Mazuļa miegs: atradināšana no nakts ēdienreizēm

Mazuļa miegs: atradināšana no nakts ēdienreizēm

19. Jul 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādā vecumā var atradināt mazuli no nakts ēdienreizēm?

Konsultē ārste Irēna Putniņa.

Katrs gadījums ir individuāls. Bet ap 4-6 mēnešu vecumu vairums bērnu iegūst pietiekošu kaloriju daudzumu dienā, un līdz ar to - nakts ēdienreizes nav nepieciešamas. Lai gan nav retums to gadījumu, kad pavisam mazi bērniņi naktī guļ ciešākā miegā, kā mazuļi, kas jau paaugušies un naktī mostas vairākkārt, lai uzēstu.

Tai pat laikā tavam mazulim ir arī citas svarīgas vajadzības, kas jāapmierina, neskaitot vēl krūts ēdināšanu. Ja esi nesen atgriezusies darbā, tad tas, ka lielāko dienas daļu neesi kopā ar bērniņu, var likt viņam uzēst arī naktī, vienkārši, lai sajustu, ka esi viņam blakus. Bez tam, tu droši vien esi pamanījusi, ka bērni sliktāk guļ, kad viņiem nāk zobi un arī, kad viņi aktīvāk aug.

Attiecīgi - nakts ēdienreižu skaits ir jāsamazina pakāpeniski un maigi. Atceries, ka tavs mazulītis vēl ir mazs, viņam nepieciešams komforts, drošības sajūta un tavs siltums.

Kā zināt, vai mazulis gatavs atteikties no nakts ēdienreizēm?

Ja tavam bērniņam ir jau 4-6 mēneši, tu vari mēģināt viņu pakāpeniski atradināt no nakts ēdienreizēm. Pat, ja tavs mazulis negrib ēst nakts vidū, viņš vienalga var mosties un prasīt krūti vai pudelīti. Bērni, kurus mammas barojušas vairākas reizes naktī, bieži vien ceļas, jo tā ir pieraduši. Būs vajadzīgs laiks, lai pieradinātu mazuli pie cita miega režīma.

Svarīgi ir atcerēties arī par pašas veselību un labsajūtu, jo hronisks bezmiegs nav nekas patīkams. Pirms pārtrauc mazuli barot naktīs, novērtē, kā šis atradināšanās process ietekmēs tevi pašu.

Ja tev sagādā prieku krūts ēdināšana, ja tevi netraucē mošanās naktī un krūts došana, nav iemesla kaut kā mainīšanai. Agri vai vēlu bērniņš pats pārstās mosties naktī. Bet, kad jūti, ka esi nomocījusies dēļ nakts miega pārtraukumiem, un mazulis ir fiziski gatavs režīma maiņa, iespējams, ir laiks rīkoties. Ja neesi pārliecināta par sava mazuļa gatavību pārmaiņām, konsultējies ar sava mazuļa pediatru.

Ko saka eksperti par nakts ēdienreizēm?

Pediatri uzskata, ka liekas nakts ēdienreizes var izraisīt miega traucējumus. Ja mazulis ceļas vairākas reizes naktī, lai paēstu, pēc tam viņš var mosties arī dēļ mitrām autiņbiksītēm vai sāpēm puncītī, un atkal pieprasīt mammas pienu vai maisījumu, kas izveido tādu kā apburto loku.

No otras puses, speciālisti uzsver arī nakts ēdienreižu labumu, jo tās nostiprina saikni starp vecākiem un mazuli. Daži pediatri iesaka neatteikties no nakts ēdienreizēm, kamēr tās nekļūst par lielu apgrūtinājumu visai ģimenei. Speciālisti iesaka arī kopīgu mazuļa un mammas miegu, jo arī tas atvieglo mazuļa ēdināšanu naktī.

Kā atradināt mazuli no nakts ēdienreizēm?

Atradini mazuli lēnām un pakāpeniski. Sāc saīsināt katras krūts ēdienreizes laiku vai piena daudzumu pudelītē, ja baro ar mākslīgā piena maisījumu. Pagarini intervālus starp ēdienreizēm, palīdzi bērniņam iemigt bez piena, pašūpini, paglāsti viņu.

Nodrošini mazulim pilnvērtīgu uzturu dienas laikā. Tā kā mazulis aug un vairāk kustas, neatņem viņam krūts pienu dienā, citādāk viņš tā trūkumu gribēs aizpildīt naktī. Dienā baro mazuli ar krūti un velti šim procesam pietiekoši daudz laika.

Ļauj mazulim apēst vairāk vakariņās, lai viņu nemocītu izsalkums naktī. Tu pat vari viņu pamodināt un pabarot pirms pati dodies pie miera.

Neatradini mazuli no nakts ēdienreizēm laikā, kad pati esi, piemēram, uzsākusi darba gaitas, vai, kad esat devušies kur ciemos visa ģimene. Biežāk ņem viņu rokās, apskauj, paglāsti esot mājās. Mazulis sajutīs nesaraujamo saikni starp jums abiem, un visdrīzāk, viņam nebūs jāmeklē mierinājums naktī.

Lai naktī raudošo mazuli nomierina tētis. Ja mazuli vienmēr mierināsi tu, tava smarža, krūts piena smarža var raisīt viņā apetīti. Pat, ja guli kopā ar mazuli, liec mazuli starp jums ar bērniņa tēti.

Pakāpeniski atsakies no nakts ēdienreizēm. Kad mazulis modīsies, lai uzēstu, maigi nomierini viņu, parunājies ar viņu, pastāsti, ka tagad ir laiks gulēt, nevis ēst. Pastāsti, ka mamma viņu no rīta pabaros. Runā ar mazuli uzstājīgi, bet maigi, mierīgi, paglāsti viņa muguriņu vai vēderiņu. Pat, ja mazulis ir pārāk mazs, lai saprastu, ko tu viņam saki, ar laiku viņš sapratīs, ko no viņa grib, un viņa klātbūtne tevi nomierinās. Visdrīzāk, mazulis pirmās naktis paraudās, bet pēc tam jau ātri pieradīs pie jaunā režīma.

Ja atradināšanas procesā mazulis ļoti ilgi raud vairākas naktis pēc kārtas, atgriezieties ierastajā dzīves režīmā, un atkārtojiet atradināšanas procesu pēc nedēļas vai pat divām.

Māmiņu Klubs