Kā izveidot mātes piena banku?

Kā izveidot mātes piena banku?

20. May 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mammas piena bankas izveide ir gudrs veids, kā nodrošināt mazuli ar maltīti reizēs, kad mammas nav blakus, ļaujot mazuli ar mammas pienu pabarot arī tētim, vecvecākiem vai auklītei. Jautājums vien - kā to pareizi izveidot?

Kādās situācijās noder mammas piena banka?

Piena banku ieteicams izveidot gan plānotiem, gan arī neparedzētiem gadījumiem, kad mamma nevar atrasties blakus mazulim barošanas reizēs. Gadījumi var būt dažādi, piemēram, iespējams, māmiņai jāatgriežas darbā vai arī mamma studē, tikpat labi var gadīties situācijas, kad māmiņai nepieciešama ārstēšana, kas nav savienojama ar zīdīšanu.

Ja māmiņa neplāno lietot atslaukto pienu, ārkārtas situācijām var sasaldēt tikai dažas piena porcijas. Tas ļaus mammai justies mierīgākai un nesatraukties par ārkārtas situācijām reizēs, kad viņa nevar atrasties blakus bērniņam. Nepārtraukti bez vajadzības atslaukt pienu, ja to nav paredzēts lietot, nevajadzētu, jo tas tikai pastiprinās piena veidošanos krūtīs, līdz ar to tā atslaukšana būs nepieciešama vēl biežāk. Tas, savukārt, novedīs pie apburtā loka, jo māmiņas organisms pieradīs ražot aizvien vairāk piena, bet tā pārmērīga veidošanās atņems mammai barības vielas.

Kā izveidot piena banku?

Ja pienu māmiņa plāno atslaukt vien dažas reizes, to var darīt manuāli, taču neaizstājams un praktisks palīgs piena bankas izveidē ir piena pumpis. Māmiņai atliek vien izvēlēties sev piemērotāko – manuālo vai arī elektronisko krūts piena pumpi, kas būs ērtāks un ļaus vairāk atbrīvoties.

  • Atslaucot mammas pienu, ievēro sterilitāti! Pirms tam nomazgā rokas, parūpējies, lai arī piena pumpis un piena uzglabāšanai paredzētie trauciņi vai maisiņi būtu sterili.
  • Kad esi atslaukusi pienu, uz uzglabāšanas trauciņa uzraksti datumu. Tas tev palīdzēs sekot līdzi tam, cik ilgu laiku piens pavadījis ledusskapī vai saldētavā, lai tu nepārsniegtu pieļaujamo uzglabāšanas laiku.
  • Ieteicams sasaldēt pienu dažāda tilpuma porcijās, lai tā daudzumu pēc tam būtu vieglāk pielāgot mazuļa vajadzībām.
  • Ņem vērā, ka mammas pienu uzglabāšanai vari atslaukt jau no brīža, kad mazulis sasniedzis četru nedēļu vecumu. 

Ielāgo, ka atslauktais māmiņas piens, lai izvairītos no mikrobu veidošanās, nedrīkst ilgstoši nonākt saskarsmē ar apkārtējo vidi.

Kā pareizi sasaldēt mātes pienu?

  • Tikko atslauktu pienu sākotnēji atdzesē ledusskapī, un tikai pēc tam to vari pārvietot uz saldētavu. Nekad nepiepildi pilnībā piena trauciņu vai maisiņu, jo sasaldēšanas laikā piena tilpums palielināsies.
  • Atkausēšanu veic apgrieztā secībā – sākotnēji pienu vispirms ledusskapī atsaldē un tikai pēc tam to saudzīgi sasildi līdz vajadzīgajai temperatūrai, lai karstējot pienā esošās olbaltumvielas nesarecētu.
  • Atkausētu māmiņas pienu nedrīkst sasaldēt atkārtoti, tāpēc to ieteicams uzglabāt mazākās porcijās nevis lielos iepakojumos.

Kā pareizi uzglabāt mammas pienu?

Atceries - ledusskapī pienu uzglabā plauktā nevis ledusskapja durvīs, lai nodrošinātu atslauktajam pienam stabilu temperatūru.

Mātes piena uzglabāšana istabas temperatūrā Mātes piena uzglabāšana ledusskapī Mātes piena uzglabāšana saldētavā
Tikko atslaukts piens - līdz 4 stundām Atkausēts piens -24 stundas Līdz 6 mēnešiem
Atkausēts piens - ne ilgāk par 2 stundām Svaigi atslaukts piens - līdz 4 dienām Sasaldēts -20 grādu temperatūrā - līdz 1 gadam