Mazuļa higiēnas ABC: Kā nomainīt bērniņam autiņbiksītes?

27. Sep 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad ģimenē ienāk bērniņš, ir svarīgi iekārtot mājās vidi, kur mainīt autiņbiksītes, veikt higiēnas aprūpi, apģērbt un samīļot mazulīti. Kā pareizi iekārtot vidi un mainīt mazulītim autiņbiksītes, vaicājam Māmiņu Kluba Vecāku skolas fizioterapeitei Kristīnei Asonovai.

Bērna ķermenis ir ļoti jutīgs, tāpēc ar savām rokām mazulim nododam visu informāciju. “Ja mamma stāvēs neērtās pozā, viņai trīcēs rokas vai arī būs saspringusi, mazulis to visu uztvers kā nepatīkamu informāciju,” skaidro fizioterapeite Kristīne Asonova. Šī iemesla dēļ ir ļoti svarīgi visu autiņbiksīšu nomaiņai nepieciešamo savlaicīgi sagatavot, kā arī pabrīdināt bērniņu, lai viņam viss būtu skaidrs.

Fizioterapeite norāda, ka pārtinamo virsmu drīkst iekārtot gan uz grīdas, gan uz augstākas virsmas, kas ērti būs māmiņām, kurām pēc dzemdībām ir grūtāk bērnu pacelt no grīdas. “Sākotnējā posmā bērnam nav svarīgi, kurā līmenī viņš atrodas,” teic K. Asonova, uzsverot, ka mazulim ir svarīgs acu kontakts, tāpēc virsma jānovieto tā, lai bērns varētu redzēt mammu.

Ja sākotnēji mazulim ir vēl saliekts ķermenis, tāpēc der mīkstāka virsma, aptuveni 2-3 mēnešu vecumā bērns sāk pamanīt savas plaukstas un izrādīt vēlmi celties uz sānu, tāpēc ir jāpāriet uz cietāku virsmu. Jāatceras, ka mazuļiem, kuri iemācījušies velties uz vēdera, autiņbiksītes jāmaina drošā, iezīmētā vietā uz grīdas.

Četri svarīgi nosacījumi, kurus ievērot mainot autiņbiksītes:

1.       Sagatavo visu nepieciešamo jau iepriekš

2.       Stāsti un rādi bērnam visu, ko dari

3.       Visu dari lēnām un ar pacietību

4.       Uzturi ar mazuli acu kontaktu, sadarbojies un velti visu uzmanību tikai bērnam

Fizioterapeite Kristīne Asonova atgādina vecākiem, ka, aprūpējot zīdaini, liekot bērniņu uz virsmas un mainot autiņbiksītes, neko nedrīkst darīt tehniski. “Pat ja tev ir tehniskas zināšanas, ir svarīgi sajust savu bērnu,” uzsver fizioterapeite, mudinot respektēt brīžus, kad bērns iepauzē, savukārt, ja bērns negrib ģērbties un raud, jāpaņem mazulis rokās, lai nomierinātu, un tikai tad ieteicams turpināt.