C hepatīts grūtniecei. Kā tas ietekmē grūtniecību?

C hepatīts grūtniecei. Kā tas ietekmē grūtniecību?

16. Jan 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tiek lēsts, ka Latvijā aptuveni 50 tūkstoši cilvēku ir slimi ar C hepatītu, taču daļa no infekcijas nēsātājiem par savu saslimšanu nemaz nav informēti, jo slimība var dusēt cilvēka ķermenī vairākus gadus un slimniekam par to var nebūt ne mazāko aizdomu.

C hepatīts izplatās ar inficētu asiņu starpniecību, un ar to var inficēties ikviens. Tas var notikt, veicot dažādas skaistumkopšanas procedūras, piemēram, manikīru, pedikīru, pīrsingu vai tetovēšanu, kā arī veicot dažādas manipulācijas medicīnas centros, ja instrumenti nav pienācīgi sterilizēti. Tāpat iespējama inficēšanās dzimumakta laikā.

Sievietēm, kuras ir slimas ar C hepatītu, var rasties pamatots jautājums, kā slimība ietekmēs grūtniecību un vai ar to nesaslims arī pats mazulis, tāpēc Māmiņu Klubs vērsās pie Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas speciālistiem, lai saņemtu atbildes uz šo daudzām mammām aktuālo jautājumu.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzību dienesta vadītājs infektologs/ hepatologs Māris Liepiņš skaidro, ka grūtniecība C hepatīta gadījumā vairākumā gadījumu neatšķiras no grūtniecības, kurā topošā māmiņa ir vesela. "Izņēmuma gadījumi būtu tie, kad C hepatīts jau ir radījis aknu cirozi vai aknu vēzi, kas, kopumā ņemot, var paaugstināt bērna un mātes mirstību," norāda speciālists.

RAKUS Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs infektologs/ hepatologs Māris Liepiņš vērš māmiņu uzmanību uz to, ka, lai gan Latvijā C hepatīta skrīninga izmeklējums nav iekļauts valsts apmaksāto izmeklējumu skaitā, speciālists rekomendē to veikt, lai gadījumā, ja skrīnings ir pozitīvs, varētu apmeklēt hepatologu un tālāk noskaidrot aknu bojājuma pakāpi, noteikt vīrusa daudzumu asinīs.

Grūtniecēm, kuras ir C hepatīta nēsātājas, bažas var radīt jautājums, vai mazulis mammas slimību nepārmantos, uz ko dr. Māris Liepiņš norāda, ka varbūtība, ka bērniņš mantos C hepatītu no mammas, ir aptuveni 5%, tāpēc viņš uzsver, ka ķerizargrieziens C heptīta gadījumā, lai samazinātu bērniņa inficēšanās risku, netiek rekomendēts.

Mammas personīgā pieredze

Divu bērnu mammai Baibai C hepatīts tika atklāts pirms 15 gadiem. Sākotnēji ārstēšana nebija vajadzīga, taču pēc pāris gadiem slimība aktivizējās un bija nepieciešama smaga terapija gada garumā. Tolaik viņa jau bija satikusi savu tagadējo dzīvesbiedru un abi kopīgi domāja par bērniņu. Konsultējoties ar ārstējošo infektoloģi, viņa ieteica pēc terapijas beigām nogaidīt konkrētu laiku, lai organisms atkoptos, kā arī jau sākt lietot dažādus vitamīnus, kas paredzēti topošajām māmiņām.

Iestājoties grūtniecībai, Baiba jau sākumā informēja savu ginekoloģi par C hepatītu, kas nomierināja, ka tas neapdraud gaidāmo mazulīti, taču, neskatoties uz to, Baibai vajadzēja regulāri doties uz Infektoloģijas centru uz pārbaudēm. Mazulītis piedzima vesels un dzemdības bija bez sarežģījumiem. Tagad Baibas pirmajam bērniņam jau ir seši gadi un šo gadu laikā divas reizes ir veiktas analīzes, lai pārliecinātos, vai bērns nav C hepatīta nēsātājs. Analīžu rezultāti bijuši negatīvi.

Baiba: "Grūtniecības laikā neizjutu nekādus papildu apgrūtinājumus vai raizes tāpēc, ka esmu slimojusi ar C hepatītu un izgājusi ārstēšanas terapiju, jo vienīgais, kas par šo slimību atgādināja, bija ieraksts Mātes pasē un papildu vizītes pie infektologa. Tāpat arī Rīgas Dzemdību namā vecmāti uzreiz informēju par slimību un neradās ne mazāko problēmu."