Mati un nagi pirms grūtniecības un pēc!

Mati un nagi pirms grūtniecības un pēc!

28. Feb 2011, 20:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Arī matiem un nagiem jāpievērš uzmanība grūtniecības laikā un pēc tās.Konsultē dermatoloģe Linda Kapteine un fizikālās medicīnas speciāliste Linda Bāliņa.

 

Parasti grūtniecības laikā mati kļūst stipri, kupli un veselīgi spīdīgi. To veicina sievišķā hormona progesterona darbības pieaugums, kā arī tas, ka grūtniecības laikā, lai nodrošinātu pilnvērtīgu bērniņa attīstību, organisms sāk izstrādāt augšanu veicinošus hormonus. Var parādīties arī pastiprināts ķermeņa apmatojums pēc vīrišķā tipa, t.s., hirsutisms, kas mazinās pēc bērna piedzimšanas. Taču 2-3 mēnešus pēc dzemdībām mati var sākt pastiprināti izkrist, tie kļūst sausi un zaudē spīdumu, jo strauji krītas progesterona līmenis, tiek izjaukts vispārējais hormonālais stāvoklis organismā un māmiņa, barojot bērnu, no sevis atdod ļoti daudz mikroelementu, olbaltumvielu un citu organismam svarīgu elementu, kas organismā atjaunojas lēnām. To trūkums izpaužas kā matu, nagu, reizēm, zobu bojājums. To var veicināt arī dzelzs, cinka, kalcija, vitamīnu trūkums organismā un stress, iespējamā pēcdzemdību depresija un apkārtējās vides faktori- putekļaina vide, gaisa kondicionieri, ultravioletais starojums, ķīmiska matu apstrāde, nepiemēroti kopšanas līdzekļi.

 

Ieteikumi

-         Pēc bērniņa piedzimšanas vēlams turpināt lietot speciālos grūtniecēm paredzētos vitamīnus. Ja bērnu nebaro ar krūti, var uzsākt 3 mēnešu ilgu matu atveseļošanas kursu, lietojot speciālos matu vitamīnus.

-         Lai uzlabotu esošo matu struktūru, vēlams lietot matu līdzekļus, šampūnus, balzāmus, maskas, kuru sastāvā ir proteīni. Ieteicams matus nebalināt un arī ne īpaši bieži krāsot.

-         Gan pašsajūtas uzlabošanai, gan matu augšanai noderēs galvas matainās daļas un skausta daļas masāža, lai uzlabotu asinsriti.  

-         Ja mati sāk izkrist pastiprināti, vēlams konsultēties ar matu speciālistu.

 

Nagi, tāpat kā mati, grūtniecības laikā kļūst stiprāki un cietāki. Ja naga plātnītes sāk slāņoties, tas var liecināt par dzelzs trūkumu organismā, kas ļoti nepieciešams bērniņa gaidīšanas laikā. Tāpat kā pēc bērniņa piedzimšanas un barošanas ar krūti mēdz pastiprināti izkrist mati, arī nagi kļūst trauslāki.

 

Apgrūtinātā pēdu audu apasiņošana un inervācija var mazināt ādas un nagu aizsardzību pret sēnīšu infekciju. Grūtniecības laikā, pieaugot svaram, pēdējos mēnešos ir lielāks risks inficēties ar nagu sēnīti, jo kājām ir apgrūtināta venozā un limfātiskā attece, kājas pietūkst, īpaši, ja ilgi sēdēts vai stāvēts. Turklāt pēdējos grūtniecības mēnešos, palielinoties ķermeņa svaram, pastiprināti var veidoties pēdu ādas sabiezējums, sāpīgas plaisas, varžacis un pēdu kārpas.

 

Ieteikumi

- Nevajadzētu valkāt šaurus, gaisu necaurlaidīgus apavus, kuros ir nospiesti kāju pirksti un pēdas pastiprināti svīst.

 

- Ieteicams valkāt apavus ar zemiem papēžiem- līdz 4 cm, nesēdēt sakrustotām kājām, savukārt, vakaros, piemēram, skatoties TV, kājas vēlams novietot augstāk, lai veicinātu asins cirkulāciju.

 

- Lai laikus novērstu pēdu problēmas, vienu reizi mēnesī vēlams apmeklēt ārstniecisko pēdu kabinetu, veikt pēdu masāžu un lietot atbilstošus pēdu kopšanas līdzekļus.

 

- Apmeklējot koplietošanas dušas vai baseinu, kājas jāieauj čībās, jo jebkura mikrotrauma var izraisīt infekcijas attīstību. Turklāt profilaktiskā nolūkā, apmeklējot sabiedriskas vietas, tai skaitā jūrmalu, vēlams lietot speciālus pretsēnīšu līdzekļus. Tomēr arī pirms to izvēles jākonsultējas ar ārstu, jo atsevišķus pretsēnīšu preparātus nedrīkst lietot grūtniecības laikā. Tāpēc nereti sēnīšslimību ārstēšanu arī atliek uz laiku, kad mazulis vairs netiek barots ar krūti.

 

- Apmeklējot pedikīru vai manikīru meistaru, jāpievērš uzmanība tam, vai procedūras laikā pietiekoši, atbilstoši medicīnas standartiem tiek dezinficēti instrumenti.

 

- Īpaši rūpīgi un saudzējoši jāapstrādā nagi! Tāpat kā katram ģimenes loceklim ir sava zobu birste, tāpat katram cilvēkam vajadzētu būt tikai savai lietošanai paredzētiem manikīra un pedikīra piederumiem.

 

- Atkarībā no naga struktūras izmaiņām, tie ir vairāk jāaprūpē, gan lietojot nagus stiprinošus vitamīnus, gan aplicējot nagu maskas, nagu stiprinātājus, gan cenšoties aizsargāt no saskares ar spēcīgu sadzīves ķīmiju – trauku, veļas un citiem mazgāšanas līdzekļiem, kas nelabvēlīgi ietekmē nagus.

 www.vc4.lv

 

Maijā Veselības centra 4 filiālēs 4. Dimensija un Wellslim centrs konsultācija par ķermeņa kopšanu grūtniecības laikā maksā tikai 5 latus, savukārt jūnijā 4.Dimensijā dermatologa konsultācijai un Beau Visage sejas ādas diagnostikai būs 30 % atlaide.

***

Kā bija Tavā grūtniecības laikā? Vai tie kļuva stiprāki vai tieši otrādi- vājāki?

23. May 2010, 14:41

Man savukārt mati grūtniecības laikā kļūst šausmīgi taukaini. Ja parasti mazgāju vidēji 2 reizes nedēļā, tad grūtniecības laikā - katru dienu. Tā bija gan pirmajā grūtn., gan tagad, gaidot otro. Vairs pat neatceros, vai pēc tam krita ārā vai ne, laikam jau nē. Bet nagi man vienmēr bijuši plāni un mīksti, un grūtniecības laikā nekādas izmaiņas nenovēroju.

19. May 2010, 19:01

Man grūtniecības laikā mati krita laukā,
tagad tie ir palikuši stipri un biezi, labāk aug...
Nagi tādi paši, bez izmaiņām -
ja strādāju dārzā, tad bišku aplūzt, bet ja īsti neko daudz nedaru, tad varu uzaudzēt garus un smukus...")

taschinka taschinka 19. May 2010, 14:39

grutniecibas laika mati un nagi bija lieliski,bet pec tam nagi luza,mati krita un joprojam,delam jau 2,7 gadini.

19. May 2010, 10:39

Man mati sāka,krist ārā tikai pēc dzemdībām,bet arī ļoti minimāli,un nagie tiešām bij ļoti stipri,nakad tik stipri nebij bijuši,un joprojām kaut arī nedzeru vitamīnus nagi ir stipri!