Pieprasījums pēc VCA speciālistu attālināti sniegtām konsultācijām strauji pieaug

Pieprasījums pēc VCA speciālistu attālināti sniegtām konsultācijām strauji pieaug

08. Apr 2020, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Veselības centru apvienībā” (VCA) pieaug pieprasījums pēc speciālistu konsultācijām attālināti. Aprīļa sākumā pieprasītākās no attālinātajām video konsultācijām ir bijušas pie endokrinologa un gastroenterologa. Konsultācijām telefoniski šobrīd ir pieejami 40 ārsti, bet video konsultācijas sniedz 17 dažādu specialitāšu ārsti. Ārstu saraksts ik dienas tiek papildināts, aktuālā informācija vienkopus e-pieraksta vietnē: www.epoliklinika.lv.

Aprīļa sākumā VCA pieprasītākās no attālinātajām video konsultācijām ir bijušas pie endokrinologa un gastroenterologa. Šāda veida konsultācijas top par nozīmīgu atspaidu šobrīd ierobežotajām klātienes ambulatoro pakalpojumu iespējām. VCA nodrošina iespēju saņemt speciālistu konsultācijas gan video formātā, gan telefoniski. Atsevišķās specialitātēs video konsultāciju formāts ir piemērots un varētu saglabāties arī pēc ārkārtas pasākumu atcelšanas. Tomēr jāatceras, ka šīm konsultācijām ir sava specifika, tās tikai daļēji spēj aizstāt plānveida klātienes vizītes un ne visās ārstēšanas jomās.

 Lolita Ķerve, VCA klientu apkalpošanas dienesta un vadītāja: „Pieteikties saziņai ar ārstu pa telefonu biežāk izvēlās hroniskas slimības ārstējošo speciālistu, piemēram, endokrinologu, oftalmologu pacienti. Tie ir pastāvīgie pacienti, nereti seniori, tātad pret vīrusa ietekmi jūtīgākā grupa, kas pamatoti cenšas izvairīties no jebkāda riska inficēties, paliek mājās. Videozvana konsultācijas sniedz 17 ārsti, un sarakstu papildinām. Pārstāvētas ir dažādas specialitātes, tostarp, pneimonologs, dermatologs, neirologs, algologs, ķirurgs, traumatologs – ortopēds, ginekologs, oftalmologs, ergoterapeits, gastroenterologs (arī sabiedrībā iemīļotais profesors Anatolijs Danilāns).”

Svetlana Čui, VCA gastroenteroloģe, endoskopijas speciāliste: „Pašlaik klātienē drīkstam aicināt uz konsultāciju tikai pacientus, kuriem slimības gaita saasinājusies līdz akūtai. Taču daudzi šobrīd dzīvo mājās, vairāk ēd, diemžēl mazāk kustas, tādēļ gremošanas sistēmas problēmas saasinās un ir problemātiski, ja nav pieejams speciālists. Attālināta konsultācija ir izrādījies labs risinājums pacientiem, kas nevēlas atlikt ārsta slēdziena saņemšanu par jau veikto izmeklējumu vai tiem, kam vajadzētu apspriest terapijas gaitu hronisko slimību ārstēšanai, nepieciešama e-recepte. Atkārtotiem pacientiem šis ir labs risinājums, jo ir iespējams pievienot analīžu un izmeklējumu rezultātus, un ārsts ar tiem var iepazīties jau pirms konsultācijas. Tas ir piemēroti arī pirmreizējiem pacientiem, kas izklāsta savu sūdzību un saņem konsultāciju par ārstēšanās plānu, nosūtījumus uz izmeklējumiem.”

Tatjana Zaķe, VCA poliklīnikas „Pulss” endokrinoloģe: „Konsultācija attālināti ar videozvanu – tā ir jauna pieredze, jauna saskarsmes situācija darbā ar pacientu. Tā ir iespēja, kā varu turpināt konsultēt savus pacientus. Jau pirmais darba posms ir attaisnojies, jo attālināti varu konsultēt gan grūtnieces ar endokrīnām saslimšanām, gan tos pacientus, kuriem ir  ogļhidrātu vielmaiņas traucējumi, vairogdziedzera, virsnieru vai  hipofīzes slimībām,  kā arī osteoporoze, aptaukošanās vai vēl kādas citas endokrīnās slimības. Tas ir ļoti svarīgi, ka varam dažādos veidos palīdzēt, lai hronisko slimību pacienti nekādā gadījumā nepaliktu bez palīdzības.”

Informācija par pieejamiem pakalpojumiem, speciālistiem, kas sniedz attālinātas konsultācijas telefoniski vai video konsultācijas, ir ērti pieejama www.epoliklinika.lv.

Katru dienu VCA zvanu centra darbinieki saņem ap tūkstoti zvanu no pacientiem, kas aktīvi interesējas, kad tiks atjaunotas plānveida pieņemšanas. Daudzi pacienti ļoti gaida iespēju atgriezties pie ārsta klātienē un, ka ir uztraukušies, ka viņu veselība pasliktināsies.

Arī pašlaik VCA klātienē pacientiem akūtos gadījumos vai ar atbilstošu ģimenes ārsta nosūtījumu tiek nodrošinātas speciālistu konsultācijas, izmeklējumi un diagnostika, tiek turpināta akūtās un subakūtās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšana pacientiem, kam šo pakalpojumu atlikšana var radīt invaliditātes risku vai darbaspēju zaudēšanu, tiek turpināts sniegt veselības aprūpes pakalpojumus, saistībā ar noteiktu slimību grupu pacientu ārstēšanu (“zaļais koridors”, onkoloģija, tuberkuloze, psihiatrija, lipīgās ādas slimības un seksuāli transmisīvās slimības, traumatoloģija). Speciālisti veic grūtnieču uzraudzību un aprūpi. Darbu turpina vakcinācijas kabineti.

Atbilstoši 25. marta Veselības ministrijas rīkojumam Nr.59 Par veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas ierobežošanu ārkārtējās situācijas laikā, ir veiktas izmaiņas AS “Veselības centru apvienība” darbā.