Mācību līdzekļi bez maksas?!?

20. Aug 2013, 16:03 lauvinja lauvinja

Diskusijas par mācību līdzekļu iegādi un noteiktajām tiesībām uz bezmaksas izglītību, šovasar sita augstu vilni un mutuļot mutuļoja. No vienas puses nenoliedzami panāktais likumdošanas izmaiņu jomā ir krietns solis uz priekšu. No otras puses – skaidri saredzams lobija panākums.

Viens no iemesliem, kāpēc vecāki šķendējās par darba burtnīcu nepieciešamību, bija to salīdzinošais dārgums, kas ar jauno likumdošanu taps atrisināts no skata – par tām vecāki nemaksās no savas kabatas, bet gan draudzīgi tērēsim valsts un pašvaldības līdzekļus.

Tomēr otrs, ne mazāk būtisks, vecāku neapmierinātību iemesls bija tas, ka bieži vien darba burtnīcas ne tuvu netika izmantotas pilnībā un bieži mācību gada beigās varējām secināt, ka izlietota ir labi ja trešā daļa no darba burtnīcas. Bet vai tad kāds par to diskutēja? Vai par šo problēmu runāja Tiesībsargs?

Tā vietā, lai izvērtētu darba burtnīcu lietderību un kvalitāti, esam sekmīgi atraduši veidu kā turpināt maksāt par ne īpaši kvalitatīvu un mūsdienām atbilstošu produktu, no valsts budžeta!

Kā izpētījusi Konkurence padome – mācību grāmatas un darba burtnīcas tiek tirgotas ar 20 līdz pat 70% uzcenojumu, kas no biznesa viedokļa ir pat ļoti normāli, tomēr varbūt šoreiz ir vērts paskatīties ne tikai no uzņēmēja-izdevēja interesēm, bet gan no valsts un sabiedrības interesēm? Varbūt tā vietā, lai ļautu vaļu izdevniecībām valdīt šajā tirgū, Izglītības un Zinātnes ministrijai būtu jāizdala līdzekļi mācību grāmatu/materiālu sagatavošanai, piesaistot pieredzējušus pedagogus, tiem samaksājot par darbu un autortiesības paturot sev kā pasūtītājam. Un pēc tam rīkojot konkursu tipogrāfijām un izdevniecībām par sagatavotā materiāla izgatavošanu noteiktā apjomā un termiņā? Līdz ar to, iegūtie mācību līdzekļi, valstij izmaksātu krietni lētāk!

Bet kuru gan tas uztrauc – Tiesībsargs sit sev pie krūts labi paveikta darbiņa sajūtā, deputātiem būs ko skandēt uz vēlēšanām un izdevniecībām tiks garantēta peļņa! Sabiedrība – tai tak jābūt apmierinātai, jo kaut ko jau tā tomēr ir saņēmusi!

Kā tev tas viss izskatās? Varbūt ir kāds cits viedoklis?

lauvinja lauvinja 21. Aug 2013, 08:28 aab

Neredzu problēmu sakārtot likumiski kopēšanas jautājumu, protams, piešķirot skolām līdzekļus un tehniku kopēšanai (t.sk. maksai par autortiesībām).

Kā jau blogā minēju, uzskatu, ka Izglītības ministrijai vajadzētu veidot darba burtnīcas (arī grāmatas) pēc pasūtījama autora,/autoru kolektīvam, par to samaksājot, bet autortiesības paturot sev, un tālāk skolām varētu šos materiālus nodot lietošanā bez papildus maksas par autortiesībām (jo tās piederētu valstij).
Ir jāgrib sakārtot šo jomu!

aab aab 20. Aug 2013, 21:46

likums, ka valsts apmaksā grāmatas un darba burtnīcas, IR pieņemts! jau vasaras sākumā skolām bija iespēja pasūtīt papildus grāmatas - šādas naudas piešķir valsts un pašvaldība (protams, ka pašvaldība var iedot tik, cik var). līdz ar to arī pēc likuma vairs nevar prasīt pirkt darba burtnīcas. protams, ka tas ir savā veidā sarežģīti, jo darba burtnīcā ir jāraksta iekšā. risinājums - bērns pārraksta uzdevumu burtnīcā. tāpēc ir skolas, kas saka "jā, mēs dosim darba burtnīcas, bet bērnam ir jāraksta atbildes savā darba burtnīcā".

tepat komentāros manīju domu, ka var arī kopēt un likt mapēs. pastāstīšu no skolu puses - skolām (protams, ka atkarībā no skolēnu skaita -kā jau visās skolās) tiek piešķirta nauda par kuru nav jāatskaitās. no šīs naudas (kur labās skolās varētu būt apm 10 000ls, mazās - nu rēķiniet paši) visu mācību gadu ir jāpērk papīrs, toneri, jālabo tehnika, jāpērk wc papīrs uc saimniecības preces. tā, ka visu mēs nevaram dabūt par velti. protams, ja šādu normu, ka drīkst kopēt, ieviesīs, tad būs tracis liels, jo tādējādi tiek pārkāptas autortiesības, kas neļauj kopēt darba burtnīcas (nav runa, ka skolotāji nekopē), jo tādējādi burtnīcas neviens nepirks.

lauvinja lauvinja 20. Aug 2013, 16:47 letia

Man gribās sagaidīt nākamo soli no Izglītības ministrijas un varbūt likumdevējiem.

Kaut gan, ko tur liegties, man gribas, lai likumdevēja pieņemtie lēmumi ir nevis steigā cepti priekšvēlēšanu iespaidā, bet rūpīgi pārdomāti un lai risinājums ir par labu sabiedrībai kopumā, nevis tāpēc, ka tas kādam ir izdevīgi.

Un grozies kā gribi valsti j lētāk būtu bijis atcelt darba burtnīcu izmantošanu un atstāt tās svešvalodai, ģeogrāfijai (kontūrkartes) un taml 😉 i vecāki nebūtu apvainojušies, ne tā?