NOVEMBRA Māmiņu Kluba dzemdību sagatavošanas kursos brīvas vietas dienas grupā 22.novembrī!

08. Nov 2018, 00:58 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba Vecāku skola mācības turpina un ielūdz ikvienu topošos vecāku uz Māmiņu Kluba Vecāku skolas dzemdību sagatavošanas kursiem,lai sagatavotos dzemdībām! Ieskatīsimies, kādas lekcijas sagaida topošos vecākus!

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM ŠEIT!

Lai arī mazuļa dzimšana ir dabīgs process un mums pašiem būtu jānojauš kā viss notiks, drošības sajūta, ka mēs spēsim piedzemdēt, mēs nebaidīsimies to darīt, ir ļoti svarīga. Tāpēc došanās uz topošo vecāku skolu ir iespēja apjaust pienākumus, ar kuriem būs jātiek galā, tas ir liels atbalsts tuvojoties lielajam notikuma.

Vecāku skolas uzdevums ir iemācīt, kā atrisināt elementāras dzīves situācijas- kā apģērbt bērniņu, ko darīt, ja viņš raud jau 3. stundu, kā likt pie krūts pēc pieprasījuma vai režīma, kā arī kā sagatavoties nozīmīgajam notikumam- dzemdībām.

Pavisam kopā Māmiņu Kluba vecāku skolā ir iespēja piedalīties 4 lekcijās – par veselīgu grūtniecību, dzemdību pozām, atsāpināšanu, elpošanu, dzemdību vietas izvēli, krūts zīdīšanu un jaundzimušā aprūpi. Pēc tam ir iespēja saņemt zīmodziņu mātes pasē, kas ļauj dzemdībās piedalīties mazulīša tētim, taču par to nozīmīgāka ir iegūtā informācija, kura noderēs, rūpējoties par bērniņu.

Grūtniecības un dzemdību lekcijās topošie vecāki uzzina atbildes uz tādiem jautājumiem kā "Kā izvēlēties dzemdību vietu? Vai ir nepieciešams slēgt līgumu ar vecmāti?Kādas pozas izvēlēties, lai dzemdību process būtu mazāk sāpīgs? Vai atsāpināšanas izvēlēšanās nevar radīt negatīvas sekas uz mazuli? Kāda ir partnera loma dzemdībās?". Kā atzīst vecmātes, ir bijuši gadījumi, kad jaunie vecāki pasaka paldies, jo bez ārstu palīdzības viņu to nevarētu izdarīt. Svarīgi, lai pēc kursiem un pēc dzemdībām vecāki varētu pateikt – mēs to izdarījām.

Viena no nopietnākajām jauno vecāku nodarbēm ir mazuļa barošana. Lai mums būtu pilnīga skaidrība un apziņa, ka mēs spēsim barot ar krūti, krūts ēdināšanās speciālisti spēj daudz pastāstīt par krūts zīdīšanu un spēj minēt daudz un dažādus piemērus. Viens no tādiem tika minēts arī Vecāku skolas nodarbībā: „Māsiņa ir piekususi, varbūt diennakti strādājusi un grib klusumu nodaļā, viņa atver durvis un saka – ko jūs kliedzināt bērnu, jums taču nav piena, dodiet maisījumu! Ko dzird mamma? Mamma dzird – man diagnosticēja, ka man nav piena. Mamma skrien glābt sava bērna dzīvību, skrien pēc maisījuma un nemaz nepadomā – pa, pa, pa, vai tad māsiņa pajautāja, kas te notiek, vai viņa pielika bērniņu pie krūts? Nē, viņa vienkārši pateica – klusumu nodaļā.” Tāpēc vienmēr svarīgi ir trīs reiz apdomāt un nodaļā palūgt padomu, nevis rīkoties emociju vadītām!

Tāpat 2 stundu ilgā nodarbībā pasniedzēja pastāstīs par krūts zīdīšanas tehnikām, mātes piena veidošanos, psiholoģisko pamatojumu, lai zīdīšana noritētu veiksmīgi. Turklāt pasniedzēja pastāstīs arī par zīdīšanas palīglīdzekļiem un ievadu mākslīgajā ēdināšanā, ja mammas piens neskatoties uz visām pieliktajām pūlēm tomēr nav. 

Savukārt kā rūpēties par mazulīti – kā viņu apkopt, cik bieži vannot, kā zināt vai viņam nekas nekaiš, ir iespēja uzzināt  jaundzimušās lekcijās.Lekciju laikā uzzināsi, kā veikt rīta tualeti, kā apkopt nabiņu, kā iztīrīt actiņas, ādas krokas, apkopt degunu. Māmiņas un tētis uzzinās arī noderīgu informāciju par to, kā pareizi mazgāt dupsi mazulim, cik bieži un kā vannot. Turklāt topošie vecāki iegūs arī tik ļoti nepieciešamās atbildes uz saviem jautājumiem. 

Topošajām māmiņām un tētiem ir svarīgi zināt, kas ar viņiem notiks, kā mainīsies viņu dzīve pēc mazuļa ierašanās, tāpēc daudzi atzīst, ka bez došanās uz topošo vecāku skolu būtu daudz grūtāk. Satiekot citus vecākus, kuri gaida savu mazuli, ir iespēja apjaust, ka viss notiek kā tam jānotiek, ka šīs pārmaiņas neskar tikai mūs vienīgos. Bērniņa radīšanā piedalās 2 – vīrietis un sieviete- tāpēc svarīgi, lai kursus iziet vecāki kopā, kur var apgūt spēju atbalstīt vienam otru un pārliecību pašiem par sevi.

Katra no mums, pirms bērniņa ieņemšanas, mazuļa gaidībās, arī pēc tā dzimšanas ir domājusi par to – vai es varu būt pietiekami laba mamma. Arī tēti mēdz aizdomāties par savu atbilstību tēva lomai, taču šīm domām nevajadzētu ļauties. Mūsu uzdevums ir risināt dažādas dzīves situācijas, nevis būt ideāliem bez izpratnes par notiekošo. „Nevar uzstādīt sev par mērķi būt labai mammai vai labam tētim. Mērķis ir – es mēģināšu to, ko es varu tik labi, cik man sanāks, dažreiz man nesanāks, es kļūdīšos, apmulsīšu, bet vienalga turpināšu darīt. Meklēšu palīdzību un es piedošu sev neizdošanos. Vecāki var zināt, ka viņi ir pietiekami labi vecāki, ja atļauj sev darīt no sirds un dažreiz atļauj sev kļūdīties,” uzskata Diāna Zande.

Speciālisti, kuri sagatavo māmiņas un tētus gaidāmajam notikumam atzīst, ka viņiem šis process ļoti patīk, jo ir iespēja piedalīties skaistajos gaidīšanas svētkos. Arī gaisotne, kas valda mūsu klubiņā ir jauka un patīkama – tiek dzerta tēja, katram tiek pa dāvanu sainim, taču pats būtiskākais – rodas drošības sajūta un pārliecība, ka rūpēties par mazuli nemaz nebūs tik grūti.

Izbaudiet gaidību laiku un neuztraucieties par dzemdībām, tās būs skaistas jebkurā gadījumā, jo dzims mazs mīlulītis, kurš pasaulē nesīs vislielāko un skaistāko sajūtu – mīlestību.

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM ŠEIT!

Sagatavojieties dzemdībām, apmeklējot 4 lekciju ciklu!

Krūtsēdināšana - krūts zīdīšanas pamatprincipi, pozas, problēmas un to risinājumi*

Jaundzimušā aprūpe - Jaundzimušā aprūpe un veselība. Pirmās dienas pēc dzemdībām*

Sagatavošanās dzemdībām I daļa - Veselīga grūtniecība, dzemdību plāns un vietas izvēle, priekšvēstneši**

Sagatavošanās dzemdībām II daļa - Dzemdības,dzemdību pozas, palīglīdzekļi, atsāpināšana**

* lekciju secība var mainīties.