Analīzes, ko veic grūtniecības 2.trimestrī

Analīzes, ko veic grūtniecības 2.trimestrī

27. Feb 2014, 13:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai pārliecinātos, ka ar grūtniecību un gaidāmo bērniņu viss ir labi, arī 2.trimestrī topošajai māmiņai tiek nozīmētas dažādas analīzes. Kādas tās ir, stāsta Rīgas Dzemdību nama galvenā ginekoloģe Dace Rezeberga. 

Grūtniecības otrajā trimestrī asinsanalīzes galvenokārt veic tādēļ, lai pārbaudītu hemoglobīna un dzelzs līmeni. Tā kā grūtniecībai progresējot, dzelzs patēriņš pieaug, pastāv lielāka varbūtība veidoties mazasinībai. Tieši šī iemesla dēļ ir svarīgi veikt asinsanalīzes.  

Tad, ja topošās māmiņas rēzus faktors ir negatīvs, analīzēs pārbauda, vai grūtnieces organismā ir specifiskās antivielas. 

Tāpat šajā grūtniecības periodā speciālisti topošajai māmiņai nozīmē urīnanalīzes, lai pārbaudītu iespējamos urīnceļu infekciju riskus.

Analīzes urīnceļu infekcijām tiek veiktas, jo grūtniecība pati par sevi ir urīnceļu infekciju predisponējošs faktors. Dažādu iemeslu dēļ urīna tecēšana ir palēnināta un apgrūtināta.

Grūtniecēm biežāk, nekā citiem, ir novērojami arī cukura vielmaiņas traucējumi, un šis ir iemesls, kādēļ varētu rasties baktērijas. Savukārt jebkurš neizārstēts infekciju perēklis organismā zināmā mērā apdraud gaidāmā bērna veselību, tieši tādēļ grūtniecei nepieciešams veikt urīnanalīzes.

Grūtniecības 30.nedēļā veic pēdējās infekciju analīzes, piemēram, sifilisa seroloģiju.

Vēl 2.trimestrī, ap 32.nedēļu, grūtniecei nozīmē arī ultrasonogrāfisko izmeklēšanu. To veic, lai pārbaudītu, kur novietojusies placenta, kā guļ auglis un apskatītu sirds struktūras. Ultrasonogrāfiskā izmeklēšana 2.trimestrī nepieciešama, lai uzzinātu vairāk, jau dzemdībām nepieciešamās informācijas.

Atsevišķos gadījumos grūtniecei var būt vajadzīgas arī citas analīzes, tomēr visas iepriekšminētās ir tās, kuras ierasti veic veselai grūtniecei.

"Jāsaprot, ka augļa labsajūtas rādītājs ir kustības, tādēļ topošajai māmiņai ir jāiemācās skaitīt augļa kustības. Ja grūtniece nezina, kā to darīt, to jājautā ginekologam vai savai vecmātei! Ļoti svarīgi ir pašai iemācīties sekot līdzi tam, vai auglis jūtas labi.

Tas, ka vienā dienā visi veiktie izmeklējumi ir normāli, nenozīmē, ka pēc pāris dienām auglim kaut kas nevar atgadīties. Viens no būtiskākajiem rādītājiem tam, vai ar gaidāmo mazulīti viss ir kārtībā, ir viņa kustība, tādēļ gadījumā, ja grūtniece tās nejūt, ir jāvēršas pie ārsta, lai pārbaudītu, ka viss ir kārtībā," tā Dace Rezeberga. 

Māmiņu Klubs

Kādas analīzes grūtniecības 2.trimestrī veica tev?