Paldies, ka piedalījāties diskusijā par augļiem skolas ēdienkartē!

Paldies, ka piedalījāties diskusijā par augļiem skolas ēdienkartē!

20. Oct 2016, 14:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Eiropas Komisijas Programma „Augļi skolai” ir veids, kā dalībvalstis, izmantojot savus un Eiropas Savienības budžeta līdzekļus, var nodrošināt skolēniem bezmaksas augļus un dārzeņus, ar nolūku palielināt šo produktu patēriņu, kā arī veicināt veselīgas ēšanas paradumus skolēnu vidū.

Programmas mērķis ir veicināt augļu un dārzeņu produkcijas patēriņu un nākotnē samazināt veselības aprūpes izmaksas aptaukošanās, sirds un asinsvadu slimību dēļ.

Kā vēsta jaunākā informācija no ziņu aģentūras BNS, "Eiropas Savienības finansētajā bezmaksas augļu un dārzeņu izdales programmā piegādātāji varēs iekļaut arī “Zaļās” un “Bordo” karotītes produkciju".

Skolēniem varēs izdalīt ne tikai integrēti vai bioloģiski audzētus augļus un dārzeņus, bet arī tādus, kas audzēti atbilstoši nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas jeb “Zaļās” un “Bordo karotītes” prasībām, ja to apliecina attiecīgs Pārtikas un veterinārā dienesta sertifikāts.

Grozījumos arī svītrots nosacījums, ka gadījumā, ja skolēniem netiek izdalītas asorti jeb 100 gramu porcijas no vairāku veidu augļiem un dārzeņiem, tad viņi katru mēnesi saņem gan augļus, gan dārzeņus. Nosacījums tika svītrots pēc diskusijām ar nozares pārstāvjiem, jo ne visos reģionos iespējams nodrošināt skolēniem abu veidu produktus. Tādējādi pastāvētu risks, ka šāda nosacījuma dēļ atsevišķas skolas nevarētu piedalīties programmā.

Tāpat grozījumi paredz, ka skolai, piedaloties programmā, jānodrošina, ka skolēniem atbalsta periodā tiek sniegta mācību viela vai praktiskās nodarbības par augļu un dārzeņu lietošanu uzturā, kā arī tiek organizēts vismaz viens izvēles pasākums, piemēram, augļu un dārzeņu degustācija vai dalība konkursos par veselīgu uzturu.

Šīs programmas laikā skolēni trīs reizes nedēļā saņem ābolus, bumbierus, lielogu dzērvenes, kāpostus, kolrābjus, burkānus, kāļus, ķirbjus vai arī šo produktu asorti porcijas. Augļu un dārzeņu produktu izdales periods 2016./2017.mācību gadā ir no 2016.gada 1.novembra līdz 2017.gada 17.februārim.

Līdzās programmai “Augļi skolai” visu mācību gadu turpinās programma “Skolas piens”, kuras laikā bērnudārzu audzēkņiem un skolēniem ir iespēja katru mācību dienu saņemt līdz 250 mililitriem piena vai citus piena produktus.

Abās programmās Eiropas Savienība sedz 90% no attiecināmajām izmaksām, bet 10% ir jānodrošina dalībvalstij.

Daļa produktu paliek neapēsti..

Programmas ietvaros tiek piesaistīti vietējie dārzeņu un augļu ražotāji, kas piegādā Latvijā audzētu produkciju – ābolus, burkānus, kāpostus, dzērvenes, ķirbjus, u.tml. Diemžēl programmas rezultāti rāda, ka daļa produktu paliek neapēsti, kas nozīmē, ka programmas mērķi netiek sasniegti.

Paldies, ka dalījies pieredzē, pastāstot, ko, tavuprāt, vajadzētu mainīt šajā projektā!

20.oktobrī starp diskusijas dalībniekiem izlozējām sulu komplektu!

To saņem:

IlvaV

APSVEICAM! Raksti uz ina@maminuklubs.lv!

Māmiņu Klubs

IlvaV IlvaV 20. Oct 2016, 16:17

Juhuuu, paldies! Būs sulas Terēzes dzimšanas dienas galdam😀