Jaundzimušā aprūpes līdzekļi

Jaundzimušā aprūpes līdzekļi

08. Oct 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidot mazuli, topošie vecāki izvēlas ratiņus, gultu, autiņus, drēbes izrakstīšanās dienai no dzemdību nama, kā arī līdzekļuskurus topošā māmiņa ņems līdzi uz dzemdību namu. Taču pēc dzemdību nama jaunie vecāki visbiežāk paliek aci pret aci ar jaundzimušo un pirmās grūtības var pārsteigt vecākus nesagatavotus. Rodas jautājumi: kā mazgāt? Kādu kremu apsārtušam dupsim izvēlēties? Tāpēc ieteicams par mazuļa aprūpi un aprūpes līdzekļiem uzzināt vēl pirms tā nākšanas pasaulē.

Ikdienas rīta mazuļa aprūpe

Katrs rīts pēc izrakstīšanās no dzemdību nama ir jāsāk ar sejiņas mazgāšanu, acu, deguntiņa un austiņu apstrādi. Mazuli jānovieto uz pārtinamā galdiņa, vates tamponiņu samērcē siltā vārītā ūdenī, notecina lieko ūdeni un uzmanīgi apslauka:

  • Mazuļa sejiņu;
  • Actiņas. Kustībām jābūt no acu malām uz kaktiņiem deguna virzienā. Katrai acij izmanto jaunu vates tamponiņu; 
  • Mazuļa austiņas. Jāapslauka aiz austiņām un ausu gliemežnīcas;
  • Mazuļa kaklu.

Nāsis mazulim ir pietiekami šauras, tāpēc uzkrājoties gļotām, tas rada diezgan lielu diskomfortu elpceļiem, mazulis sāk gulēt nemierīgi un atsakās no ēdiena. Ikdienā vēdiniet istabu un mazuļa deguntiņa attīrīšanai izmantojiet NoseFrida deguna aspiratoru. Procedūra notiek nesāpīgi, jo aspiratora caurules galiņš ir noapaļots un nesaskaras ar iekaisušo mazuļa deguntiņa gļotādu procedūras laikā. Turklāt higiēniskais aizsargfiltrs maigi pasargā māmiņu vai tēti no inficēšanās un gļotu iekļūšanas mutē.

Nabiņas aprūpe

Šai procedūrai jaundzimušā aptieciņā ir jābūt:

  • 3% ūdeņraža pārskābei;
  • pipetei;
  • vates kociņiem;
  • 20% spirta šķīdumam.

Paņemam pipetītē ūdeņraža pārskābi un iepilinam nedaudz nabiņai tieši pa vidu, pēc tam ar vates kociņiem uzmanīgi nosusinam pārskābes pārpalikumus un krevelītes, kas ir atmiekšēķējušās, pēc tam, ja nepieciešams, apstrādājam brūcīti ar spirta šķīdumu. Ikdienā pietiek, ka apmazgājam to siltu vārītu ūdeni.

Kā un kad jāmaina autiņbiksītes?

Pirmajos mazuļa dzīves mēnešos iesaka mainīt autiņbiksītes ik pēc 2 - 3 stundām. Šis laika periods ir visoptimālākais, lai mazulis justos komfortabli. Papildus tam, autiņbiksītes noteikti ir jānomaina pirms došanās pastaigā un pirms gulētiešanas.

Pēc katras vēdera izejas nepieciešams apmazgāt mazuli un pārģērbt tīras autiņbiksītes, jo fekālijas var izraisīt mazuļa ādas kairinājumu.

Svarīgi! Izvēlieties autiņbiksītes atbilstoši mazuļa svaram, jo pārāk lielas var radīt noplūdes.

Kā nomainīt autiņbiksītes?

1.     Novietojam mazuli uz muguriņas uz partinamā galdiņa vai gultas, attaisam autiņbiksītes un novelkam tās.

2.     Ja ir bijusi vēdera izeja, nepieciešams nomazgāt bērnu, ja tikai pačurājis, tad arī apmazgājam vai vienkārši apslaukam ar mitrajām salvetēm. Izvēlieties salvetes bez spirta un aromātiem, piemēram, Water Wipes.

3.     Pirms uzvilkt tīras autiņbiksītes, uzziediet speciālo kremu, lai pasargātu mazuļa ādu no apsārtumiem.

4.     Paņemiet ar vienu roku mazuļa sāniņu un it kā paripiniet mazuli uz vienu sānu un tad atkārtojiet to pašu no otras puses, lai ieripinātu mazuli autiņbiksītēs un iekārtotu tās zem mazuļa dibena. Pēc tam izvelciet autiņbiksīšu aukšējo daļu starp kājiņām un nostipriniet tās ar speciālajiem lipeklīšiem.

Vislabāk, katru reizi nomainot autiņbiksītes, apmazgāt mazuli ar siltu ūdeni.

Līdzekļi mazuļa vannošanai

Termometrs. Vannot mazuli ieteicams krāna ūdenī, kura temperatūra ir 37 grādi. Vārīt vai pirkt ūdeni pudelēs šim mērķim nav nepieciešams.

Šampūns vai vannas putas. Noteikti pievērsiet uzmanību to sastāvam, līdzekļiem jābūt hipoalergēniem. Daudzas mammas iesaka līdzekļus Natural vai Bubchen.

Mīksts dvielītis vai autiņš. Pēc vannošanās mazuļa ādu nepieciešams uzmanīgi nosusināt, berzt nav ieteicams.

Līdzekļi jaundzimušā kolikām

Kolikas – tas ir dabīgs fizioliģisks process, kas ir vēl nenobrieduša mazuļa zarnu trakta izraisīts. Parasti kolikas mzuli piemeklē  2. - 3. dzīves nedēļā un pāriet aptuveni 3 mēnešu vecumā.

No pamata simptomiem – asa un spēcīga raudāšana, piepaceltas kājiņas vēdera virzienā un nemierīgs miegs. Var pielikt siltu autiņu mazulim pie vēderiņa, iedot mazulim diļļu ūdentiņu vai līdzekļus uz simetikona pamata, lai mazinātu sāpju simptomus. Diemžēl, visi šie līdzekļi neiedarbojas uzreiz un dod tikai īslaicīgu efektu. Ātri un efektīvi atbrīvot mazuli no sakrājušajām gāzītēm palīdzēs gāzes izvades caurulītes Windi. Caurulītei ir atraumatisks galiņš, ievades ierobežotājs un tās ir paredzētas vienreizējai lietošanai, kas padara procedūru higiēnisku un drošu. Noteikti pievienojiet šo rīku mazuļa aptieciņai.

Higiēnas līdzekļi

  • Šķēres ar noapaļotiem galiem.
  • Elektroniskais termometrs.
  • Mitrās salvetes, vates tamponiņi un kociņi. 
  • Eļļa vai krems masāžām un vingrošanai.

Medikamenti

Noteikti ievietojiet jaundzimuša aptieciņā medikamentus, lai būtu iespējams sniegt mazulim ātro palīdzību pat tad, ja problēma jūs piemeklēs vakarā.

  • Temperatūras pazemināšanai, piemēram, Nurofen vai Panadol.
  • Antihistamīni. Ja būs alerģiska reakcija uz jaunu ēdienu, piebarojumu vai mazuli sakodīs kukaiņi, var izmantot Fenistil. Līdz gada vecumam – pilienus, pēc gada – gelu.
  • Rehydron – atūdeņošanās gadījumā, Smecta – zarnu trakta problēmu gadījumā.
  • Fizioloģiskais šķīdums vai jūras ūdens mazuļa deguntiņa attīrīšanai.

Kā saka pediatri, kolikas beigušās – sākas zobi. Iesaka laicīgi sagatavoties šim svarīgajam notikumam un iegādāties Dentinale natura smaganu gelu zobiņu šķilšanās laikā uz dabīgu ekstraktu pamata. Kumelīte, alvejas sula un bosvēlija, kas ir gela sastāvā, efektīvi bloķē sāpes, samazina iekaisumu un samazina smaganu jūtīgumu. Svarīgi atzīmēt, ka Dentinale natura nesatur lidokaīnu, kas var izraisīt alerģiju, elpošanas traucējumus un krampjus. Pat ja mazulis norīs gelu, par to nav jāsatraucas.

Novērtējiet katru mirkli, kas pavadīts kopā ar mazuli un esiet veseli!

Iegādāties Mazuļa aptieciņas produktus varat  internetaptieka.lv  

Windi -> 

NoseFrida  -> 

Dentinale natura -> 

Nora_Nora Nora_Nora 27. Jan 2021, 22:24

Iztīrīt mazo deguntiņu ar Nosefrida ir daudz ērtāk un vienkāršāk. Ļoti vajadzīga lieta, jo īpaši, ja bērns ir saaukstējies. Ar to iesnas pāriet ātrāk un sagādā daudz mazāk nepatīkamu sajūtu bērnam.