Psihoterapeite: māmiņas, nepieķerieties konkrēta dzimuma bērniņa gaidīšanai!

Psihoterapeite: māmiņas, nepieķerieties konkrēta dzimuma bērniņa gaidīšanai!

10. Feb 2016, 07:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulīša stāsts sākas jau no brīža, kad plānojam un domājam par to, ka mēs varētu kļūt par vecākiem. Iespējas, katram no mums ir savas gaidas – kāds vairāk sapņo par meitiņu, kāds par mazu dēlēnu, taču dzīve tomēr pati saliek visu pa plauktiņiem un mēs bērniņa dzimuma izvēlē neesam noteicēji, tomēr gaidību laikā uziznāt, ko īsti mēs gaidām, vēlas teju katra ģimene.

Konsultē ģimenes psihoterapeite Aina Poiša.

Lai arī mēs galvenokārt vēlamies, lai mums piedzimtu vesels mazulis, tomēr nez kāpēc tieši topošajiem tētiem ir būtiski sagaidīt dēla nākšanu pasaulē. Gaidāmā bērniņa dzimums visos laikos ir nodarbinājis topošo vecāku prātus, tomēr viens no mūsu pirmajiem uzdevumiem jau vecāku lomā ir iemācīties pieņemt to, ko nevaram ietekmēt.

Ģimenes psihoterapeite Aina Poiša atzīst, ka ir dzirdējusi gadījumus, kad patiesībā tiek nodarīts pāri bērniņam, ja vecāki tik ļoti ir pieķērušies priekšstatam par to,kas gaidāms, kā mazulis tiks ģērbts, kā tiks audzināts, un nesagaidot konkrētā dzimuma mazuli, tiek izjaukti plāni. Diemžēl šādas gaidas sagādā problēmas ar dzimuma identitāti bērnam.

Mēs Māmiņu Kluba interneta portālā maminuklubs.lv veicām aptauju, kurā māmiņām jautājām vai zēni un meitenes būtu jāaudzina atšķirīgi. Teju lielākā daļa māmiņu, kuras piedalījās aptaujā, atzina, ka mēs mazās meitiņas un mazos dēlēnus īsti nevar uztver tikai kā bērniņus, dzimumam ir nozīme. 

Arī aprūpes ziņā mūsu mazuļi ir atšķirīgi, turklāt ir māmiņas, kas  atzīst, ka mazos dēlēnus aprūpēt ir vieglāk.

20140207085813-55068.jpg

Tieši tāpēc, domājot par to, ka zēni un meitenes ir atšķirīgi arī šajās lietās, ir radītas autiņbiksītes gan meitenēm, gan zēniem. Lai labāk uzsūktu mitrumu, uzsūcošais slānis autiņbiksītēs novietots tur, kur tas visvairāk nepieciešams: pa vidu meitenēm, bet augstāk – zēniem.

Arī domājot par savu bērnu nākotni un to, kā veidot ar viņiem attiecības, mums vienmēr ir jāpatur prātā, ko īsti mēs audzinām.

"Audzinot puiku mēs viņu orientējam uz sportu, norūdīšanos, tāpēc reizēm nodarām pāri, ja pasakām – neņuņnojies, neraudi, tādā veidā nomācam viņa emocijas," atklāj psihoterapeite. "Tomēr puikam jābūt emocionālaim, taču jābūt nodarbinātam, lai to enerģiju iegulda vispirms sevī un aug ar apziņu, ka ir spēcīgs. Tāpat ir arī meitenēm – mēs saprotam, ka meitene var būt maiga un mīlīga, bet neaizliedzam darīt to pašu, ko puikas. Jāsaprot, ka ikviena dzimuma bērns drīkst izpausties kā cilvēks: maigs, bet stiprs, neatkarīgi no dzimuma." 

Māmiņu Klubā turpmāk varēsim kopā piedzīvot dažādus stāstus par to, cik mūsu mazās meitiņas un dēlēni tomēr ir atšķirīgi, par meiteņu un puiku attīstību, emocionālo audzināšanu, arī aprūpi, viņu rakstura un temperamenta iezīmēm, jo mazuļa personība veidojas jau no dzimšanas un dzimuma identifikācijai personības veidošanās procesā ir nozīmīga loma. Mīlēsim savus mazos dēlēnus un savas mazās meitiņa, lolosim viņus, lai mūsu mazuļi justu, ka esam viņu drošais atbalsts.

Māmiņu Klubs

Eksperts