Daudzaugļu grūtniecība - vai jāēd par trijiem?

Daudzaugļu grūtniecība - vai jāēd par trijiem?

16. Mar 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ļoti bieži topošajai māmiņai tiek teikts, ka viņai jāēd par diviem. Bet, ja gaidāmi dvīnīši, būtu jāēd par trijiem? Interesanti.. Uz šo jautājumu atbild uztura speciāliste Inese Siksna.

"Par uzturu daudzaugļu grūtniecības laikā ir salīdzinoši maz pētījumu. Galvenais iemesls uztraukumiem šādas grūtniecības laikā ir tas, ka abiem bērniņiem ir jāsaņem pietiekoši daudz enerģijas un barības vielu, lai viņi abi spētu pareizi  un atbilstoši attīstīties, kā arī - lai viņiem būtu optimāls dzimšanas svars", - paskaidro uztura speciāliste.

Kā stāsta Inese Siksna, dažādos avotos ir atšķirīgas rekomendācijas, bet skaidrs ir viens, ka enerģētisko vielu nepieciešamais daudzums, tāpat kā minerālvielas un vitamīni, ir nepieciešami vairāk kā ierastā grūtniecībā.

"Ja mēs salīdzinām nepieciešamo enerģijas daudzumu, kas vajadzīgs gaidot vienu bērniņu, tiek uzskatīts, ka papildus jāuzņem 200 kcal vai apmēram 20 kcal uz 1 kilogramu dienā, attiecīgi, dvīnīšu grūtniecības laikā tās ir apmēram 40-45 kcal uz vienu ķermeņa masas kilogramu dienā"- paskaidro speciāliste.

Neskaitot to, ir jāatceras, ka daudzaugļu grūtniecības gadījumā anēmijas un spēcīgas toksikozes risks ir lielāks, tāpēc grūtnieces uzturam jābūt bagātinātam ar dzelzi. Var ēst liellopu gaļu, pākšaugus un citus dzelzi saturošus pārtikas produktus.

Kopējie uztura nosacījumi arī daudzaugļu grūtniecībā ir tādi, ka uzturā ir jābūt visiem nepieciešamajiem minerālelementiem, kā arī vitamīniem. Katrai sievietei tas nozīmē - veselīgu un sabalansētu uzturu.

Uztura speciāliste uzsver, ka jautājums par papildus vitamīnu vai minerālvielu uzņemšanu ir noteikti jāapspriež ar savu ārstu. Un tikai pēc tam, ņemot vērā asins analīžu un citu analīžu rezultātus, var izvēlēties vielas, kas būtu uzņemamas papildus.

Skaistu grūtniecības laiku!

Māmiņu Klubs

Kāds bija Tavs uzturs gaidību laikā,ja gaidīji vairāk kā vienu mazulīti?

Eksperts