Cik ļoti gēni ietekmē bērniņa piedzimšanas svaru un garumu?

Cik ļoti gēni ietekmē bērniņa piedzimšanas svaru un garumu?

23. Apr 2012, 13:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Vai tā ir taisnība, ja es piedzimu liela savai māmiņai, arī mans mazulis būs lielāks augumā?" jautā Māmiņu Kluba topošā māmiņa.


Piesakies uz dzemdību sagatavošanas kursiem, zvanot pa tālruni 67350750!

 

Atbild Māmiņu Klubs:

Jā, gēni patiesi spēlē izšķirošu lomu. Britu pētījumi ir atklājuši, ka topošās māmiņas svars piedzimstot ir ietekmējošais faktors, nosakot, kāds būs gaidāmā bērniņa svars.

 

Interesanti ir arī tas, ka māmiņas gēni ir spēcīgāki nekā topošā tēta gēni. Pētījumā, iestaitot pērtiķus, asociētais profesors Džeimss C no Vašingtonas universitātes Sietlā atklāja, ka lai gan abu vecāku gēni ir atrodami gaidāmā mazulī, māmiņām ir īpašs papildus gēns, saukts mitohondriju DNS, kas ietekmē mazuļa dzimšanas svaru.

 

Pētījumos ar dzīvniekiem ne vienmēr var prognozēt to ietekmi uz cilvēkiem, tāpēc tiek veikti vēl papildus pētījumi. Tomēr būtu interesanti, ja ikviena topošā māmiņa pārbaudītu, cik tad ir bijis viņas piedzimšanas svars un pēcāk to salīdzināt ar sava mazuļa piedzimšanas svaru.

 

Protams, bērniņa svaru ietekmē arciti faktori, tādi kā māmiņas grūtniecības svars, tā pieaugums un dzīvesstils. Tāpat ir veikti pētījumi, ja topošā māmiņa smēķē vai arī badojas, bērniņa svars ir mazāks, savukārt, ja topošā māmiņa pieņemas svarā vairāk nekā ir ierasts grūtniecībā, bērniņa svars ir lielāks.

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM ŠEIT!

 

Uzdod savu jautājumu par grūtniecību vai dzemdībām, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

princesemince princesemince 11. Jul 2011, 22:05

mums ar dēlu dzimšanas svars ir vienāds, taču viņš piedzima 4cm garāks.

Liene Krúza Liene Krúza 11. Jul 2011, 13:59

es edu normali un veseligi,jo bija gandriz visu GR laiku slikta dusa,bet kapec tik mazs pienemos svara,pat arsti nevar patik.jo pa visiem 9menesiem pienemos tik nepilnus5kg. un divas nedelas pirms dzemdiam no ta svara pus kg zaudeju. meitina piedzima 2964gr un 49cm.it ka normali.