Iepazīsties: Latvijā pirmā speciālā vanna dzemdībām ūdenī!

Iepazīsties: Latvijā pirmā speciālā vanna dzemdībām ūdenī!

11. Aug 2012, 21:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vakar Rīgas rajona slimnīcā Siguldā bija liela diena – tur atklāja ūdensdzemdību zāli ar Latvijā pirmo profesionālo sertificēto dzemdību vannu! Turpinājumā uzzini, kādēļ izvēlēties ūdensdzemdības, un kādas unikālas īpašības raksturo jauno, speciālo ūdensdzemdībām paredzēto vannu.  

 

Kādēļ izvēlēties dzemdības ūdenī?

Vecmāte Valda Tamane, kura dzemdības pieņem jau 28 gadus, no kuriem pēdējos piecus – ūdenī, stāsta, ka dzemdības ūdenī pilnīgi noteikti nav nekas jauns! „Šādi dzemdē sievietes daudzviet pasaulē – gan vannā, gan baseinā, gan jūrā – visur, kur ir pieejams ūdens!

 

Ūdens ir dabīgā vide, kurā piedzimstot, adaptācijas laiks bērnam ir krietni patīkamāks, nekā nākot pasaulē uz sauszemes,” skaidro vecmāte.

 

Ūdens darbojas kā masāža visam ķermenim, sieviete tajā jūtas patīkami un atslābinās. Siltums mazina sāpju sajūtu, pastiprinās asinsrite, ļoti aktīva kļūst vielmaiņa, viegli atbrīvojas dzemdību ceļi, līdz ar to dzimstot, bērnam ir mazāka pretestība un mazāka slodze galviņai un smadzenēm."

 

Dažādos klīniskos pētījumos secināts, ka ūdensdzemdības paātrina dzemdību tempu, samazina asinsspiedienu, būtiski atvieglo sāpes, veicina relaksāciju, taupa grūtnieces enerģiju, samazina vajadzību pēc atsāpināšanas medikamentiem, samazina starpenes plīsumus un vēl daudzos, dažādos veidos stimulē vieglāku un patīkamāku dzemdību procesu.

 

Kāda ir Latvijā pirmā profesionālā dzemdību vanna?

Rīgas rajona slimnīcas galvenais ārsts Valdis Siļķe stāsta, ka „Līdz šim Latvijā dzemdības ūdenī pārsvarā notika pielāgotās vannās un dažādos baseinos, bet tagad Siguldā ir pirmā Latvijā profesionālā sertificētā dzemdību vanna!”

 

Izvēloties labāko no pieejamajiem variantiem, esot izskatīts angļu, vācu, somu, dāņu un itāļu ražoto dzemdību vannu piedāvājums, tomēr rezultātā, Rīgas rajona slimnīcai iegādāta Šveices medicīnas aprīkojuma firmas „Topol” dzemdību vanna. Jokojot, Valdis Siļķe šo izvēli pamato ar to, ka „Vidzeme un Sigulda taču tiek uzskatīta par mazo Šveici!”

 

Tomēr šīs dzemdību vannas iegādes pamatā ir tās unikalitāte un fakts, ka vanna ir sertificēta. Šīs dzemdību vannas izstrādē piedalījušies akušieri, izmantojot jaunākos pētījumus par ūdensdzemdībām un ergonomiku, rezultātā radot vannu, kas nodrošina maksimālu komfortu dzemdētājai un kvalitatīvus darba apstākļus mediķiem!

 

Stāstot par jaunās dzemdību vannas funkcionalitāti, Valdis Siļķe uzskaita trīs galvenos iemeslus, kādēļ tā ir tik īpaša.

 

Pirmkārt, tā nodrošina ļoti stabilu iekāpšanu; otrkārt, šīs dzemdību vannas dibena reljefā ir iestrādāta telpa dzemdību ceļiem un bērnam. Tieši tas dzemdības šādā vannā atšķir no dzemdībām, kādas varētu notikt vannā, kas vienkārši šim procesam pielāgota.

 

Treškārt, šai vannai izveidota īpašā un dzemdībās ļoti svarīgā „liāna”. Kā stāsta Rīgas rajona slimnīcas galvenais ārsts, daudzām sievietēm tā ļoti palīdzot izstumšanas brīdī, jo paceļot rokas augšup un tās sasprindzinot, atvieglojas pats dzemdību process.

 

Vecmāte Valda Tamane stāsta, ka „dzemdējot vannā, ūdenim jābūt noteiktā temperatūrā: ne vairāk kā 37 grādiem un ne mazāk kā 32." Tajā pat laikā, atrodoties siltajā ūdenī, grūtniece svīst, tādēļ šai dzemdību vannai ir ierīkota duša, ar kuras palīdzību sievietei ir iespējams sevi atvēsināt.

 

Jaunā ūdensdzemdību zāle iekārtota tā, lai pēc bērniņa nākšanas pasaulē, jaunajai māmiņai uzreiz būtu iespēja ieiet dušā un, ja ir vēlēšanās – arī pagulēt turpat dzemdību zālē novietotajā gultā.  

 

Jaunajā Rīgas rajona slimnīcas ūdensdzemdību zālē ir padomāts par visiem: gan par grūtnieces, gan mazuļa, gan speciālistu ērtībām, turklāt ūdensdzemdības profesionālajā sertificētajā dzemdību vannā maksā 225 latus, ieskaitot vecmātes, ārsta – ginekologa un neonatologa honorāru. 

 

Apskati, kā izskatās jaunajā ūdensdzemdību zālē zemāk, fotoblogā!

{fotoblog:3207}

 

Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv

 

Kāda ir tava pieredze, vai tev ir bijušas dzemdības ūdenī? Jā nē, vai tu tādas vēlētos? 

mamma27 mamma27 26. Oct 2011, 12:48

ļoti gribētu dzemdības ūdenī.