Radošas aktivitātes bērniem naudas pasaules iepazīšanai

Radošas aktivitātes bērniem naudas pasaules iepazīšanai

01. Jul 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

foto: pexels.com

Gribam to vai nē, bet jāatzīst, ka naudai mūsu dzīvē ir liela nozīme. Un nozīme tai būs arī mūsu bērnu dzīvēs. Tāpēc jau no mazotnes, gluži tāpat kā matemātiku, svešvalodu vai ģeogrāfiju, varam mācīt izprast naudu un tās vērtību, lai pieaugot, viņi būtu veiksmīgi arī naudas lietās. Swedbank Finanšu institūts iesaka jautras un interesantas aktivitātes, kas palīdzēs bērniem uzlabot finansiālās zināšanas un gūt prakstiskas iemaņas.

RADIET PERSONALIZĒTU KRĀJKASĪTI  UN NOSAKIET MĒRĶI

Personalizēta krājkasīte, kuru bērns var aptaustīt, apskatīt un pagrabināt, būs labs palīgs, kā bērnam mācīt naudas krāšanas nozīmīgumu. Pirms krājkasītes ieviešanas, izrunājiet ar bērnu, ka sakrāto naudiņu tērēsiet tikai tad, kad izdosies krājkasīti piepildīt līdz pašai augšai. Noteikti pastāstiet, ka jo vairāk naudiņas tiks iekrāts, jo vairāk tās kļūs. Un tieši tāpēc jaunākiem bērniem ieteicams naudu krāt monētās, jo piecas viena eiro monētas bērnam var šķist vairāk nekā pieci eiro papīra naudā. Bet, lai bērns redz, ka nauda tiešām kļūst vairāk, ieteicams izvēlēties krājkasīti, kurai var redzēt saturu, piemēram, caurspīdīgu burciņu, ko var izdaiļot pēc sirds patikas. Tā kā maziem bērniem ir grūti noteikt prioritātes, palīdziet viņiem izdomāt, kam tērēt beigās sakrāto naudiņu. Uzrakstiet uz lapiņām visu, ko bērns vēlētos iegādāties. Pēc tam katru lietu cītīgi izrunājiet – cik tā varētu maksāt, vai tiešām nepieciešama, cik ilgi tiks lietota utt., līdz beigās pieņemiet gala lēmumu. Pētījumi liecina, ka jaunieši, kam bērnībā ģimenē ir mācīts krāt naudu krājkasītē, arī pusaudžu gados krāj naudu biežāk nekā tie, kuri uzauguši bez uzkrājumu veidošanas tradīcijas ģimenē.

IZVĒLIETIES ĪPAŠO KALENDĀRU MĒRĶU SASNIEGŠANAI

Lai palīdzētu mazajam entuziastam nenovirzīties no mērķa un apjaust, ka krāšanas periods nav bezgalīgs, izveidojiet īpašo krāšanas kalendāru, kurā bērns var sekot līdzi kā mērķa izpildei, tā arī atlikušajam laikam. Kalendārs kalpos arī kā lielisks vizuāls piemērs gan pašam naudas krāšanas procesam, gan tam, kā naudas apjoms mainās konkrētā laika periodā. Noteikti izrunājiet mērķa un laika attiecības. Piemēram, ja bērns vēlas sakrāt 20Eur, bet jūs viņam ik nedēļu piešķirat 4eur, tad atliekot visu kabatas naudu, viņš savu mēŗki sasniegs 5 nedēļās. Bet, ja izvēlēsies atlikt tikai pusi no iknedēļas kabatsnaudas, attiecīgi 2Eur, tad krāšanas periods būs jau 10 nedēļas. Tāpat kalendārā īpaši iezīmējiet tos datumus, kad tiks sasniegti 25%, 50% un 75% no summas. Šajos datumos savu mazo noteikti apbalvojiet ar kādu nelielu balvu par paveikto, tas būs labs stimuls turpināt un nepadoties.  

UZZĪMĒJIET ĢIMENES BUDŽETU

Lai bērnam rastos izpratne par to, ka nauda nav bezgalīga un no bankomāta nevar izņemt jebkuru summu, ir ļoti svarīgi neizdabāt visām bērna vēlmēm un skaidrot ģimenes budžetu bērnam saprotamā valodā. Labs veids, kā to izdarīt, ir uzzīmēt apli un izkrāsot to vairākās daļās, izstāstot, ka aplis ir mammas un tēta alga vienā mēnesī, bet iekrāsotie laukumi ir ēdiens, apģērbs, degviela, komunālie maksājumi, uzkrājums, izpriecas utt. Lai process būtu radošāks, apli var aizpildīt arī ar kopīgi uzzīmētām papīra naudiņām, kastaņiem, lapiņām vai podziņām.

KOPĪGI PLĀNOJIET PIRKUMUS UN DODIETIES IEPIRKTIES

Lai arī veikala apmeklējums kopā ar bērniem lielai daļai vecāku varētu šķist kā īsts izaicinājums, padariet šo ieceri aizraujošu un interesantu. Pirms veikala apmeklējuma sastādiet nepieciešamo lietu sarakstu un nosakiet pieejamo budžetu. Lai mazajam finansistam būtu vieglāk rēķināt un veikt atzīmes, paņemiet līdzi pildspalvu un kalkulatoru. Tāpat vēl pirms iepirkumu veikšanas varat pārrunāt akcijas preču nozīmi un iespēju uz to rēķina ietaupīt. Lai motivētu bērnu veikt iepirkšanos patiesi rūpīgi, apsoliet, ka gadījumā, ja viņam izdosies iekļauties budžetā un pat ietaupīt pāris euro, tad tie tiks novirzīti kādu našķu iegādei. Atrodoties veikalā, svarīgākais noteikums ir ļaut tieši bērnam pieņemt lēmumus un izvēlēties preces. Pēc iepirkumu veikšanas pārrunājiet gūto pieredzi, pirkuma summu un starpību, ja tāda radusies. Gadījumā, ja bērnam nav izdevies iekļauties budžetā, tā vietā, lai pārmestu, vienkārši vēlreiz izrunājiet, ko un kā varēja darīt citādi.

IZVĒLIETIES SPĒLES UN GRĀMATAS PAR NAUDAS TĒMU

Spēles un grāmatas patīk gan lieliem, gan maziem. Lai uzlabotu finansiālās zināšanas un gūtu praktiskas iemaņas, izvēlies tādas spēles, kas sasitītas ar naudas tēmu un sniedz ieskatu finanšu pasaulē, ļaujot pieņemt lēmumus, pārbaudīt zināšanas, veikt pirkumus u.tml. Lietderīgas būs gan galda spēles, gan internetā pieejamās online spēles. Tāpat palīdzēs izprast naudas pasauli arī dažādas grāmatas. Mazākajiem lasītājiem būs piemērotas tādas grāmatas, kas ir vienkāršas, draudzīgas un bērniem saprotamā valodā. Caur jautriem un pamācošiem stāstiem kopīgi iepazīstiet sākotnēji tik šķietami sarežģīto finanšu pasauli!

Lai palīdzētu gūt vērtīgas zināšanas un jēgpilni pavadītu vasaras brīvlaiku, no 1. līdz 26. jūlijam 7–11 gadus veci bērni aicināti piedalīties dienas nometnē “Mazais finansists”, kur aizraujošās nodarbībās varēs gūt atbildes uz dažādiem ar finanšu pratību saistītiem jautājumiem. Nometni organizē dienas nometne “Brīnumzeme” sadarbībā ar Swedbank Finanšu institūtu, un tā norisināsies Swedbank centrālajā ēkā Balasta dambī 15. Nometnes  mērķis ir palīdzēt bērniem pielietot esošās zināšanas un izprast nezināmo – kas ir nauda, kur to iegūst, kādi ir naudas veidi, kā pārliecināties par naudas drošību, kā veidot veselīgas attiecības ar finanšu pasauli. Katra nedēļa būs veltīta konkrētai tēmai – naudas vērtībai un veidiem, naudas pelnīšanai un apdomīgai tērēšanai, kā arī krāšanai, ļaujot bērniem piedzīvot katru tēmu visas nedēļas garumā. Dienas nometnei “Mazais finansists” var pieteikties www.dienasnometne.lv/mazais-finansists.