Superbēbis: Piena bankas izveide

24. Mar 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Superbēbītes Odetas māmiņa Kristīne, runājot par piena bankas izveidi, stāsta, ka ar pirmo bērnu, dēlu Gustavu, viņai bijusi atšķirīga pieredze, jo dēlu jau no trīs mēneša vecuma sākusi barot ar piena maisījumu. Gaidot Odetu viņa izvirzījusi sev mērķi šo pieredzi mainīt. 

Capital Clinic Riga pediatre Daira Brenča skaidro, ka krūts piens ir ļoti vērtīgs un unikāls, jo “ražots” konkrētajam bērnam: “Tas ir bagāts ne vien uzturvērtības ziņā, bet arī bagāts ar mammas mīlestību.”

Superbēbītes mamma nolēmusi izveidot piena banku praktisku iemeslu vadīta, lai nepieciešamības gadījumā varētu meitiņu uz laiku atstāt arī tētim. Piena atslaukšanai viņa izmanto piena pumpi, jo tas procesu atvieglo.

Daira Brenča norāda, ka piena banka ir sava veida stabilitātes garants, lai mājās vienmēr būtu pieniņš, pie kura mazulis ir pieradis un kuru bērna zarnu trakts labi pārstrādā. Daktere teic, ka pie piena bankas izveides var sākt strādāt, kad ir nostabilizējusies laktācija, kas ir aptuveni 2-3 nedēļas pēc dzemdībām.

Katrai māmiņai ir sava “recepte”, kā visērtāk veidot piena banku – vienas izmanto mehāniskus, bet otras – elektriskus piena pumpīšus, savukārt citas piena atslaukšanu veic manuāli ar rokām.

Sterilā traukā atslauktu pienu ledusskapī var uzglabāt 3, bet ne vairāk kā 4 diennaktis. Saldētavā pie -15 līdz -18 grādiem pienu var uzglabāt pat gadu.

“Lai atslauktu pienu bankas izveidei, vispirms jābūt pārliecībai, ka bērnam pietiek piena un tā ir pat nedaudz par daudz, lai varētu veidot piena banku,” saka Daira Brenča, norādot, ka matemātika ir pavisam vienkārša – cik daudz piena paliek pāri, tik daudz to arī uzkrājam. Vajadzīgo piena daudzumu var krāt visas dienas garumā, lai pēc tam to uzglabātu saldētavā.

Vienā maisiņā ieteicams uzglabāt 50ml piena vai arī 100ml, kad mazulis jau ir paaudzies. Šādu tilpumu ir vieglāk dozēt, jo pretējā gadījumā, uzglabājot to pārāk lielos tilpumos, pēc atsaldēšanas var nākties daļu izliet, jo bērns nespēs visu apēst.

Izņemot no ledusskapja vai saldētavas uzglabāto pienu, to sasilda, turot istabas temperatūrā vai arī ievietojot siltā ūdens peldē, bet nekādā gadījumā neizmantojot sildīšanai mikroviļņu krāsni. Der atcerēties, ka pienu, kas ir atkausēts un sildīts, nekādā gadījumā nedrīkst sasaldēt atkārtoti, tieši tāpēc ir svarīgi izvērtēt optimālās piena porcijas sasaldēšanai.