Vai skolēnu autobuss pieejams visiem skolēniem

Vai skolēnu autobuss pieejams visiem skolēniem

27. Aug 2019, 14:15 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Aplūkojot sižetu TV raidījumā par skolēnu autobusu, kad Stopiņu novada dome atsaka skolēnu transportu Salaspils novada bērniem, kuri mācās Ulbrokas skolā, jau pieļāvu domu, ka arī mums būs par šo tēmu jādomā un jāiedziļinās. Saprotu, ka konkrētā pašvaldība primārais nodrošina saviem bērniem transportu, bet, kā ir ar viņu pašu bērniem? Vai tiešām nodrošinās visiem sava novada skolēniem, vai katra pasvaldība par savējiem padomās līdz galam?

Šoreiz vēlētos saņemt Jūsu viedokli par to, cik pieejams skolēnu autobuss ir Jūsu bērniem. Noteikti, tas lielākā mērā skars tās ģimenes, kuras nedzīvo pilsētās, vai dzīvo piepilsētā. 

Līdz šim izmantojām vilcienu, kur mūsu bērniem ir 3+ ģimeņu 90% atlaide, kā arī Rīgas satiksmes transportu, lai pārvietotos Rīgā uz un no skolām. Līdz vilcienam vedām viņus paši. Nebiju arī ļoti iedziļinājusies, kam pienākas un, vai maz pienākas šis skolēnu autobuss. Biju pamanījusi filmās, kā bērnu izlaiž pie mājām no skolas, bet, kā tas reāli darbojas Latvijā, nezināju. Pastāstīšu nelielu pieredzi un to, cik tālu šajā jomā mēs esam pavirzījušies:

Dzīvojam Salaspils novadā, ne pilsētā. Aptuveni 12km no Salaspils centra. Līdz šim abi lielie bērni mācījās Rīgas skolās, uz un no skolām mēs centāmies viņus izvadāt paši. Lielais puika mācās vienā no labākajām ģimnāzijām valstī, tādēļ skolu mainīt viņš nevēlas un arī turpmākos  divus gadus braukās no mājām uz skolu pats.  Tiesa gan, viņš ir pietiekoši liels, kā arī viņam ir papildus treniņi, uz kuriem viņš brauc pats. Ir dienas, kad uz skolu - 36km viņš minās ar riteni, ir dienas, kad līdz Salaspils stacijai aizminās ar riteni, tad tālāk ar vilcienu un no Rīgas stacijas līdz skolai arī ar riteni. Treniņi viņam beidzas vēlu vakarā, līdz ar to viņš nav atkarīgs no mums un viņam nav jāgaida, kad kādam no mums beigsies darbs, bet meita gan, vidēji no 14tiem līdz pat 19-20tiem, kā kuro dienu, nīka pa Rīgu, lai sagaidītu, kad varēs doties mājās, jo sabiedriskais transports mums līdz mājai nav. Tieši dēļ tā, lai meita varētu vairāk atpūsties un pilnvērtīgāk nodoties macībām, nolēmām mainīt skolu, izvēloties skolu tuvāk mūsu dzīvesvietai un rēķinoties ar skolēnu autobusu, kurš no un uz mājām nogādās, bet....

Iesniegumu par skolēnu autobusu iesniedzu Salaspils Domei ļoti laicīgi, pašās pirmajās augusta dienās, bet šodien saņēmām atbildi, ka skolēnu autobuss mūsu ciematā nebrauks ( 5.6km no šosejas pa zemes ceļu līdz ciemata robežai, mēs dzīvojam ciemata pašā galā, tas ir vēl plus 1.5-1.8km no robežas). Viņi mums piedavā risinājumu, ka bērns iziet uz lielo Maskavas šoseju, kur jāiet ar kājām viss ceļa posms pa ciematu, tad jāšķērso gājēju tilts pāri upei un tad ceļa posms vēl līdz lielajai šosejai. Kopējais attālums varētu būt 2.5km. Nav tā, ka meita nebūtu gājusi šādu attālumu, pieļauju, ka pēcpusdienā, ja vēl tas ir gaišajā diennakts laikā, šis attālums viņai pat būtu noderīgs, bet rīta stundās, ziemā putenī, aukstumā, lietus laikā? Laika apstākļi taču var būt dažādi, vai ne? Citu risinājumu viņi piedāvāt nevar, jo ceļš uz mūsu ciematu esot ļoti sliktā stāvoklī un turp skolēnu autobuss nebrauks. Vēl variants, ka viņa brien pāri upei pie mūsu mājas, tad tie būs 200m līdz šosejai, kur viņu sagaida autobuss. Ciematā mums ir vairāk kā 250mājas, kur vismaz 50-60mājas ir apdzīvotas visu gadu. Aiz mums vēl ir divi ciemati, kuri ikdienā mēro šo zemes ceļu.  Izskatās, ka esam pirmie ciematā, kuri uzdrošinās "kustināt" šo jautājumu, jo mūsu ciemats tiek vienmēr atstāts pašplūsmā - lai viņi paši tiek ar visu galā - ceļu remontē, ceļu tīra. Pačīkstēs un gan jau apniks. Šis meža ceļš, pa kuru pārvietojamies ikdienā, ir pašvaldības ceļš. Neesam māju uzbūvējuši meža vidū, kur līdz cilvilāzijai tālu. 

Pagaidām komunālais dienests, kurš par šo jautājumu ir arī atbildīgs, ieteica risināt ar Salaspils Domi, elektroniski mans jautājums ir nosūtīts Domes izpilddirektoram. Esmu arī nosūtījusi šo jautājumu Vides un reģionālajai ministrijai. Atbildi vēl gaidu. Tādēļ vēlētos zināt arī citu vecāku viedokli par skolas autobusiem, par to, kuras pašvaldības šajā jomā ir ļoti ērtas bērniem un vecākiem, ne pašvaldībai pašai. Jautāju draudzenei, kuri dzīvo Stopiņu novadā, viņu ciematā skolēnu autobuss brauc, pieturot pat vairākās vietās ciemata iekšienē, ne pie ciemata robežas. Kādreiz arī uz viņu ciematu bija zemesceļš, nu tas ir uzlabots un tur ir pat veloceliņš, lai tie, kuri uz skolu brauc ar velosipēdiem, to var droši darīt. Bet varbūt esmu satraukusies bez iemesla, varbūt daudzi bērni mēro pat vairak kā 2.5km kājām līdz skolēnu autobusam un tas nav nekas neparasts? Varbūt esmu no tām mammām, kuras bērnus ir pārlieku pieradinājušas pie komforta?

Būšu ļoti pateicīga par komentāriem un Jūsu pieredzi, šādi arī mums kopīgi apzinot draudzīgās pašvaldības šajā jomā un to, vai maz vispār pašvaldībai ir jānodrošina visiem bērniem skolēnu autobuss, vai varbūt ir dažādas nianses?

Paldies jau iepriekš :)