Grūtniecības iestāšanās, ja ir aktīvs vairogdziedzeris

Grūtniecības iestāšanās, ja ir aktīvs vairogdziedzeris

31. Oct 2011, 10:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja sievietei ir aktīvs vairogdziedzeris, vai tas var radīt problēmas, paliekot stāvoklī? Konsultē „ARS” ginekoloģe Ieva Baidekalna.


Jautājums:


 Man ir 24 gadi un man ir aktīvais vairogdziedzeris, dzeru zāles jau gadu. Manas analīzes ir jau norma, bet tik un tā man jāpabeidz zāļu kurss.  Kas notiks, ja es pēkšņi palikšu stāvokli, kā man rīkoties - pārtraukt dzert zāles līdz es tikšu pie ārsta un man  tiks izrakstītas citas zāles, kuras nav kaitīgas bērniņam vai turpināt lietot iepriekšējās? Vai tas ir ļoti slikti, ka esmu palikusi stāvoklī? Vai vairogdziedzeris var kaitēt manam bērniņam?

1

 Konsultē „ARS” ginekoloģe Ieva Baidekalna:

 

 

Šķiet, ka šis jautājums Jums sagādā satrauktas pārdomas, tāpēc gribētu Jums rekomendēt doties pie sava ginekologa, lai izvēlētos tieši Jums vispiemērotāko kontracepcijas metodi. Taču jāatzīst, ka grūtniecības iestāšanās gadījumā Jums jāturpina lietot vairogdziedzera medikamentus arī grūtniecības laikā. Viegli un vidēji smagi noritoša hipertireoīdisma gadījumos problēmas, kas saistītas ar mātes un bērniņa veselību, nerodas, ja tiek lietota pareiza vairogdziedzera terapija.

 

Tā kā nezinu, kādu terapiju Jums nozīmējis Jūsu endokrinologs, varu tikai minēt, ka grūtniecības laikā drīkst lietot propiltiouracilu, taču absolūti kontrindicēts grūtniecības laikā ir radioaktīvais jods.

 

Uzdod savu jautājumu vai ierosini savu tēmu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!