Trīs faktori, lai izvēlētos epidurālo anestēziju

Trīs faktori, lai izvēlētos epidurālo anestēziju

14. Jan 2011, 11:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzas sievietes epidurālo anestēziju izvēlas, jo baidās no stiprām sāpēm, kas gaidāmas dzemdību laikā. Konsultē Rīgas Dzemdību nama vecmāte Baiba Zelka.

 

3

Vecmāte Baiba Zelka

Tas, kāda atsāpināšana dzemdību laikā jāizmanto, ir atkarīgs no konkrētās situācijas. Ir sievietes, kuras pilnīgi noteikti nevēlas anestēziju, un ir meitenes, kurām noteikti to vajag, nemaz īstām sāpēm nesākoties. Atsāpināšanas veidi arī līdz epidurālai anestēzijai(EA) ir dažādi- kustēties, elpot, ieņemt dažādas pozas, ieiet dušā, vannā, ko noteikti vajadzētu izmantot, jo atšķirībā no padomju laikiem, tagad sievietes var izvēlēties sev tīkamākas pozas, var kustēties. Noteikti ļoti svarīga ir elpošana. Ja māmiņa tomēr izlemj, ka vēlās EA, tad vismaz Dzemdību namā ārsti to izvēlas pielietot, ja ir šie trīs faktori:

 

- Ja atvērums ir 4-5 cm. Ja atvērums ir mazāks, tad dzemdību darbība ar EA var arī apstāties.

 

- Augļūdeņiem ir jābūt gaišiem. Ja ūdeņi jau tek, tad uzreiz var redzēt, kādā krāsā tie ir, bet ja ūdeņi vēl nav nogājuši, bet sāpes ir lielas un bēbīša sirdstoņi atļauj, tad EA uzliek, un tad nolaiž ūdeņus.

 

- Trešais faktors ir sāpes, tomēr nevis tās, ko mamma nevar izturēt, bet gan tas sāpes, kas virza mazuli uz priekšu. Svarīgi, lai sāpes laikā bērna galviņa adekvāti spiež uz dzemdes kaklu.

Grūtniecēm neiesaka EA likt, ja atvērums tuvojas pilnam. Kā arī, ja ir zaļi augļūdeņi, tad EA neliek noteikti. Bērniņš tādā gadījumā jūtas slikti un, ja tiks pielietota anestēzija, viņam nāksies strādāt pa diviem.

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM!

vai zvanot pa tālruni 67350750!

 

Cik maksā? - 15 lati no pāra; 10 lati, ja apmeklē viens. Kopējā kursa cena ir 60 lati.