Diena: Visas lokālās slimnīcas vēlas pieņemt dzemdības

Diena: Visas lokālās slimnīcas vēlas pieņemt dzemdības

24. Apr 2012, 16:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No 1. jūlija visām lokālajām slimnīcām jānodrošina «obligātais speciālistu komplekts» – vecmāte, pediatrs vai neonatologs un ginekologs dzemdību speciālists – visu diennakti un štatā, nevis pēc izsaukuma, ja slimnīca apņēmusies nodrošināt dzemdību palīdzību, turklāt no 1. janvāra slimnīcas nevarēs veikt vairāk kā 20% ķeizargriezienu par valsts naudu – šādu kārtību šonedēļ akceptējusi valdība.

 

Kā Diena noskaidroja Veselības ministrijā (VM), dzemdēt tāpat kā līdz šim noteikti varēs Cēsu, Madonas, Kuldīgas, Balvu un Gulbenes slimnīcā, kas atzītas par augstākā līmeņa lokālajām slimnīcām. Arī pārējās slimnīcas vēlmi sniegt šo pakalpojumu paudušas, un, pēc VM valsts sekretāra vietnieka Jura Bunduļa teiktā, visticamāk, tās arī turpinās sniegt, taču tas vēl jānostiprina līgumā un jānodrošina nepieciešamie speciālisti.



J. Bundulis paskaidro: «Ja nav speciālistu, tad nav iespējams dzemdību pakalpojums, arī uzraudzību mēs pastiprināsim.» Līgumu slēgšana ar Veselības norēķinu centru lokālajām slimnīcām turpināsies, visticamāk, visu jūliju. Lokālo slimnīcu reformu vairākus mēnešus izstrādāja VM izveidota darba grupa, jau vēstīts – galvenās izmaiņas varētu skart dzemdību palīdzību. Visas 11 lokālās slimnīcas turpinās sniegt diennakts neatliekamo palīdzību.



Valdības noteikumos paredzētas normas, ka no 1. janvāra lokālo slimnīcu uzņemšanas nodaļā 40% pacientu būs jāsniedz palīdzība ambulatori. Slimnīcās arī noteikti dalīti tarifi jeb samaksa par ķirurģiskā un terapeitiskā profilā ārstētiem pacientiem. Turpmāk būs precizēti arī līgumsodu apjomi ārstniecības iestādēm, kas nosaka – ja pārbaudē konstatēti pārkāpumi, piemēram, prettiesiski vai nepamatoti iekasēta pacienta iemaksa vai samaksa par maksas pakalpojumiem vai nepamatoti izrakstītas kompensējamās zāles, Veselības inspekcija pirmajā reizē pieņems lēmumu brīdināt pakalpojumu sniedzēju, otrajā reizē – piemēros līgumsodu 10% apmērā, bet par turpmākiem pārkāpumiem – līgumsodu 30% apmērā no līgumā noteiktā attiecīgās pakalpojumu programmas ikmēneša finansējuma.

 

Laura Dzērve
Diena