Kabatas nauda -vai, cik un kad?

Kabatas nauda -vai, cik un kad?

07. Sep 2016, 14:04 mamma27 mamma27

Man jau mājās otrklasnieks ,un tad nu aktuāla tēma sāk parādīties kabatas nauda. Pagājušajā gadā īsti aktuāli nebija ,jo pirmklasnieks īsti to naudas jēgu vēl neaprata.Nu drusku saprata :) Bet tā ikdienā neprasīja ,jo paši vienmēr kaut ko nopirkām. 

Tagad sākam aizdomāties vai šogad nevajadzētu ieviest kabatas naudu gan audzināšanas nolūkos(istabas kaŗtošana, uzvedība, mājas darbu izpilde ), gan arī lai mācās pirkt, taupīt ,skaitīt ,rēķināt.

Saprotu,ka katram kabatas naudas lielums atkarīgs no rocības ,bet...tomēr.

Vai jūs saviem bērniem dodat kabatas naudu? TAs notiek reizi nedēļā, reizi mēnesī , reizi divās nedēļās? Kāda ir summa ko dodat bērnam?

Cik atceros strādājot esmu dzirdējusi,ka vecāki dod kādam 2 eiro,kādam 3,kādam 5, kādam pat 10. Bet jo vecāki turīgāki,jo summa ,ko dod bērnam ir mazāka vai simboliska,jo uzskata,ka bērnu nevajag izlaist. Vismaz manā praksē. 

Tad nu mēs ar ģimenē diskutējam-vajag vai nē tādu naudu ieviest,jo pagaidām vēl pats īsti neprasa.

Lūdzu padalieties pieredzē vai dodat ,no kāda vecuma sākāt un kāda tad ir tā summa(ja nav noslēpums).

lauvinja lauvinja 07. Sep 2016, 18:46

Mūsmājās kabatas nauda ir tikai tā, kas tiek dota iztērēšanai kur katram patīk. Periodiem - krāj/tērē un mācās apieties ar naudu. Kabatas naudu dodu no pirmās klases. Papildus šad un tad naudu dod arī vecvecāki, arī to izlietošanu nekontrolēju. Jā, ir bijušas dusmas par rūpīgi krātās naudas izniekošanu, manuprāt, bet kā tad lai cilvēks iemācās ar naudu rīkoties, ja ne to tērējot?

Pirmajā klasē devu kabatas naudu, BET to nebija ļauts ņemt līdzi uz skolu.

Kādreiz meitai devu 1 Ls nedēļā, puikam 2 klasē bija 2 eiro nedēļā, šogad trešajā klasē tāpat. Nosacījumi kabatas naudas saņemšanai īsti nav, bet var palikt bez kabatas naudas par īpašiem grēkiem. Pagājušo mācību gadu papildus maksāju par labām atzīmēm lielajos kontroldarbos puikam, jo vajadzēja papildus motivāciju.

Mazajās klasēs kabatas naudu maksāju ik nedēļu svētdienā, bet vēlāk reizi 2 nedēļās, meitai reizi mēnesī. Bez tam meitai kopš 7 klases naudu pārskaitu uz kontu, lai mācās sekot līdzi ineta bankā izdevumiem.

Kabatas naudas apjoms ar vecumu, protams, pieaug, bet tiek salāgots ar ģimenes materiālo situāciju konkrētā brīdī (ir bijuši periodi, kad kabatas naudu nemaksāju, protams, paskaidrojot kāpēc).

Par mājās veicamajiem darbiem neko nemaksāju - kopā dzīvojam, kopā māju jāsakopj.

mamma27 mamma27 07. Sep 2016, 18:17 Edlel

TAs nav slikts variants,tik ja to bērnu daudz,tad ar katru gadu sanāk dārgi 😃 Bet gan jau ka tā arī ir,ka lielākam augot prasās . Man tagad kaut kā grūti atcerēties kā bija man !!!! LAikam veca palieku 😃

Šis ir jēdzīgs skaits! Mēs savai trešklasniecei kabatas naudu vēl nedodam,bet ja gadās,kad viņa iet uz veikalu,tad reizēm atstājam atlikumu viņai.

Diemžēl veikalos ir tik daudz vilinājumu,ka viegli iztērēt naudiņu dažādos draņķos, kas bojā zobus un veselību 😀

IlvaV IlvaV 07. Sep 2016, 16:03

Nekad neesmu motivācijai tīrīt istabu devusi/nedevusi kabatas naudu. Istaba ir jātīra neatkarīgi no naudas, bet, kā jau citā blogā minēju, ļauju to arī ne vienmēr iztīrīt😀
Naudu tēriņiem, ja nemaldos, sāku dot jau 1.klasē, kurā gan neviens no abiem zēniem neprata un negribēja neko pirkt, tā kā tie nedaudie santīmi (ap 20) palika ķešā, Vēlākos gados jau devu ap 50 santīmiem, tad jau vairāk. Pagājušā gadā Renātam 3.klase, devu ap 2 eiro nedēļā, bet viņš nekur negāja papildu un netērēja, visu sakrāja😀 Ja vajadzēja paēst mūzikas skolā, devu papildu centus, kur lēti un garšīgi varēja paēst. Aleksam gan tās summas bija lielākas, taču tur bija iekļauta arī pusidneu maksa. Šogad neko vēl nevienam neesmu devusi-skolas baro bez maksas, Aleksam pašam vēl ir sava vasarā nopelnītā nauda, bet Renātam neko nevajag. Domāju, ka otrklasniekam ar pāris eiro nedēļā noteitki jāpietiek. Tev ja pašai labāk zināms, ko viņš varētu pirkt. Jo, piemēram, kaut kādu lētu e vielām pilnu štruntu pirkšanu arī neatbalstītu.

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 07. Sep 2016, 16:03

Tā kā pašlaik Rīgā ir brīvpusdienas, tad dienas naudu no 3,50eiro, ko devām savam lielajam pusaudzim saruka līdz 2,50eiro, plus treniņdienās vēl klāt 1-1,50eiro. Zinu, ka viņam brīvdienās kaut kādu naudiņu iedod arī vecvecāki, bet nekad neesmu jautājusi, cik. Tā ir viņa un viņs arī pats izlemj, kā to tērēt. Dažreiz atnesot kādu puķīti man, dažreiz kādu našķi māsām nopērkot. Pa pēdējo pus gadu viņš sev sakrāja jaunam telefonam. Puika prot krāt, taupīt naudu. Māk pirkt tikai to, kas tiešām nepieciešams. Ja ir nepieciešama papildus nauda, to arī iedodu, bet tad jāzina, kādam mērķim. Kabatas naudu sāku dot no 2.klases, pagājuši jau daudz gadi, toreiz viņam dienas nauda bija 1Ls.
Ar meitu ir savādāk, tiklīdz viņai ir nauda, viņai tā ir jaiztērē uzreiz, nopērkot krāsainās konfektes, visādus draņķus, tādēļ ar viņu darām savādāk. Naudu uz rokas es viņai nedodu, bet pēc skolas viņa nāk pie manis uz darbu un tad kopīgi ejam vēlajās pusdienās. Ja ir kādas īpašās vēlmes, tām jābūt argumentētām, tad arī iedodu naudiņu. Viņai ir iespēja papildus nopelnīt, piemēram, piesakās veikt kādu darbiņu, locīt kastītes man veikalā, vai arī cenot preci. Par darbu viņa arī saņem bonusiņus. Bet vēl nav iemācījusies ar naudu produktīvi rīkoties. Skaitīt to viņa māk, bet cik ātri naudiņu viņa iegūst, tik pat ātri iztērē tuvākajā veikalā. Mums audzinātāja ieteica arī viņai naudu uz skolu nedot, jo ta tikai traucē.

mamma27 mamma27 07. Sep 2016, 15:57

Motivācija kā darbā.ja tu darbu izdari,algu saņem vai prēmiju. Es gan nedomāju maksāt par to,drīzāk nedod kabatas naudu,ja tas netiek darīts.☺

Ilvija82 Ilvija82 07. Sep 2016, 14:50

"Tagad sākam aizdomāties vai šogad nevajadzētu ieviest kabatas naudu gan audzināšanas nolūkos(istabas kaŗtošana, uzvedība, mājas darbu izpilde )" - maksāt par to, ka viņš sakārto istabu, labi uzvedas????? Hmmm......