Smēķešana grūtniecības laikā palielina risku, ka bērns kļūs par noziedznieku

Smēķešana grūtniecības laikā palielina risku, ka bērns kļūs par noziedznieku

19. Sep 2011, 17:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Topošās mātes, kas grūtniecības laikā turpina smēķēt cigarešu paciņu dienā vai vairāk, par 30% palielina risku, ka viņu mazuļi kļūs par noziedzniekiem, liecina kāda pētījuma rezultāti.

 

Šī saite saglabājās arī tad, ja citi faktori, kas statistiski saistīti ar kriminālu uzvedību, - garīgas slimības, problēmas ģimenē, nabadzība - tika izslēgti.

 

Hārvarda veselības aizsardzības koledžas pētnieces Andželas Paradī vadītā zinātnieku komanda pārskatīja 4000 amerikāņu veselības un veikto noziegumu vēsturi. Ievācot informāciju par šo cilvēku māšu smēķēšanas ieradumiem, atklājās, ka vismaz paciņu dienā smēķējošo māšu bērni pieaugušā vecumā par 30% biežāk pastrādāja kādu noziegumu, turklāt šajā grupā daudz biežāk tika izdarīti arī atkārtoti noziegumi.

 

"Lai arī mēs nevaram viennozīmīgi secināt, ka māšu smēķēšana grūtniecības laikā ir pieaugušo noziedzīgas uzvedības riska faktors, mūsu atklājumi apstiprina šo vienkāršo likumsakarību," secinājuši pētījuma autori.

 

Iepriekšējie pētījumi atklājuši, ka pastāv izteikta korelācija starp grūtnieču smēķēšanu un dažāda spektra problēmām, ar kurām jāsaskaras viņu bērniem, ieskaitot hiperaktivitāti, nespēju ilgstoši noturēt uzmanību kā arī agresivitāti bērnībā un noziedzīgām darbībām pusaudžu gados.

 

Pētījumi ar dzīvniekiem liek domāt, ka šis problēmas, iespējams, izraisa nikotīna iedarbība uz smadzeņu attīstību, īpaši uz neiromediatoru receptoriem.


Pētījums publicēts žurnālā "Journal of Epidemiology and Community Health".

 

Avots: www.tvnet.lv