21 jautājums, pirms izvēlēties bēbītim vārdu!

21 jautājums, pirms izvēlēties bēbītim vārdu!

12. Jan 2011, 20:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna vārda izvēle ir ļoti interesants, svarīgs un nereti arī grūts uzdevums! Citiem sava bērna vārds ir zināms pat pirms ieņemšanas, savukārt, ir arī tādi vecāki, kas nemaz nesteidzas ar savas atvases nosaukšanu vārdā - paiet pat mēnesis, līdz tas izvēlēts!

{smallpic:1}

Ieskaties 21 jautājumā, kas jāuzdod vecākiem pašiem sev, domājot par bērniņa vārdu!

 

1. Vai Tu vēlies saukt vārdā savu vēl gaidāmo bērniņu, pirkt tam apģērbu vai ar vārdiņu apzīmētus priekšmetus?

Vai ir tik svarīgi, ka vārds tiek izdomāts jau grūtniecības laikā? Kāpēc tas Tev ir tik būtiski?

 

2. Vai uzskati, ka vest mājās bērnu no dzemdību iestādes bez vārda ir pareizi? Varbūt tieši Tev ir tā gadījies, ka vārdiņš tiek izdomāts, bērnam jau mājās esot?

 

3. Ja Tev piedzimtu meitiņa, vai sauktu to savas mammas vārdā? Vai varbūt vīramātes?

 

4. Vai Tavs dēls būs Juniors? Nereti spēcīgās dzimtās vīriešu kārtas mantinieks tiek saukts tēva vai vectēva vārdā, turpinot ierasto tradīviju paaudžu paaudzēs.

 

5. Kāds būs Tava bērna uzvārds? Laikā, kad pat precētiem pāriem nav vienādu uzvārdu, kā izšķirties, tēta vai mammas uzvārdu piešķirt bērnam?

 

6.Vai Tev ir svarīga vārda simboliskā nozīme? Kādi ir Pēteri vai kādas parasti ir Annas?

 

7. Vai liksi savam bērnam vairākus vārdus? Kādēļ gan? Latvijā pēdējo desmit gadu laikā šķiet bērni ar vairākiem vārdiem nebūt nav retums, drīzāk lielākā daļa! Anna Emīlija Estere vai Mārtiņš Ralfs? + pievieno vēl uzvārdu un sanāks Anglijas karaļnama dinastijas cienīgs variants!

 

8. Ja esat jauktu nacionalitāšu ģimene, kuras etniskās grupas vārdu dot bēbītim? Aprecas Dimitrijs ar Lieni, bet kā saukt mazuli? Jegors vai Jānis?

 

9. Vai Tu izvēlētos bērna dzimumam neitrālu vārdu? Tādu, kurš piestāvētu gan puikam, gan meitenei?

 

10. Ko Tu darītu, ja kāds no draugu vai paziņu loka "nozagtu" Tava bērna vārdu? Iedomājies, jūs esat vairāki "gaidošie" pāri paziņu lokā un protams, runājat savā starpā arī par vārdiņiem, un še tev! Pirms jūs savējo vēl tikai gaidat ierodamies, jūsu gaidāmā bērna vārds jau ir "paņemts" priekš paziņu mazuļa!

 

11. Vai Tu ļautu bērniņa vārdu izvēlēties kādam citam bērnam no ģimenes? Vecākais brālis izdomā vārdiņu jaunākajam? Kāpēc gan nē?

 

12. Vai Tu dotu savam bērnam sava ex-mīļākā vārdu? Starp citu, arī tā gadās! Piemēram, vīrs ļoti uzstāj meitiņai dot vārdu Ieva un nevienu citu! Paiet laiks, tiek šķirstīti vecie albumi un te nu Ieva stāv, apķērusies Tavam 18gadīgajam vīram ap kaklu!

 

13. Vai Tev patīk saskanīgi bērnu vārdi ģimenē? Piemēram, Pauls un Pēteris Pētersoni? Utml?

 

14. Vai Tu sauktu savu bērnu kāda jums kā pārim nozīmīga cilvēka vārdā? Piemēram, mācītājs Elija jūs laulāja, tātad arī dēlu tā varētu saukt? Vai vecmāte Gita bija tik jauka, kas pieņēma jūsu meitiņu, ka tai tika viņas vārds!?

 

15. Vai Tu pārzini bērna vārda izvēles etiķeti? Jā, izrādās arī tāda ir, un mēs par to uzrakstīsim MK!

 

16. Kad esat izvēlējušies vārdu, vai meklējat tam analogus internetā, skatoties, ko tad Annas Marijas ir tādu sadarījušas pasaulē? 

 

17. Vai Tu dotu savam bērnam to vārdu, ko kādreiz kopā ar savu iepriekšējo partneri bijāt izvēlējušies citās attiecībās? Citreiz sievietes tā "iestrēgst" uz pirmo iedomāto vārdu, ka nemaz neattopas - eu, šī ir jau cita laulība un cita vīrieša bērns!

 

18. Vai Tev patīk tematiskie bērnu vārdi? Kas apzīmē arī kādus priekšmetus vai parādības? Piemēram, Margrieta? 

 

19. Kā Tu vērtē tos vecākus, kas izvēlējušies saviem bērniem unikālus vārdus, tādus, kas nav ne kalendārā, ne kur citur sastopami? Tā parasti dara slavenas pop-zvaigznes un psihologi to vērtē kā narcisisma izpausmi.

 

20. Kā Tu vērtē bērna vārda maiņu, ja pēc laika konstatē - tas tomēr bērnam nepiestāv? 

 

21. Pirms izvēlies vārdu, padomā, kādu iesauku vēlāk skolā bērns no tā iegūs? Katram bērnam pielīp iesauka un nereti tai pie vainas ir tieši vārds, kas citos izraisa smieklīgas asociācijas!

 

Jautājumu avots: lilsugar.com

 

Kā Tu izvēlējies savam bērniņam vārdu? Pastāsti šeit pat komentāros!

06. Apr 2010, 10:12

Vārdiņu izvēlējamies jau sākumā,kad vel nezinājām,kas būs.
Ar puikas vārdu gāja grūtāk,bet meitenes vārds abiem ar vīru tik viegli nāca prāta...un ne velti-mums būs meita un meitai būs ļoti interesants vārds,kura nozīme ir "God hears" .Un arī nebūs tā,ka katrai otrajai šāds vārds ir😀
Cerams,ka meita pēc pāris gadiem negribēs savus vecakus nomušīt par šādu izvēli 😃

06. Apr 2010, 09:34

Mēs vārdiņus izvēlējāmies pirmajā grūtniecības mēnesī. Puiša vārdam galvenais nosacījums bija, lai vārdā ir burts R, izgājām cauri kalendāram un izrakstījām visus vārdiņus, kuri patīk un kuros bija R. Vārdiņu bija maz, kādi 5 un paskatoties uz sarakstu, viennozīmīgi abiem patika viens vārdiņš, pie tā arī palikām. Ar meitenes vārda izdomāšanu gāja vēl vieglāk. Es jau vidusskolā biju izdomājusi kā vēlētos saukt savu meitu, vīrs gribēja, lai meitas vārds beidzas ar izskaņu -ija. Tad nu salikām kopā un skanēja ļoti labi 😀 Protams, skatījāmies arī, lai vārds labi saskanētu ar uzvārdu.

06. Apr 2010, 08:16

Mēs nezinājām, ka mums būs meitiņa, bet jau gaidot mums bija izdomāts vārds tieši meitenei. Kad mazā saulīte nāca pasaulē, tad tētis noteica - Anika, un es abildēju - jā!Mūsu vecāki bija neapmierināti ar šo vārdu, bet šobrīd jau esmu dzirdējuši, ka mūsu meitai šis vārds ļoti piestāv.

05. Apr 2010, 17:51

mums vienīgais nosacījums bija lai ar uzvādu sapas 😀 Sākumā domājām mazo saukt par Lauri, man tas likas ļoti piemērots vārds, bet tad draugs ieteica vienu citu vārdinu pret kuru man nebija nekādu iebildumu... 😀 un ar uzvārdu ar ļoti labi skan 😀

05. Apr 2010, 17:12

mes arī ilgi nevarējām vienoties kā nosauksim meitiņu,zinajam ja būs dēls būs Daniels,bet par meiteni ilgi domājām-beigās piekapos draugam un ielikām vārdiņu Alise,tagad ne par ko nenožēloju,ļoti patīk!

taschinka taschinka 05. Apr 2010, 16:17

Man ar viru bija gruti vienoties par vardu.Tas kas patika vienam,nepatika otram.Atveram interneta paplasinato varda dienu kalendaru un skatijamies visus pec kartas.Tikam lidz burtam M-Maikls,sadzirdot so vardu abi teicam pie si varda paliksim,pat talak neskatijamies,kadi vel ir vardi.Vienu reizi sadzirdot iepatikas.Tagad delinam ir 2,6 gadini un mums skiet ka isto vardu vinam ielikam,trapijam 10!!!!!

05. Apr 2010, 16:14

Mēs jau pirms dēla ieņemšanas zinājām, ka dēls būs Domeniks, bet meita - Andrea. Pie tā joprojām paliekam - otru bērnu gribam meitiņu peciņu Andrea 😀

05. Apr 2010, 16:02

Biju domājusi tā, ja būtu citā vīrs vārdā, tad domāju ka sauktu savu dēlu par Arturu😀

05. Apr 2010, 16:00

Manus dēlus sauc Arturs un Markuss

Pirmam dēla nezinājām kā sauksim... Kad nāca tuvāk dzemdību diena, vēl tad nebijām līdz galam izdomājuši😀

Savam dēlam devu vārdu Arturs (tā sauc manu vīru). Mazais piedzima manā dzimšanas dienā, skanēs banāli, bet nosaucām dēlu tēta vārdā tikai tāpēc, ka dzima manā dz.diena. Lai tētim nebūtu skumji😀 Ar mani kopā svin dz.dienu, ar tēti vārda dienu!

Man vienmēr vārds Arturs ir paticis😀 Ja tēti sauktu citā vārdā, domāju ka nosauktu arī par Arturu!!!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

Mums bija tas variants, kad otrā brālīša vārdu izvēlējās vecākais brālis un pie tā arī palikām! Tas bija tik precīzi!