Ginekoloģe: mazuļa kustību intensitāti un apjomu nosaka dažādi faktori

Ginekoloģe: mazuļa kustību intensitāti un apjomu nosaka dažādi faktori

09. Jun 2012, 16:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cik biežām jābūt mazuļa kustībām topošās māmiņas puncī? Atbild Māmiņu Kluba eksperte Daiga Baranovska, ARS ginekoloģe.

 

 Jautājums:

 

Tagad mums ir aktuāls jautājums - mazuļa kustības puncī. Esam jau 22. nedēļā. Kustības jūtam jau kādu laiku. Taču šad tad ienāk prātā jautājums, cik biežas un kādas kustības ir? Kas ir par daudz un kas ir par maz? Saka citreiz, ka, ja mazulis daudz bakstās puncī, tad viņam trūkstot skābekļa, vai kas tāds. Varbūt kāds var izskaidrot, kā tad tur īsti ir? :)

 

Atbild Māmiņu Kluba eksperte Daiga Baranovska, ARS ginekoloģe.

 

Mazuļa kustības ir galvenais viņa labsajūtas rādītājs, kam topošā māmiņa var sekot ikdienā. Taču, lai cik tas būtu pašsaprotami, nekādu absolūtu kritēriju, kā pateikt, vai kustības ir vai nav „pareizās”, mums īsti nav. Kustību intensitāti un apjomu nosaka dažādi faktori – ne tikai mazuļa labsajūta un skābekļa piesātinājums, bet arī augļa ūdeņu apjoms, māmiņas veselība, ārējās vides temperatūra un trokšņa līmenis, galu galā mazuļa garastāvoklis un temperaments.

 

Grūtniecības 2.trimestrī, kad kustības tikko sajūt, tās ir vieglas, retākas, var pat būt dienas, kad nejūt nemaz. Pēc 28.nedēļas kustībām ir jābūt regulārām, ar maksimālo intensitāti pēcpusdienās un vakaros. Tad var veikt arī tā saucamo augļa kustību skaitīšanu. Ja, atguļoties uz sāniem mierīgā atmosfērā, stundas laikā piefiksējat 10 kustību epizodes, ar kustēšanos viss ir kārtībā, ja mazāk dodieties pie ārsta.

 

Ar savu ārstu vai vecmāti jākonsultējas arī tad, ja 24 stundu laikā neesat piefiksējusi nevienu kustību epizodi. Un jāpievērš uzmanība, ja augļa kustību raksturs pēkšņi būtiski mainās – tās kļūst uzkrītoši intensīvas vai tieši otrādi, jūsuprāt, netipiski mierīgas.

 

Bet visdrīzāk pirmajos mēnešos, kad sākat kustības just, mēģiniet vienkārši ieklausīties savā mazulī un noķert to ritmu, kā viņš kustas. Tad arī vēlākā laikā ātri vien pamanīsiet, ja kaut kas būs ne tā, kā vajadzētu.

 

Vizīti pie dr. Daigas Baranovskas varat pieteikt pa tālruni   67201007!