Piezvani man: bērnam vajag telefonu vai nevajag, un, ja vajag, tad kādu?

Piezvani man: bērnam vajag telefonu vai nevajag, un, ja vajag, tad kādu?

28. Aug 2016, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzi vecāki saziņu ar bērnu, kad bērns atrodas ārpus mājām, atrisina vienkārši atdodot bērnam savu veco mobilo telefonu. Bet kādam būtu jābūt bērnu mobilajam telefonam, un, galu galā, vai tādu vispār vajag?

Bērnu mobilajam telefonam nevajadzētu būt dārgam, drīzāk specializētam un vairāk paredzētam saziņai, ja tāda patiešām nepieciešama. Kas ir svarīgākais, kas jāņem vērā, iegādājoties bērnam mobilo telefonu?

FUNKCIONALITĀTE

Iemesli, kāpēc vecāki bērnam iegādājas telefoni, ir dažādi, un visbiežāk tās nav bērna kaprīzes, bet gan normāla vecāku vēlme zināt, ka ar bērnu viss ir kārtībā. Centieni ļaut arī bērnam sajust, ka vienmēr esat ar viņu kopā un viņš jebkurā brīdī var piezvanīt jums un pastāstīt par to, kas ar viņu atgadījies gan labā, gan sliktā nozīmē.

Plusi: patstāvīga saikne ar bērnu, kas noder, ja bērns ir ciemos pie radiem, kaimiņiem vai skolā; bērna pieradināšana pie kārtības, patstāvības un atbildības par savām lietām.

Mīnusi: potenciāla iespēja manipulēt ar vecāku maciņa saturu. Pašam savs telefons ir kā statusa lieta, kas bērnam kaut kādā ziņā nozīmē piekļuvi pieaugušo pasaulei. Kur ir garantija, ka bērns pēc gada nepieprasīs dārgāku telefonu? Padomājiet par to, ka mobilie sakari arī ne vienmēr var būt iespējami, piemēram, skolotājs var neļaut telefonu izmantot arī starpbrīžos.

VECUMA IEROBEŽOJUMI

Bērnu mobilais telefons ir telefons, kas paredzēts lietošanai bērnam vecumā no 3 līdz 6 gadiem. Ko tas nozīmē? Tādam parasti ir maz podziņu un funkciju. Bet cik daudz tādu telefonu esat redzējuši bērniem jūs?

Plusi: nav izklaidējošā staura, kas novērš uzmanību, jo tāds saturs mudina bērnu telefonu neizlaist no rokām pat vairākas stundas no vietas. Bērna telefonā nav jābūt spēlēm, tur arī nav jābūt internetam, un attiecīgi, tāds telefons nav jālādē katru dienu.

Mīnusi: specializētie bērnu telefoni pieļauj iespēju piezvanīt uz 4-6 ieprogrammētiem telefona numuriem, bet dažkārt ar to nepietiek!

DIZAINS UN DROŠĪBA

Aizvien biežāk novērojama situācija, kad Ziemassvētku vecītis zem egles liek tētim vai mammai jaunu gadžetu, bet vecais tiek bērniem. Bērni ar prieku privatizē vecāku skārienjutīgos telefonus, planšetdatorus, tikai, cik labi tas ir? Tāds telefons tomēr ir paredzēts pieaugušajam, tā izmantošana bērnam nav paredzēta. Ekrāns, lai arī cik liels tas būtu, necik nesaudzē bērna redzi, bet ilgstoša sēdēšana vienā pozā rada problēmas ar stāju. Specializētie bērnu telefoni ir izskatīgi, jauki un atgādina rotaļlietu.

Plusi: specializētie telefoni ir viegli un kompakti, spilgti un piemēroti bērna plaukstai.

Mīnusi: daži bērnu telefonu modeļi ir aprīkoti vien ar melnbalto displeju, kas bērna acīs var likties nepievilcīgs. Pārāk bērnišķīgais dizains bērnam var apnikt pat pēc gada, jo mūsdienu bērni aug ļoti ātri.

Bērnu mobilajiem telefoniem ir vismazākais elektromagnētiskais starojums. Iegādājoties mobilo telefonu, tam klāt jābūt apliecinājumam, ka tas atbilst normām, kas izstrādātas ES. Kontrolēt bērna "divvientulību" ar telefonu vienmēr vajag. Svarīgi ir arī pievērst uzmanību tam, no kādiem materiāliem izgatavoti tiek bērnu telefoni. Galu galā, kur ir garantija, ka 3-5 gadus vecais bērns neiebāzīs telefonu mutē?

IDEĀLAM BĒRNA TELEFONAM JĀBŪT:

  • ergonomiskam - ērtam turēšanai bērna rokā un vieglam
  • vienkāršam un saprotam
  • uzticamam un izturīgam pret triecieniem
  • nedārgam

Pievēriet uzmanību arī saturam, kas atrodams un apskatāms bērna telefonā un ierobežojiet laiku, ko bērns pavada kopā ar telefonu vienatnē.

Māmiņu Klubs

mamma27 mamma27 31. Aug 2016, 10:21

😀 Mums kā reklāmā- man septembrī būs jauns telefons- tēta vecais 😃 Tā arī bija Adrianam pag.g. uzsākot skolu bija podziņu telefons. Tas protams dikti nepatika,jo citiem feināki. Tad viņš tika pie nedaudz modernāka,bet to ātri sabojāja,jo spēlīte bija pirmajā vietā ne zvanīšana. Tagad atkal ir vecais 😃 Tomēr es uzskatu,ja vecāki brauc pakaļ un pieved pie skolas,tad no tā telefona īsti jēgas nav . Ja bērns pats pārvietojas, iet uz pulciņiem un nāk mājās,tad protams ,tas ir ļoti liels palīgs mammai un tētim ,lai varētu nokontrolēt bērnu.Bet bērnam jau ir jāmāk pazvanīt un jāsaprot kā pacelt, kā nolikt, kā izslēgt skaņu. Daudzi to nemāk,bet spēles ielādēt un spēlēt māk.

Blumen Blumen 30. Aug 2016, 11:33

Mana meita tika 2klase pie mob.,bet taca jo vina zinaja ka jarikojas.Bet ne jaun bet izmeginajumam pie mana veca,ja nu gadijuma neveiksmigi.

lauvinja lauvinja 29. Aug 2016, 08:45

Mūsmājās bērni pie mobilajiem tiek pirmajā klasē. Podziņtelefons. Telefons iesākumā ir saziņai un svarīgi, lai labi tur baterija un nav jālādē katru dienu.