9 frāzes, kuras labāk neteikt topošajai māmiņai

9 frāzes, kuras labāk neteikt topošajai māmiņai

05. Mar 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažkārt, nepiedomājot pie saviem vārdiem, ar it kā nevainīgām frāzēm mēs varam nevilšus aizvainot topošo māmiņu, kuras ikdiena jau tā ir satraukumu pilna, domājot par to, lai tikai grūtniecība būtu bez problēmām, dzemdības vieglas un bērniņš vesels.

Tāpēc, pirms komentē topošās māmiņas izskatu un grūtniecību, padomā divreiz, vai tiešām tas vajadzīgs. Lūk, 9 frāzes, kuras nekādā gadījumā nevajadzētu teikt gaidībās esošai sievietei.

Kā tu jūties?

Uz šo jautājumu topošā māmiņa atbild ik dienu vairākas reizes, jo visi kā viens vaicā, kā gan viņa jūtas. Protams, mēs, apkārtējie, tiešām sievietei vēlam tikai labāko, bet, ticiet mums, viņai nav nekāda prieka jau padsmito reizi dienas laikā stāstīt par nemierīgo miegu, krampjiem kājās vai to, ka viņa vairs nav spējīga sev uzvilkt apavus.

Būs puika vai metiene?

Ja mēs veidotu topu ar grūtniecēm biežāk uzdotajiem jautājumiem, šis noteikti atrastos saraksta pirmajā vietā. Ne visas topošās māmiņas vēlas zināt bērniņa dzimumu, savukārt, ja viņa to zina, iespējams, vēlas līdz bērniņa piedzimšanas brīdim to paturēt pie sevis. Tāpēc cieni topošo vecāku izvēli un netincini par gaidāmā bērniņa dzimumu!

Tev ir tik milzīgs vēders!

Šo komentāru topošā māmiņa var pārprast, nodomājot, ka patiesībā uzskati - viņa grūtniecības laikā ir par daudz pieņēmusies svarā. Ticiet mums, gaidību laikā sievietes jau tā daudz pārdzīvo par savu svaru, uztraucoties par to, kā pēc dzemdībām varēs atgūt pirmsgrūtniecības kilogramus, tāpēc vēl viens atgādinājums, ka viņa ir liela, diez vai sievieti iepriecinās.

Tev ir tik maziņš vēders! Tu tiešām esi stāvoklī?

Un no vienas galējības pie otras! Šādus komentārus grūtniece noteikti ir jau atklausījusies, samērā bieži satiekot cilvēkus, kuri netic, ka viņa patiešām ir stāvoklī nevis tikai aizrāvusies ar bulciņu un saldumu ēšanu, kas nosēdušies uz vēderiņa.

Nabadzīte, sēž uz salātiem, mēs gan kādu kūciņu apēdīsim!

Šādas replikas ir ļoti netaktiskas. Sievietei grūtniecības laikā (patiesībā, ikvienai sievietei, kurai rūp sava veselība, ne tikai gaidību laikā) ir svarīgi ēst veselīgi un sabalansēti, lai nodrošinātu sev un mazulītim visas vajadzīgās uzturvielas. Viena kūciņa, šokolādīte vai smalkmaizīte, vēl viena, un sievietes svars grūtniecības laikā aug ģeometriskā progresijā. Ja strādā kopā ar sievieti gaidībās, vai arī esat kopā viesībās, cieni viņas izvēli ēst veselīgi.

Mēs apēdām arī tavu kūkas gabalu, jo tu jau tāpat nemaz nedrīksti

No viena grāvja otrā. It kā labu gribēdami, mēs sākam norādīt topošajai māmiņai, ko viņa drīkst vai nedrīkst ēst. Labāk šos lēmumus atstājiet pašas sievietes un viņas ārsta ziņā, nevis komentējiet, ko grūtnieces drīkst vai nedrīkst ēst.

Tu jau izdomāji, kā sauksi bērniņu?

Šķiet, šis ir viens no populārākajiem jautājumiem, kurus uzdod grūtniecēm. Vēl populārāks ir tikai jautājums par to, kas gan gaidāms - puisītis vai meitenīte? Esi taktisks, neuzbāzies sievietei ar jautājumiem, kā viņa nolēmusi saukt savu bērniņu. Ja topošā māmiņa to vēlēsies, viņa pati pastāstīs. Savukārt, ja topošie vecāki nolēmuši ar tevi padalīties par gaidāmā mazuļa vārda izvēli, esi taktisks un nekomentē, ka tāds vārds ir tava kaimiņa sunim vai arī tā sauc vienu tev zināmu cilvēku, kurš ir pasaules lielākais kretīns.

Var pieskarties tavam vēderam?

Vai tev patiktu, ja tev pieskartos nezināms cilvēks? Loģiski, ka nepatiktu! Pat ja esi kolēģe vai draudzene, topošajai māmiņai nav jāskaidro, kāpēc viņa nevēlas, lai tu pieskartos dārgākajam, kas viņai ir.

Vai tad jums ar esošajiem bērniem jau nebija gana?

Katrs bērniņš ir brīnums, tāpēc mums ir jāpriecājas par katru mazulīti, kuru vecāki izlēmuši laist pasaulē. Esi taktisks un nekomentē pāra izvēli dot dzīvību vēl vienam bērniņam.