Viss, kas jāzina par paaugstinātu temperatūru

Viss, kas jāzina par paaugstinātu temperatūru

17. Mar 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnam paaugstināta temperatūra? Uzzini, kad par to jāsāk bažīties, kuros gadījumos bērnam jādod medikamentus un viņu jāatrāda ārstam, bet kad pietiks ar tautas līdzekļiem! 

To visu Māmiņu Klubam stāsta pediatre Jolanta Adītāja.

Kad dot medikamentus?

Īpaši uzmanīgiem vecākiem jābūt tad, ja temperatūra paaugstinās zīdainītim līdz gada un pat divu gadu vecumam!

Tad, ja lielākiem bērniņiem pieļaujams, ka pie labas pašsajūtas un pietiekami uzņemta šķidruma daudzuma temperatūra paaugstinās pat līdz 39 grādiem un medikamentus viņam var nedot, tad zīdaiņiem temperatūras paaugstināšanos virs 38,5 grādiem noteikti nedrīkstētu pieļaut.

Tāpat ir atsevišķi gadījumi, kad pie augstas temperatūras zīdainis vai arī vecāks bērniņš ir piedzīvojis krampjus. Ja kādreiz tā ir bijis, tad neatkarīgi no vecuma, tiklīdz bērna ķermeņa temperatūra sasniegusi 38 grādus, to jācenšas samazināt, lietojot medikamentus!

Tautas līdzekļus vai antibiotikas?

Tradicionālās tautas metodes var pielietot gadījumā, ja bērna ķermeņa temperatūra ir 38 - 38,5 grādi – tad vēl to var censties pazemināt šādi.

Tomēr, ja temperatūra sasniegusi 39 grādus un, ja iepriekš bērniņam bijuši krampji, tautas līdzekļi nebūs pietiekami efektīvi, lai iedarbosies pietiekami ātri un apturētu temperatūras nepaaugstināšanos!

Tādēļ šajā gadījumā, kā arī tad, ja runa ir par zīdaini, kura ķermeņa temperatūra sasniegusi 38,5 grādus, noteikti jādod medikamentus.

Tātad, ja vien var atļauties gaidīt, bērnu var mēģināt atvēsināt, bet, ja nē, tad gan viņam jādod temperatūru pazeminošos līdzekļus!  

Kad jāsauc ātrā palīdzība?

Ātrā medicīniskā palīdzība noteikti jāsauc tad, ja bērnam ir iedoti temperatūru samazinošie medikamenti, bet pusstundas laikā temperatūra nav pazeminājusies vai arī tā joprojām turpina kāpt, un papildus tam bērns kļuvis vai nu izteikti apātisks vai uzbudināts!

Tad, ja šādu reakciju piedzīvo zīdainītis, vecākiem būtu jāreaģē nekavējoties.

Savukārt gadījumā, ja bērns ir lielāks un papildus paaugstinātajai temperatūrai viņam nav novērojami ne uzvedības traucējumi, ne krampji, ātro palīdzību var nesaukt (ātrā palīdzība nekavējoties ir jāsauc tad, ja parādās krampji).

Tomēr šajā gadījumā, ja krampju nav, bet pēc medikamentu lietošanas bērna ķermeņa temperatūra joprojām turpina kāpt un ir redzamas pazīmes, kas liecina, ka viņam kļūst grūtāk, vislabāk būtu sazināties ar mediķiem, zvanot uz konsultatīvo tālruni!

Ja paaugstinātā temperatūra nemazinās  

Tad, ja paaugstināta temperatūra bērnam saglabājas ilgāk par trim diennaktīm, vecākiem noteikti vajadzētu pakonsultēties ar savu ģimenes ārstu vai pediatru par to, kā rīkoties tālāk.

Šajā gadījumā pilnībā nodarboties ar pašārstēšanu nebūtu prātīgi! Tad, ja temperatūra, kas augstāka par 37,5 grādiem ieilgst, tā varētu liecināt par kādiem iekaisumiem, vīrusiem vai bakteriālām problēmām.

Māmiņu  Klubs

Kā tu parasti rīkojies reizēs, kad tavam bērniņam paaugstinās temperatūra? Kā to samazini?