Zarnu infekcijas bērniem

Zarnu infekcijas bērniem

18. Mar 2011, 23:43 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērni, iepazīstot pasauli ar visām maņām, bieži vien ir tālu no higiēnas prasību ievērošanas. Viņi ar labpatiku bāž mutē rotaļlietas, kas pabijušas smilšu kastē, apēd zemē nomesto ābolu vai peldoties, nejauši padzeras upes ūdentiņu! Diemžēl pasaules iepazīšana draud ar zarnu infekcijām un vīrusiem, kas bērna veselību pakļauj riskam jau no pirmajām dzīvības dienām.

 

Vecākiem, jābūt zinošiem, un jāspēj bērnam sniegt palīdzību brīdī, kad viņu piemeklējusi caureja, vemšana vai sasāpējies vēderiņš. Šādi arī izpaužas zarnu infekcijas. Uzzini par tām vairāk!

 

Kā izpaužas zarnu infekcijas?

Pirmkārt, zarnu infekcijas var izpausties kā vīrusu saslimšanas (rotavīrusu, enterovīrusu u.c.), vai kā bakteriālās (piemēram, salmoneloze, šigoloze, dizantērija, holēra, u.c.).

Simptomi šīm saslimšanām parasti ir līdzīgi - bērnam var būt šķidra vēdera izeja, vemšana, paaugstināta temperatūra un sāpes vēderiņā.

 

Rota vīruss

Rota vīrusa infekcija ir ļoti bieži sastopama, it īpaši bērniem, kas ir jaunāki par diviem gadiem. Biežākais slimības simptoms ir ūdeņaina caureja, kas var radīt organisma atūdeņošanos, kā arī citi simptomi, tādi kā vemšana un drudzis.



Rota infekcija ir sezonāla, tās biežākie uzliesmojumi vērojami rudenī un pavasarī, sasniedzot kulmināciju ziemas mēnešos. Lai arī inficēšanās ar Rota vīrusa infekciju ir iespējama atkārtoti, tomēr turpmākās inficēšanās ir ar daudz vieglāku slimības gaitu, salīdzinot ar pirmo saslimšanas gadījumu.

 

Svarīgi! Diemžēl daudzi vecāki nezina - ja bērns ilgstoši cieš no šiem simptomiem un viņam laikus nav sniegta palīdzība, tas var draudēt ar ļoti nopietniem veselības traucējumiem. Piemēram, iekšējo orgānu atūdeņošanos vai pat bojājumiem. Tāpēc pret caureju un vemšanu, vai sāpēm vēderā nepieciešams izturēties ar pilnu nopietnību un nekavējoties ziņot par bērna stāvokli ārstam!

 

Ko darīt, ja bērnam ir gastroenterīta izraisīta dehidratācija (atūdeņošanās)?

    * Bērnam pēc iespējas ātrāk ir nepieciešana papildus šķidruma ievade, vēlams 3 - 4 stundu laikā kopš parādījušies pirmie slimības simptomi - ūdeņaina caureja un vemšana.


    * Vislabāk ir dot dzert bieži un pa maziem malciņiem, nevis lieliem malkiem, kas bērnam var izraisīt vemšanu un atkārtotu šķidruma zudumu.

    * Parastais galda ūdens nesatur nepieciešamos sāļus un vielas, kas atjauno šķidruma līdzsvaru organismā, tāpēc bērnam jādod dzert speciāls šķīdums, piemēram, Rehidrons. Tas nopērkams aptiekās. 1 litram novārīta, atdzesēta ūdens jāpievieno 1 paciņa Rehidrona pulvera un jālieto, kā norādīts zāļu lietošanas instrukcijā.

    * Steidzami jāsazinās ar ģimenes ārstu vai pediatru, un jāpastāsta par bērna stāvokli. Ārsts apmeklēs bērnu, vai lūgs vecākus doties uz stacionāru, ja bērna stāvoklis ir smags. Stacionārā bērnam intravenozi tiks ievadīts speciāls šķīdums, kas pasargās organismu no atūdeņošanās.

    * Kad ir panākta pietiekama šķidruma ievade, bērnam jāturpina dzert kā parasti.

    * Ar krūti ēdinātiem bērniem jāturpina ēst kā parasti. Jāļauj mazulim apēst tik daudz mātes piena, cik viņš vēlas, jo šādā veidā bērns arī padzeras. Taču krūts zīdīšana ir jāpārtrauc, ja bērns vemj.

    * Ja bērns tiek ēdināts ar piena maisījumu, tas jāpagatavo kā parasti un nav īpaši jāatšķaida.

    * Ja caureja vai vemšana saglabājas, bērnam jādod vairāk rehidratācijas šķīduma, kamēr šie traucējumi pāriet.

    * Ja neesi droša, ka jūsu bērns ir pietiekami rehidratēts, vai arī viņa stāvoklis pasliktinās, nekavējoties konsultējies ar ārstu - negaidi, lai redzētu, kas notiks!

 

***

Vai Tavs mazais ir slimojis ar kādu zarnu infekciju?