Slimnīcās par dzemdību pakalpojumiem jāpiemaksā

Slimnīcās par dzemdību pakalpojumiem jāpiemaksā

22. Jul 2011, 15:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ne tikai Rīgas Dzemdību namā, bet arī atsevišķās citās slimnīcās par valsts apmaksātajiem dzemdību pakalpojumiem tomēr jāpiemaksā, taču Veselības inspekcija (VI) norāda, ka šādus gadījumus pārbaudīs tikai tad, ja saņems iesniegumus no pacientiem.

 

Piemēram, Rīgas Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā uzzinājām, ka gadījumā, ja mātes pasē ir ieraksts, ka apmeklēti grūtniecības kursi, tad tēva piedalīšanās dzemdībās ir bez maksas. Ja šādas atzīmes nav, tad par tēva piedalīšanos jāmaksā 85 lati, norādīja slimnīcas pārstāve Ieva Stibe.



Jelgavas pilsētas slimnīcā ģimenes dzemdības maksā 20 latus, liecina informācija iestādes mājaslapā. Citādāk ir Liepājas reģionālajā slimnīcā, kur sieviete var izvēlēties, lai dzemdībās piedalās viņai tuvs cilvēks, bet jāmaksā vienīgi tad, ja ir vēlme dzemdībās un pēc dzemdībām būt vienvietīgā palātā kopā ar sev tuvu izvēlētu cilvēku. Arī Vidzemes slimnīcas maksas pakalpojumu cenrādī norādīts, ka jāmaksā, ja tiek slēgts individuāls līgums un ja ir vēlme atrasties īpaša servisa palātā ar sev piederīgo.



Kā skaidro VI, ja ārstniecības iestāde atrodas līgumattiecībās ar valsti, dzemdību aprūpes pakalpojumu sniegšana ir valsts apmaksāts pakalpojums, par ko papildus samaksas pieprasīšana ir nelikumīga. Papildus maksa var tikt prasīta vienīgi gadījumos, ja grūtniece slēdz līgumu ar konkrētu vecmāti par dzemdību pakalpojumu sniegšanu, kā arī par papildu komforta pieprasīšanu.



Arī Veselības norēķinu centrā apstiprināja, ka ģimenes dzemdības tiek apmaksātas no valsts budžeta.


VI uzsver, - ja medicīnas iestādes nepārtrauks pieprasīt maksu par dzemdībām gadījumos, ja tuvinieks nav noklausījies kursu par sagatavošanos dzemdībām, VI lietu materiālus nosūtīs tiesībsargājošām institūcijām - Valsts ieņēmumu dienestam vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas dienestam.

Pagaidām gan VI nav saņēmusi pacientu iesniegumus par citiem gadījumiem un citām ārstniecības iestādēm par šāda rakstura pretenzijām.

VI ir tiesīga iejaukties divu pušu brīvprātīgās līgumattiecībās vienīgi tad, ja tiek saņemts iesniegums. Individuāls līgums starp ārstniecības iestādi un pacienti par valsts neapmaksātiem pakalpojumiem ir divu pušu vienošanās, un tai jābūt brīvprātīgai. Ja tiek pierādīts, ka, noslēdzot maksas līgumu, samaksa par sniegto veselības aprūpes pakalpojumu ir pieprasīta nepamatoti, inspekcija ir tiesīga lemt vienīgi par naudas atgriešanu pacientiem.

Kā ziņots, VI uzskata, ka Rīgas Dzemdību nams maksu par ģimenes dzemdībām pieprasa nepamatoti. Kā skaidro VI, Dzemdību nama izdotais rīkojums par samaksas pieprasīšanu, ja nav noklausīts lekciju kurss par sagatavošanos dzemdībām, nav pamatots.

Jau ziņots, ka aizvadītajā nedēļā Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" informēja, ka Dzemdību nams Rīgā par ģimenes dzemdībām papildus prasa 50 latus tām ģimenēm, kuras nav izgājušas dzemdību sagatavošanās kursus, par ko izdarīta atzīme mātes pasē.

Šādos gadījumos Dzemdību nams šīs ģimenes dzemdības noformē kā parastās fizioloģiskās dzemdības, kad māte dzemdē viena, bet par vīra vai cita ģimenes locekļa piedalīšanos papildus prasa 50 latus.

Rīgas Dzemdību nams uzskata, ka neko nav pārkāpis, jo šādu kārtību nosakot slimnīcas iekšējās kārtības noteikumi.

 

LETA

20. Sep 2010, 06:14

man Kuldiga nebija gim.dzemdiibas...un 20 ls..

19. Sep 2010, 21:25

Mums bija izieti kursi unJūrmalas slimnīcā nemaksājām neko...tikai par paaugstināta komforta palātu maksājām nu un līgums ar slimnīcu, jo tur bezmaksas ir tikai jūrmalniecēm vai tām, kas stājušās uzskaitē tajā slimnīcā.

LaimīgāPriede LaimīgāPriede 19. Sep 2010, 20:49

taschinka 2009.gadā arī pazīstami samaksāja par ģimenes dzemdībām,kaut vīrs nemaz nebija blakus,bet samaksāja gan 50ls

taschinka taschinka 19. Sep 2010, 16:21

2007 gada par gimenes dzemdibam masajam 30ls,kaut tas nenotika.Virs vienkarsi atradas pirmsdzemdibu palata,bet gimenes dzemdibas nebija,jo bija keizers.