ALIKA SOROKINA: Dzemdības = sāpes? Nē!

ALIKA SOROKINA: Dzemdības = sāpes? Nē!

24. Jul 2012, 12:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Psiholoģe Alika Sorokina zina, kā dzemdības pārvērst nevis pārbaudījumā, bet gan svētkos, un viņa dalās ar savu noslēpumu, pastāstot par to topošajiem vecākiem, kas nāk uz Māmiņu Klubu. Apmeklēt viņas lekciju iespējams gan apmeklējot dzemdību sagatavošanas kursus sestdienās, gan piesakoties tikai uz nodarbību "Psiholoģiskā sagatavošanās dzemdībām".

 

- Vēl pirms brīža, kad topošā māmiņa ierauga divas svītriņas testā, viņas organismā notiek fiziskas un psiholoģiskas pārmaiņas, kuras viņa dažkārt nepamana. Bet kopš kura brīža sākas viņas psiholoģiskā gatavošanās dzemdībām?

Psiholoģiskā sagatavošanās vecākošanai sākas kopš bērniņa ieņemšanas brīža un pat krietni ātrāk. 

Tajā mirklī, kad divi mīloši cilvēki sāk aizdomāties par trešo. Kad viņi sāk domāt, ka ir gatavi ielaist savā dzīvē mazuli. 

Kopš dzimšanas brīža, ar kuru viņu dzīve izmainās uz visiem laikiem. 

Un lūk, šajā momentā ir svarīgi sev atbildēt uz jautājumu:" Kam mums vajadzīgs mazulis?". Mazuļa dzimšanas motīva briedums ir galvenais ķieģelītis, precīzāk - fundaments topošajai "vecākošanas ēkai". 

- Ko sevī ietver "psiholoģiskā sagatavošanās dzemdībām"? 

Mūsdienās ģimene bērniņa gaidībās un pirmajā viņa dzīves gadā ir ārstu aprūpes ielenkumā. Tas, protams, ir ļoti svarīgi. Un tomēr, ar psiholoģiskajām grūtībām nereti vecākiem ir jāpaliek vieniem. 

Dzemdības = sāpes. Šī formula daudzām sievietēm nav tikai apgalvojums, bet pat pārliecība, ar kuru viņas dzīvo visu savu dzīvi pēc būtības. Bailes pirms dzemdību sāpēm ir otrās lielākās bailes aiz bailēm par mazuļa un savu veselību. 

Psiholoģiskā gatavība dzemdībām ietver sevī iespēju apgūt darbu ar dzemdību bailēm. Mēs mācāmies vadīt savas emocijas un trenējam prasmes emocionāli sarežģītā dzemdību situācijā savienoties ar mazuli un palīdzēt viņam, izdzīvot viņa dzimšanu kopā ar mīlošu, mierīgu mammu. 

- Par ko Jūs runājat ar topošajiem vecākiem, kas atnāk uz lekciju par psiholoģisko sagatavotību dzemdībām? 

Lai bailes atkāptos, jāiegūst nepieciešamās zināšanas, jāsaliek sev tās pa "plauktiņiem". Mēs runājam par to, kas notiek dzemdībās ar māmiņu un bērnu, par to, kā jāizturas, lai palīdzētu viņam, par to, kādas mēdz būt dzemdības un kāds būtu to vēlamais scenārijs. Ļoti sīki analizējam to, kas dzemdībās ir atkarīgs tieši no māmiņas. 

Bet cenšos ne tikai runāt par bailēm, jo ar tām tikai sākas vecāku ceļš, kas ilgst visu dzīvi. Ļoti svarīgi ir iemācīt topošajai māmiņai un tētim sadalīt lomas un pienākumus, saprast, kādas personīgās vērtības padarīs viņus par patiesi mīlošiem vecākiem. Un kā šīs vērtības veidojas sievietē vēl pirms dzemdībām. 

- Kādi jautājumi visbiežāk satrauc topošos vecākus? 

Jāsaka, ka man par lielu nožēlu, sievietes uz nodarbību nāk jau 36.-38.grūtniecības nedēļā. Un viņas pamatā uztrauc tieši praktiskie jautājumi, kas saistās ar mazuļa aprūpi un pēcdzemdību periodu. 

Ļoti bieži visa atbildība par dzemdību procesu tiek nolikta vien uz medicīnas personālu. Tā arī ir galvenā mūsdienu topošo vecāku kļūda. 

Mēs aizmirstam par to, ka ārsti tikai palīdz mums, bet milzīgu RADOŠU darbu - mazuļa dzimšanu, jādara tieši MAMMAI. Dzemdības tas ir unikāls process un tas var un tam ir jābūt priecīgam mūsu dzīves notikumam. Tad sieviete var pateikt "ES TO IZDARĪJU". Es izpildīju šo darbiņu un nu esam kopā. 

- Kādas bailes un stereotipi mīt topošo vecāku prātos?   

Analizējot savu profesionālo darba pieredzi ar grūtniecēm -gan individuāli, gan grupā, es varu izdarīt secinājumus, ka topošajām māmiņām ir divi pamata stereotipi: 

  1. Dzemdības = SĀPES.
  2. Dzemdībām nav obligāti jāgatavojas, daba pati visu pateiks priekšā. 

Eksistē pieņēmums, ka gatavošanās dzemdībām - tā ir tikai nepieciešamās informācijas iegūšana, un to var izlasīt arī internetā. Kvalitatīva sagatavošanās dzemdībām - tā ir pašregulācijas iemaņu iegūšanu un spējas strādāt ar savām sāpēm.

- Vai lekcijās tiek skarta arī ģimenes dzemdību tēma?  

Jā, es vienmēr runāju par partneru dzemdību specifiku.  Esmu pārliecināta par to, ka tā ir vērtīga pieredze gan pārim, gan viņu attiecībām. 

Nodarbībās mēs aizskaram ne tikai psiholoģiskos ģimenes dzemdību aspektus, bet arī apmācām topošos tētus atbildīgai uzvedībai, kas palīdz sievietei dzemdībās, - gan pirmajā, gan otrajā dzemdību periodā. 

Tēti pēc nodarbības aiziet mājās ar "konkrētu rīcības plānu" un saprot to, kāpēc viņi piedalās dzemdībās. 

- Cik svarīgi ir šo lekciju apmeklēt divatā, un vai labāk nav nākt vienai? Kā īsti ir? 

Jā, svarīgi ir nākt kopā, jo bērniņa dzimšana ir divu cilvēku atbildība. Un gatavoties šai tikšanās reizei ir ļoti svarīgi tieši divatā, ja topošie vecāki vēlas radīt ģimeni. 

Vai bērna izturēšanās maina pāra attiecības? MAINA par visiem 100%. Bet kādas būs šīs pārmaiņas, ir tieši atkarīgs no tā, cik ļoti ģimene bijusi gatava mazuļa ienākšanai tajā. Vai tā bija gatava lomu sadalījumam un cik ļoti šie divi cilvēki prot un ir gatavi atbalstīt viens otru. 

- Daudzi novelk līdz pēdējam brīdim un atnāk uz nodarbībām pašās grūtniecības beigās. Vai tas ir pareizi? Kad Jūs ieteiktu sākt sagatavoties dzemdībām? 

Daba ir apbrīnojami mērķtiecīga, viņa sievietei ir devusi 9 mēnešus, lai tā varētu sagatavoties šim ļoti svarīgajam procesam, jaunas dzīvības radīšanas un dzimšanas procesam. 

Deviņus tādus īsus mēnešus, lai sagatavotos tikšanās reizei ar pašu nozīmīgāko cilvēku katras sievietes dzīvē. 

Tieši tāpēc esmu pārliecināta, ka gatavoties māmiņas lomai vajag nevis no 30.grūtniecības nedēļai, kad, pēc būtības, sieviete jau izgājusi uz "finiša līnijas", bet gan kopš paša grūtniecības sākuma. 

30.grūtniecības nedēļā var iegūt tikai nepieciešamo informāciju, nevis nepieciešamās iemaņas. Ar informāciju nepietiek, lai sieviete būtu gatava dzemdībām. Tas ir, tādā veidā informācija izrādās pilnīgi nelietderīga, tūliņ ar dzemdību sākšanos, jo - nav iemaņu. 

- Vai vajag speciāli gatavoties? Daži uzskata, ka tas nav nepieciešams, ka pietiek ieklausīties sevī, savās sajūtās. 

Mūsdienās bez šaubām sagatavošanās dzemdībām ir jau nepieciešamība, jo esam ļoti tālu no dabas, tālu no saviem dabas instinktiem un ļoti tālu no saviem senčiem, ja runājam par "sieviešu līniju". 

Pat 20 gadus atpakaļ šādi kursi eksistēja. Zināšanas par to, kā dzemdēt tika nodotas no personas personai. No vecmāmiņas - māmiņai; meitenes tika gatavotas dzemdībām no mazotnes.  Vecmāmiņas un mammas apmācīja viņas speciāliem rituāliem, varšamām. Tā, ka dzemdību sagatavošanas kursi ir jau ļoti sena prakse. 

Diemžēl mūsdienu pasaulē mūsu māmiņas maz par to var pastāstīt. Nereti pieredze ir tik traumatiska, ka viņas, nododot to savām meitām, veido viņās šo stereotipu "DZEMDĪBAS - TĀS IR SĀPES, briesmas un nežēlīgas bailes". 

- Vairums informāciju sagrābsta no dzemdību stāstiem internetā. Bet ko dod tāda veida informācija un ko dod lekciju apmeklēšana? 

Nodarbībās, neskaitot zināšanu iegūšanu un sistematizāciju, notiek personīgās izpratnes par dzemdībām un savu lomu tajās veidošana, notiek darbs ar bailēm, bažām, cerībām. 

Un šīs nodarbības nevar aizvietot internets un grāmatu lasīšana. Tā, ka kamēr jūs atradīsiet vajadzīgo informāciju, nāksies izstudēt kaudzi "murgainas informācijas", kas kā mēslojums baro mūsu priekšstatus par to, ka dzemdības ir sāpes. 

Svarīgi ir ne tikai ZINĀT, svarīgi ir iemācīt savam ķermenim un prātam izpratni par dzemdībām, un tam ir vajadzīgs laiks. 

Bet rezultātā ir pārliecība par saviem spēkiem, pozitīva noskaņa, ja runājam par dzemdībām un iespēja sagaidīt dzemdības ar prieku!

- Vai zināt, kā dzemdības pārvērst no pārbaudījuma svētkos? 

Jā, es zinu šo noslēpumu :))) Es palīdzu sievietēm iemācīties dalīt atbildību ar mediķiem un palīdzu izmainīt stereotipu DZEMDĪBAS =  SĀPES uz DZEMDĪBAS = DARBS. 

Dzemdības, tas ir ne tikai fizisks darbs, bet arī lielā mērā - DVĒSELISKS darbs.

Ar speciālisti sarunājās Aleksandra Novaka,

Māmiņu Klubs

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM ŠEIT!