Kā vecāki var palīdzēt saviem bērniem laikā, kad jāpaliek mājās?

28. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunās pasaules kārtību un ierobežojumu laiku daudzi vecāki izjūt kā satraukumu, trauksmi un dažkārt arī ar bailēm. Visticamāk, šādas izjūtas ir arī bērniem.

Pirms pandēmijas laika bērni apmeklēja skolu, pulciņus, bērnudārzu un pilnvērtīgi komunicēja ar draugiem, bet ierobežojumu laikā nākas saskarties ar bērnu skumjām un vientulību.

Māmiņu Klubs konsultējās ar klīnisko psiholoģi pārraudzībā Ievu Melni, lai noskaidrotu, ko esošajā situācijā izjūt bērni, kādas var būt viņu reakcijas un kā bērnam vislabāk palīdzēt.

Socializēšanās ir ārkārtīgi svarīga, it īpaši tad, kas bērns aug un attīstās, jo viņš caur spēlēm un socializēšanos ne tikai izklaidējas, bet arī attīstās. Viņš attīsta savas spējas izprast, spēju komunicēt ar citiem, risināt problēmas un arī regulēt savas emocijas.

Šajā laikā ir ļoti būtiski runāt ar bērnu. Ņemiet par paraugu, piemēram, ideju, ka vecāki ir kā piloti, un viņiem ir jāinformē savi pasažieri, jo tā kā viņš pats uzvert notiekošo un kā pats regulē savas emocijas un reakcijas, tādā veidā reaģēs arī bērns.

Kā novērojusi mamma Lauma, viņas vienpadsmitgadīgais dēls esošajā situācijā dažkārt mēdz palikt neiecietīgs un uzrīkot arī kādu drāmu, kādas iepriekš nebija manītas jau kopš dēla 6 gadu vecuma, metot visu pa gaisu un sakot, ka nekas nesanāk. “Ja es redzu, ka Aleksandrs ir noskumis un ļoti noilgojies pēc draugiem un citiem cilvēkiem, ir vienkāršie varianti - kopā aizbraucam uz veikalu iepirkties, kur gan viņš nevar ar cilvēkiem kontaktēties, bet viņš vismaz ir cilvēkos,” ar savu pieredzi dalās Lauma.

Bērns šajā laikā var kļūt niķīgs, sākt protestēt, daudz vairāk dusmoties, izrādīt savu stresu. Ja ģimenē ir arī brāļi un māsas, noteikti var sākties ķildas. Bērns var būt vairāk pieprasošs un viņam var gribēties, lai vairāk šeit un tagad blakus ir mamma vai tētis. Pieaugušajiem var šķist, ka tas pāries un pēc kāda laika viss būs labi, taču bērnam viņa problēma ir vissvarīgākā problēma, līdz ar to ir labi izrunāt lietas, dalīties un pārrunāt jautājumus, kas bērnam rada bažas.

Šajā periodā bērni kvalitatīvāk novērtē laiku, kas pavadīts ar gan ar vecākiem, gan ar videozvana palīdzību - ar saviem draugiem vai radiniekiem. Šis kopīgi pavadītais laiks papildus veidos arī kādas atmiņas.

Speciālistes ieteikums šajā periodā ir strukturēt ne tikai savu kā pieaugušā, bet arī bērna dienu. Ieplānojiet pauzes, kurās vecāks kopā ar bērnu spēlējas vai arī iziet pastaigāties, vai izdomā aktivitātes, kas var veicinā bērna kreativitāti.