābaro ar krēmu, jāizrausta uzacis, ja vajadzīgs, jāmazgā mati bieži, nevar nēsāt saburzītu, nonēsātu veļu, apģērbu, kas zaudējis skatu. 

Atsevišķi vēl izteikšos par apaviem. Apavi - tas ir tas, kas drīkst būt pats dārgākais jūsu komplektā, tiem jābūt ideālā kārtībā. Vissliktāk par visu pasaulē izskatās nonēsātas augstpapēžu kurpes. 

Grūtniecība - tas ir laiks, kad jāpadomā par sevi, jāvelta laiks sev, savam ārējam izskatam un skaistumam, lai katru rītu, skatoties spogulī, gribētos smaidīt. Labs noskaņojums palīdzēs jums ar smaidu tikt galā ar visām grūtībām!

Personīgā pieredze

Darja

Patlaban esmu 31.grūtniecības nedēļā. Problēmu ar ādu nav, neskatoties uz dažām strijām, kas parādījušās, bet es par tām nepārdzīvoju.

Mani satrauc cita problēma. Puncītis aug ļoti ātri un mērķtiecīgi, esmu jau pieņēmusies par 14kg. Visas manas drēbes, protams, man ir par mazu, jāpērk jaunas. 

Man katrs gājiens uz veikalu ir kā spīdzināšana. Gribas nopirkt kaut ko, kas patiešām man piestāv, bet rezultātā atgriežos mājās pirkumiem, lai gan apmierināta neesmu, jo saprotu - esmu nopirkusi ne to, ko vēlējos. Uz ielas ir kļuvis siltāk, saulīte spīd aizvien biežāk un arī dvēsele zied. Esmu sapratusi, ka man vienkārši ir apnikušas pelēkās tunikas un sporta bikses, gribas kaut ko košu un skaistu. Vakar palūdzu vīram kopā ar mani aizbraukt uz veikalu, nopirkt kaut ko no drēbēm. 

Jau laikus nolēmu, ka pievērsīšu uzmanību tikai košām lietām, un vēlējos, lai tās būtu velkamas arī mazliet pēc dēliņa dzimšanas. Un - no veikala atgriezos tik apmierināta un priecīga kā nekad, pēc tam līdz pat naktij grozījos spoguļa priekšā. 

Es secināju: svarīgi ir noskaņoties, saprast, ko vēlies pirms došanās uz veikalu, var sastādīt arī sarakstu, tad brauciens aizņems krietni mazāk laika un rezultāts iepriecinās visus!

Nataša

Manam dēliņam ir 2 gadiņi, bet atceros grūtniecību tā, it kā tā būtu pavisam nesen bijusi. Ceturtajā grūtniecības mēnesī man bija jau problēmas ar sejas ādu - pumpas, kuru agrāk nebija.. Un man tas bija smags trieciens, es ļoti pārdzīvoju. 

Uzreiz vērsos pie speciālista, kurš teica, ka nozīmēt ārstēšanās kursu man nevar, jo esmu stāvoklī. Izrakstīja kaut kādas smēres un ieteica atgriezties pēc dzemdībām. 

Es katru dienu šausminājos par savu ārējo izskatu, noskaņojums bija slikts un iet nekur arī negribējās - kauns.

Nolēmu ķerties pie tautas medicīnas, izlasīju veselu kaudzi ar redzeptēm, dažas no tām man palīdzēja samazināt pumpu skaitu. Piemēram, uzvārīju stipru melno tēju, iemērcu tajā marli, marli pēc tam liku uz sejas un turēju 15-20 minūtes, un tā 2x dienā. Seju pēc tam nomazgāju. 

Pēc dzemdībām sejas ādas problēmas pakāpeniski izzuda, tagad vispār nekas nav redzams.

Pirms grūtniecības es biju īsta modes dāma, visu laiku lasīju žurnālus, centos sekot savam stilam. Grūtniecības laikā man nācās saskarties ar daudzām grūtībām, es pat nevarēju iedomāties, ka grūtnieču apģērbs ir vismaz divas reizes dārgāks. 

Man bija žēl tērēt lielu naudu par to, ko varu uzvilkt vien dažas reizes, tāpēc apģērbu izvēlējos tādu, ko var nēsāt arī pēc dzemdībām. 

Man pati mīļākā ir kokvilnas materiāla, pavisam vienkārša kleitiņa, ko nopirku esot 7.grūtniecības mēnesī, tagad to sasienu ar jostiņu un ar prieku dodos ar ģimeni atpūsties.

Man šķiet, ka pats galvenais ir strādāt ar sevi, savu ārējo izskatu. Ja cilvēks sev patīk, viņš pārliecinātā solī iet pa dzīvi!

Jūlija Petrova, speciāli Māmiņu Klubam

Pastāsti, kā Tu juties grūtniecības laikā! Vai juties skaista un iekārojama? Vai izdevās sevi palutināt?