Sagatavojam vecāko bērnu jaunākā ģimenes locekļa ienākšanai ģimenē

Sagatavojam vecāko bērnu jaunākā ģimenes locekļa ienākšanai ģimenē

28. Sep 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja esi stāvoklī, un tev jau ir viens bērns, tad noteikti arī tevi dažkārt moka bezmiega naktis, kurās jāceļas pie lielā bērna. Droši vien esi sev uzdevusi jau jautājumu, kā mazuļa dzimšana ietekmēs vecāko bērnu, un kā tiksi ar abiem bērniem galā. Pacenties pārāk spēcīgi neuztraukties par to. Galu galā, pieredze jaundzimušā aprūpē tev jau ir. Un tomēr, ir lietas, par kurām jāpadomā laikus.

Diānas Zandes lekcija par Otrā mazuļa ienākšanu ģimenē ONLINE

Diānas Zandes lekcija par Otrā mazuļa ienākšanu ģimenē E-lekcija

Kā vecākajam bērnam paziņot par ģimenes pieaugumu?

Vēlams nepaziņot to pārāk agri. Pusotru gadu vecam bērnam notikumi, kas gaidāmi pēc 7-8 mēnešiem ir vēl pārāk tāla perspektīva. No vienas puses 1-3 gadus veci bērni ir apbrīnojami saprātīgi. Un kādā brīdī bērns noteikti pamanīs tavu augošo vēderiņu. Iespējams tieši tas būs piemērots brīdis viņam pastāstīt par gaidāmo notikumu. Pastāsti, ka tev puncītī aug bērniņš, ļauj viņam puncītim pieskarties. Laiku pa laikam bērnam vari atkārtot, ka gaidāms bērniņš, bet pārāk bieži nebūtu tas jāapspriež, turklāt, nevajadzētu iedziļināties detaļās, kas saistītas ar mazuļa dzimšanu, jo bērns līdz 3 gadu vecumam nesaprot vēl, kādas pārmaiņas būs ģimenē pēc mazuļa dzimšanas.

Sagatavo bērnu!

Ļoti svarīgi ir izmantot laiku, lai pavadītu to kopā ar vecāko bērnu, jo pēc mazuļa piedzimšanas tava dzīve mainīsies. Tai pat laikā jāpārliecinās par to, ka bērnam ir labi, kopā ar cilvēku, kas viņu pieskatīs, kamēr tu būsi dzemdību nodaļā. Pacenties darīt tā, lai bērns biežāk tiktos ar vecmāmiņu, vectētiņu, tantēm un draugiem, kas varētu reiz par viņu parūpēties.

Bērnam ir grūti saprast, kas tas tāds ir - jaundzimušais. Lai viņš tiktu skaidrībā, parādi viņam viņa bildītes no jaundzimušā vecuma. Paskaidro, ka bērniņš izskatīsies tik pat mazs, kā viņš bildēs, bet pēc tam paaugsies. Nestāsti bērnam, ka mazulis būs viņa draugs, jo pirmajā dzīves gadā tas diezvai tā būs. No bērna skatu punkta raugoties - jaundzimušais viņam vairāk traucēs un tikai vēlāk kļūs par biedru.

Kā gatavoties dzemdībām?

Pirms dzemdībām jāpadomā par to, kurš pieskatīs vecāko bērnu, kamēr būsi dzemdību nodaļā. Ja tava otrā pusīte var pabūt kopā ar bērnu, kopā par to, ka mammai jādodas uz slimnīcu arī paziņojiet. Viņam to vislabāk būtu uzzināt tieši no jums.

Visas mammas grib, lai bērnu pirmā tikšanās reize noritetu labi, tāpēc vislabāk tikšanos laicīgi saplānot. Ideāli, ja mazais bērniņš ir gultiņā slimnīcā, tev rokas ir brīvas un droši vari samīļot vecāko bērnu un pēc tam kopā aplūkot jaundzimušo.

Gan tu, gan bērns pārdzīvos par šķiršanos uz dzemdību laiku, jo slimnīcā jāpavada apmēram 3 dienas. Paņem uz slimnīcu līdzi kādu kārumu, ar ko pacienāt vecāko bērnu, kad viņš būs ciemos.

Kā tikt galā ar abiem bērniem pirmajās nedēļās?

Sākums nebūs viegls, bet nekas nav neiespējams. Te tev būs daži padomi.

  • Ēdienu vienmēr centies pagatavot savlaicīgi un vairāk, gadījumam, ja vēlāk nepagūsi uztaisīt ēst, varēsiet apēst vakariņās, piemēram, to, kas palicis no pusdienām.
  • Neatsakies no draugu un radu palīdzības, nekautrējies to lūgt.
  • Nepārdzīvo par bardaku mājās mazuļa pirmajās dzīves nedēļās. Galvenais, ka esat kopā un neliela putekļu kārta uz mēbelēm nav nekas ļauns.
  • Tiklīdz tev būs spēks, pacenties ik dienu iziet ārā pastaigāties, jutīsi, kā svaigais gaiss rada spēku pieplūdumu.
  • Pastāsti lielajam bērnam, ka mazuli interesē tikai viņš pats vai viss, kas ar viņu saistīts. Vari droši pateikt, ka mazulis ar actiņām seko līdi tam, kā lielais rotaļājas.
  • Radini bērnus rotaļāties kopā no mazotnes. Vienmēr saki vecākajam bērnam, ka ļoti novērtē viņa palīdzību.

Māmiņu Klubs

foto: pexels.com

Diānas Zandes lekcija par Otrā mazuļa ienākšanu ģimenē ONLINE

Diānas Zandes lekcija par Otrā mazuļa ienākšanu ģimenē E-lekcija